Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Sinfoniasarjassa soivat rakkaus ja intohimo

Facebook Twitter

Julkaistu 05.04.2018 klo 15:01

Kuopion kaupunginorkesterin solistina suosittu viulisti Benjamin Schmid

Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarja VI –konsertti torstaina 12.4. klo 19 tutkii rakkauden sävyjä, kun Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä kuullaan Leonard Bernsteinin Serenadi viululle ja orkesterille sekä Pjotr Tšaikovskin Sinfonia nro 6. Orkesterin eteen nousevat ympäri maailmaa mainetta niittäneet viulisti Benjamin Schmid sekä konsertin kapellimestari Daniel Raiskin.

Konsertin aluksi päästään nauttimaan Leonard Bernsteinin musiikista. Bernstein tunnetaan yhtenä Yhdysvaltain ansioituneimmista säveltäjistä, joka uurasti erityisesti elokuvamusiikin parissa. Platonin Pidot-dialogien perustalle sävelletty Serenadi viululle ja orkesterille ylistää ja tutkii rakkauden metafysiikkaa. Serenadin solistina toimii konsertista ja maasta toiseen kevään aikana kiiruhtava viulisti Benjamin Schmid.

Väliajan jälkeen soi Daniel Raiskinin johdolla Pjotr Tšaikovskin tunteikas Sinfonia nro 6 lisänimeltään Pateettinen. Intohimon ja kohtalon vastakkainasettelu on Tšaikovskin musiikin perusteemoja, ja hänen viimeinen sinfoniansa on omistettu tälle aiheelle. Teos kulkee hiipivästä hiljaisuudesta onnen ja ilon tunteiden kautta täyteen itkuun ja takaisin hiljaisuuteen.

Viulisti Benjamin Schmid on saanut useita palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa, kuten Carl Flesch –kilpailussa 1992. Schmidin täysi konserttikalenteri pitää sisällään esiintymisiä mm. Australian filharmonian, Kuninkaallisen Concertgebouw’n orkesterin, Toronton sinfoniaorkesterien, Leipzigin Gewandhaus-orkesterin, Zürichin Tonhalle-orkesterin, RSO:n, Pietarin filharmonian, Washingtonin kansallisen sinfoniaorkesterin, Houston sinfonian, Japanin uuden filharmonian ja Singapore sinfonian kanssa. Erityisen paljon hän työskentelee Wienin filharmonikkojen kanssa. Schmid on tehnyt viime vuosina Euroopan kiertueen ja on myös säännöllinen vieras eri kamarimusiikkifestivaaleilla. Hän on soittanut resitaaleja mm. Havannassa, Dubaissa ja Salzburgissa. Schmid on julkaissut 40 tallennetta, joista moni on palkittu. Hänellä on professuuri Salzburgin Mozarteumissa ja hän opettaa mestarikursseilla Bernin korkeakoulussa. Hän soittaa myös jazzia ja esiintyy konserttisalien lisäksi jazz-paikoissa.

Kapellimestari Daniel Raiskin opiskeli alttoviulunsoittoa ja orkesterinjohtoa Pietarissa sekä mm. Neeme Järven ja Jorma Panulan mestarikursseilla. Kaudesta 2018-19 alkaen hän toimii Winnipegin sinfoniaorkesterin musiikinjohtajana ja 2017-18 alkaen Teneriffan sinfoniaorkesterin ja Belgradin filharmonisen orkesterin vierailevana pääkapellimestarina sekä Mikkelin kaupunginorkesterin taiteellisena kumppanina. Raiskin on toiminut myös Rheinische Philharmonie- ja Lodzin Arthur Rubinstein -orkesterien pääkapellimestarina. Raiskin vierailee säännöllisesti eri orkestereissa Euroopassa ja sen ulkopuolella, kuten Malmön sinfoniaorkesteri, Mariinski-orkesteri, Salzburgin Mozarteum-orkesteri, Buenos Airesin filharmonikot, Meksikon kansallisorkesteri ja Taiwanin kansallinen sinfoniaorkesteri. Hän vierailee kuluvana kautena johtamassa mm. Viron kansallista sinfoniaorkesteria, Islannin sinfoniaorkesteria sekä Moskovan filharmonista orkesteria. Raiskin on johtanut useita palkittuja levytyksiä.

Kevään muut Sinfoniasarja-konsertit:

18.04. Alberto Hold-Garrido | Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterit

17.05. Otis Klöber

Konsertit torstaisin klo 19 Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä, paitsi keskiviikkona 18.4. Kuopion tuomiokirkossa.

Liput Sinfoniasarja VI -konserttiin: 30 / 25 / 8 €. Hinnat sisältävät Kuopion kaupunginorkesterin palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: www.lippu.fi, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa, Sokos Kuopio ja Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), palvelunumero ma-la klo 9-19: 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm) sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Myynti myös Kuopion kaupunginorkesterin palvelunumerossa ma-pe klo 11-15: 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Lisäksi kevään konsertti-iltoina ovimyynti kussakin konserttipaikassa 1 tunti ennen esitystä.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: