Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion kaupunginorkesterin viulisti Tuula Liimatta toimii hoivamuusikkona ikäihmisten parissa

Facebook Twitter

Julkaistu 11.01.2023 klo 15:44

Hoivamuusikkouden keskiössä on ihmisten kohtaaminen

Kuopion kaupunginorkesterin viulisti Tuula Liimatta on työskennellyt hoiva- ja sairaalamuusikkona mm. ikäihmisten parissa syksyn 2022 aikana, ja työskentely jatkuu keväällä 2023. Hoivamuusikkouden keskiössä on ihmisten kohtaaminen ja musiikin käyttäminen vuorovaikutuksen välineenä. Liimatan työskentelyn myötä Kuopion kaupunginorkesteri on voinut tarjota uudenlaisia, vuorovaikutuksellisia musiikkihetkiä hoiva- ja sairaalaympäristöihin.

Tuula Liimatta, Kuopion kaupunginorkesterin viulisti on toiminut orkesterityön ohella hoivamuusikkona mm. ikäihmisten eri palveluyksiköissä Kuopiossa syksyn 2022 aikana säännöllisin vierailuin. Liimatta jatkaa työskentelyään hoivamuusikkona myös kevään 2023 ajan. Hoivamuusikon työskentelyssä olennaista on ihmisten kohtaaminen ja musiikin käyttäminen vuorovaikutuksen välineenä. Liimatta ei soita perinteisiä konsertteja, vaan voi esimerkiksi tarpeen mukaan soittaa myös asukkaiden huoneissa.

Työskentely ikäihmisten ja muistisairaiden parissa on lähellä Liimatan sydäntä. ”Olen tehnyt musiikkiterapiaopintoja ja työskennellyt niiden myötä muistisairaiden kanssa. Myöhemmin hakeuduin sairaala- ja hoivamuusikon opintoihin”, Liimatta kertoo. ”Orkesterimuusikon perustyöhön verrattuna hoivamuusikkona toimiminen on hyvin erilaista. Tärkeintä on ihmisten kohtaaminen ja läsnäolo”, hän avaa. ”Valitsen musiikkihetkiin kuulijoille tuttua musiikkia ja pyrin täyttämään musiikkitoiveita, jos mahdollista. Toivon voivani tarjota tunne-elämyksiä, herättää muistoja ja antaa virkistävän tai rauhoittavan hetken kuulijan päivään.”

Syksyn aikana Liimatta vieraili soittamassa Attendo Kalliohovissa ja Portissa, Riistaveden palvelutalossa, Liito-oravan asumisyksikössä, Leväsen palvelukeskuksessa, Mäntykampuksella, Puijonlaakson palvelukeskuksessa, Harjulan sairaalassa sekä Lehtolan saattohoito-osastolla. ”Tuulan työskentely on ollut meille iso ilo, suorastaan lottovoitto”, kehuu Attendo Kalliohovin johtaja Heli Haatainen. ”Musiikki ja osallisuus ovat tärkeitä asioita asukkaillemme, ja musiikillahan on myös tutkitusti positiivisia vaikutuksia: se vaikuttaa esimerkiksi muistisairaiden fyysiseen liikkumiseen ja rentoutumiseen. Musiikin avulla muistisairaiden aggressiivisuus ja levottomuus vähenee, ja rauhallisuus lisääntyy”, hän jatkaa.

Musiikki tarjoaa Haataisen mukaan aktivointia aivoille. Esimerkiksi muuten puhumaton asiakas saattaa laulaa kappaleen sanojen mukana. Hoivamuusikon työskentelyn kautta on myös voitu muistella mennyttä ja tilanteita, joihin jokin kappale on liittynyt. ”Yhteistyö Kuopion kaupunginorkesterin ja Tuulan kanssa on uudenlaisen toimintatavan myötä mahdollistanut ikääntyneille elävän musiikin kuuntelun osana kodinomaista arkea Sävel-, Tahti- ja Tempo-nimisissä ryhmäkodeissa.”

Kuopion kaupunginorkesterille on tärkeää olla osallisena kuntalaisten hyvinvoinnin ja saavutettavuuden edistämisessä. Hoivamuusikkotoiminta on osa orkesterin yleisötyötä, jonka myötä pyritään tuomaan musiikkia osaksi kuntalaisten arkea myös konserttisalin ulkopuolella.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: