Kuopion Musiikkikeskus

”Sinä soitit suoraan sieluun”

Facebook Twitter

Julkaistu 14.02.2025 klo 10:10

Kuopion kaupunginorkesterin viulisti Tuula Liimatta on työskennellyt sairaala- ja hoivamuusikkona vuodesta 2022 alkaen. Hoivamuusikkouden keskiössä on ihmisten kohtaaminen ja musiikin käyttäminen vuorovaikutuksen välineenä. Liimatan työskentelyn myötä Kuopion kaupunginorkesteri on voinut tarjota uudenlaisia, vuorovaikutuksellisia musiikkihetkiä hoiva- ja sairaalaympäristöihin. Tässä blogissa Tuula kertoo omin sanoin työstään.

 

”Hei! Olen Tuula, sairaala- ja hoivamuusikko Kuopion kaupunginorkesterista.”

Näin esittäydyn erilaisissa hoito- ja hoivaympäristöissä (hoivakodit, sairaalat, saattohoito), missä nykyinen työni tapahtuu. Takana on 35 vuoden pituinen ammattimuusikon ura Kuopion kaupunginorkesterin 1. viuluryhmässä. Kiinnostus musiikin vaikutuksista ihmisen hyvinvointiin vei minut sairaala- ja hoivamuusikon opintojen äärelle. Olen myös opiskellut musiikkiterapiaa ja psykologiaa.

YK:n ihmisoikeusjulistuksessa sanotaan, että jokaisella on oikeus nauttia taiteesta ja kulttuurista. Sairaala- ja hoivamuusikko vie musiikkia sinnekin, mistä ihmiset eivät enää pysty lähtemään kuuntelemaan musiikkia. Tuon omaa osaamistani musiikin ammattilaisena hoito- ja hoivaympäristöihin ja mahdollistan siten musiikin kosketuksen. Musiikki esimerkiksi aktivoi aivoja ja herättää kuulijassa muistoja ja tunteita, virkistää tai rauhoittaa. Omasta mielimusiikista voi saada iloa tai lohtua.

Sairaala- ja hoivamuusikon työ on vierellä musisoimista, osallistavaa ja aulatiloissa välillä esittävääkin. Pääosassa ovat kuitenkin aina kuulijat, jotka voivat halutessaan osallistua vaikkapa laulaen tai hyräillen. Tanssimaankin on ryhdytty musiikin innoittamana. Musiikki kirvoittaa mielestä myös muistoja ja tarinoita (”tuli ihan nuoruus mieleen”, ”tuntuu kuin olisin ollut siellä”). Asukkaan tai potilaan huoneessa sängyn vierellä soittaminen on herkkä, yksityinen kohtaaminen. Saattohoito-osastolla kohtaamiset ovat usein tunteikkaita elämän viimeisinä hetkinä, joissa saattaa olla myös läheisiä läsnä.

Kuulijat jakavat mielellään musiikin herättämiä tuntemuksia tai mietteitä. Palautekin on välitöntä: ”musiikki vei minut toiseen paikkaan”, ”kiitos kyynelistä”, ”musiikki meni sydämeen asti”, ”tämä oli päivän piristys”, ”kiitos kun tulit ilahduttamaan meitä”.

Soittamani musiikki voi periaatteessa olla mitä vaan musiikin genreä, mutta yritän kuitenkin valita ohjelmistoa kuulijakunta huomioon ottaen. Esimerkiksi hoivakodeissa, joissa käyn, suurin osa kuulijoista on iäkkäitä muistisairaita. Siellä soitan enimmäkseen heidän lapsuudestaan tai nuoruudestaan tuttua musiikkia, koska heillä siihen liittyy paljon omakohtaisia muistoja ja kokemuksia. Kokoan ohjelmiston yleensä jonkun teeman mukaisesti (vuodenajat, joulu, kansanlaulut, ikivihreät iskelmät, kevyttä klassista jne.) ja kyselen aina myös musiikkitoiveita, joita yritän parhaani mukaan toteuttaa. Silloin tällöin toiveissa tulee vastaan minulle uusi sävelmä, jonka mahdollisuuksien mukaan opettelen seuraavaksi kerraksi.

Musiikin vaikutukset ovat moninaiset. Olen saanut nähdä, kuinka pitkään puhumaton muistisairas sanoo sanan tai ylipäänsä reagoi kuullessaan tutun sävelmän, eräs taas osaa laulun sanat ulkoa sujuvasti (”jostain kätköistä tulee laulun sanat mieleen”). Joku kuulijoista selkeästi virkistyy musiikin soidessa, toinen taas rauhoittuu. Musiikilla on myös terapeuttisia vaikutuksia: musiikki voi hoitaa tai hoivata. Kipukin saattaa hetkeksi unohtua, kun mielimusiikki soi. Musiikin vaikutus hoito- ja hoivaympäristöissä on kokonaisvaltaista; myös läheiset ja hoitohenkilökunta voivat saada virkistävän tai rentouttavan hetken, voimaa ja lohtua musiikin myötä.

Sairaala- ja hoivamuusikkona tarvitsen tässä työssä musiikillisen osaamisen lisäksi myös muuta osaamista: hyviä vuorovaikutustaitoja, läsnäoloa, herkkyyttä, tilannetajua ja heittäytymistä. Tärkeää on myös sujuva yhteistyö hoitohenkilökunnan kanssa.

Tärkeintä ja samalla parasta sairaala- ja hoivamuusikon työssä on mielestäni ihmisen kohtaaminen musiikin välityksellä, musiikin kautta.

Palaute eräältä hoivakodin asukkaalta: ”Sinä soitit suoraan sieluun.”

Tuula Liimatta,
Sairaala- ja hoivamuusikko / Kuopion kaupunginorkesterin yleisötyöntekijä

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: