Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri mukaan Saavutettavat orkesterit -hankkeeseen

Facebook Twitter

Julkaistu 18.12.2019 klo 14:11

Suomalaiset ja brittiläiset orkesterit yhteistyössä kehittämään saavutettavia palveluita ja toimintaa ikäihmisille

Kuopion kaupunginorkesteri on valittu mukaan Accessible orchestras – Saavutettavat orkesterit –hankkeeseen. Helsingin kaupunginorkesterin yhteistyössä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kanssa koordinoimassa hankkeessa kehitetään tulevina vuosina orkesterien toimintaa ikäihmisten parissa Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Kaksivuotisella hankkeella lisätään kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saavutettavuutta etsimällä keinoja tuoda orkesteritoiminta lähelle sitä ikääntynyttä väestöä, joka ei pääse orkesterien luo.

Kuopion kaupunginorkesteri on päässyt mukaan neljän muun suomalaisorkesterin kanssa Saavutettavat orkesterit –hankkeeseen, jota koordinoi yhteistyössä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n kanssa Helsingin kaupunginorkesteri. Hankkeessa kehitetään orkesterien toimintaa ikäihmisten parissa Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Kaksivuotisella hankkeella lisätään kulttuurin ja taiteen yhdenvertaista saavutettavuutta etsimällä keinoja tuoda orkesteritoiminta lähelle sitä ikääntynyttä väestöä, joka ei pääse orkesterien luo. Hankkeen tavoitteena on edistää ikääntyneiden aktiivista osallisuutta ja yhteisöllisyyttä taiteen keinoin.

Saavutettavat orkesterit -hankkeessa ovat Suomesta Kuopion kaupunginorkesteri, Lapin kamariorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Turun filharmoninen orkesteri ja Helsingin kaupunginorkesteri. Isosta-Britanniasta mukana ovat mm. City of London Sinfonia ja Manchester Camerata. Orkesterien tuottajat tapaavat sekä Helsingissä että Lontoossa ja kaudella 2020–21 pilotoivat uutta tai toisiltaan lainaamaa toimintaideaa ikäihmisten parissa.

”Hanke tarjoaa suomalaisten orkesterien tuottajille mahdollisuuden oppia toisiltaan ja brittiläisiltä kollegoiltaan ja toisaalta jakaa hyviä käytäntöjä suomalaisesta hallintokuntien välisestä yhteistyöstä kulttuurin ja sosiaali- ja terveystoimen välillä”, kertoo Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Helena Värri. Isossa-Britanniassa hanketta koordinoi Orchestras Live yhteistyössä Suomen Lontoon instituutin kanssa.

Hankkeessa etsitään mahdollisuuksia tuoda orkestereita myös digitaalisten apuvälineiden kautta kotihoidossa ja ympärivuorokautisessa hoidossa olevien ikääntyneiden luokse. ”Esimerkiksi Turun filharmonisen orkesterin verkkokonsertit ovat ikäihmisten saatavilla Omakirjasto-palvelun kautta. Tämän tyyppisiä matalan kynnyksen ja saavutettavuuden edistämisen malleja haluamme jakaa tiedoksi muillekin orkestereille ja kehittää toimintaa yhdessä”, kuvaa yleisötyön tuottaja Annika Kukkonen Helsingin kaupunginorkesterista. Kukkonen sai idean hankkeesta yhdessä Orchestras Liven ja Suomen Lontoon instituutin toiminnanjohtajien Sarah Derbyshiren ja Emilie Gardbergin kanssa ollessaan Tuottajien talo -työskentelyresidenssissä Lontoossa kesällä 2019.

Accessible orchestras – Saavutettavat orkesterit -hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksen vuodelle 2020. Hankkeen arvioinnin ja tutkimisen tukena on Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Lisätiedot:

Helsingin kaupunginorkesteri, yleisötyön tuottaja Annika Kukkonen, 040 158 2223, annika.kukkonen(at)hel.fi

Suomen Sinfoniaorkesterit ry, toiminnanjohtaja Helena Värri, 050 556 9781,

helena.varri(at)sinfoniaorkesterit.fi

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: