Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Sinfoniasarjan musiikki yllättää ja virnistelee

Facebook Twitter

Julkaistu 14.02.2018 klo 16:52

Kuopion kaupunginorkesterin solistina lukuisia palkintoja kahminut viulisti Andrea Obiso

Torstaina 22.2. klo 19 Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarja IV –konsertissa musiikki paitsi koskettaa, myös naurattaa. Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä luvassa on mm. Alberto Ginasteran ja Sergei Prokofjevin teoksia. Illan solistiksi nousee italialainen viulistitähti Andrea Obiso, ja orkesteria johtaa kapellimestari Ville Matvejeff.

Konsertin aloittaa Alberto Ginasteran variaatiosarja Variaciones Concertantes, jossa säveltäjä käsittelee orkesterin jokaista instrumenttia kuin se olisi solistisoitin. Teoksessa eri soitinten teemat ryntäilevät ja puhuvat toistensa päälle, ja läsnä ovat sekä nauru että vakavuus. Viulusolisti Andrea Obison tulkitsemana kuullaan Sergei Prokofjevin Viulukonsertto nro 1, jonka ensimmäinen osa nousee eleettömästä laulusta pirulliseen virnistelyyn ja raastaviin jousenvetoihin. Alkuun verrattuna viimeisen osan täyteläiset harmoniat ja laulavat teemat tuntuvat lähes pakahduttavan kauniilta.

Illan päättää Ville Matvejeffin johdolla Carl Nielsenin Sinfonia nro 6 lisänimeltään Semplice. Teos alkaa kevyesti ja huolettomasti ja päätyy lopun täyteläiseen orkestraatioon, groteskiin marssiin ja kirpeisiin dissonansseihin.

Italialainen viulisti Andrea Obiso (s. 1994) on opiskellut nuorimpana opiskelijana Accademia Chigianassa Italian Sienassa sekä Maastrichtin konservatoriossa. Tällä hetkellä hänen opinahjonsa on Curtis Institute of Music Philadelphiassa. Obiso voitti viime vuonna kansainvälisen ARD-kilpailun Münchenissä. Hänet on palkittu myös 1. sijalla ja yleisöpalkinnolla viime vuonna Ravel-kilpailussa, 2. sijalla kansainvälisessä Hatšaturjan-kilpailussa, erikoispalkinnolla Korean Tšaikovski-kilpailussa sekä 1. palkinnolla peräti 11 kansallisessa kilpailussa. Obiso on esiintynyt mm. Baijerin radion sinfoniaorkesterin, Münchenin kamariorkesterin, Shanghain sinfoniaorkesterin, Rooman sinfoniaorkesterin ja Moskovan Virtuoosien kanssa sekä useilla festivaaleilla. Lisäksi hän on esiintynyt useissa TV- ja radiolähetyksissä Saksassa ja Italiassa. Kauden 2016-17 aikana Obiso teki sekä Euroopan että Etelä-Amerikan kiertueet. Hänen ohjelmistonsa käsittää 34 eri viulukonserttoa.

Sukupolvensa menestyneimpiin suomalaismuusikoihin kuuluva Ville Matvejeff (s. 1986) on tullut tunnetuksi kapellimestarina, säveltäjänä ja pianistina. Hän on opiskellut Espoon Musiikkiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Matvejeff teki kapellimestaridebyyttinsä vuonna 2011 Porin oopperassa, ja on sen jälkeen johtanut säännöllisesti mm. Helsingin kaupunginorkesteria, Turun filharmonista orkesteria ja Kansallisoopperan orkesteria. Kaudella 2012-13 hän työskenteli Malmön Oopperan vakituisena kapellimestarina. Viime vuosien debyytteihin ovat kuuluneet esiintymiset mm. Orchestre Philharmonique du Luxembourg’in ja Avanti!–kamariorkesterin kanssa. Matvejeff aloitti Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestarina vuoden 2014 alussa ja on toiminut myös Croatian National Theatre HNK Zaj -orkesterin päävierailijana ja musiikillisena neuvonantajana Rijekassa. Hän on toiminut Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana ja valittiin vuoden alussa Savonlinnan Oopperajuhlien taiteelliseksi johtajaksi vuodelle 2020.

Kevään muut Sinfoniasarja-konsertit:

15.03. Michael Collins, joht. ja klarinettisolisti | KKO:n puhaltajat

12.04. Daniel Raiskin | Benjamin Schmid, viulu

18.04. Alberto Hold-Garrido | Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterit

17.05. Otis Klöber

Konsertit torstaisin klo 19 Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä, paitsi keskiviikkona 18.4. Kuopion tuomiokirkossa.

Liput Sinfoniasarja IV -konserttiin: 30 / 25 / 8 €. Hinnat sisältävät Kuopion kaupunginorkesterin palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: www.lippu.fi, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa, Sokos Kuopio ja Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), palvelunumero ma-la klo 9-19: 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm) sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Myynti myös Kuopion kaupunginorkesterin palvelunumerossa ma-pe klo 11-15: 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Lisäksi kevään konsertti-iltoina ovimyynti kussakin konserttipaikassa 1 tunti ennen esitystä.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: