Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri esittää 2.11. pyhäinpäivän musiikkia Pyhän Markuksen kappelissa

Facebook Twitter

Julkaistu 25.10.2019 klo 14:36

Orkesteria liidaa cembalon äärestä barokkispesialisti Matias Häkkinen

Lauantaina 2.11. klo 19 voi sytyttää kynttilän läheisille ja hakea lohtua sävelistä Kuopion kaupunginorkesterin Pyhäinpäivän konsertissa. Eri vuosisatojen musiikki vie kuulijat rauhalliseen tunnelmaan Kuopion ison hautausmaan yhteydessä sijaitsevassa Pyhän Markuksen kappelissa. Kaupunginorkesterin kokoonpanoa liidaa cembalon äärestä Matias Häkkinen.

Pyhäinpäivänä 2.11. kynttilät syttyvät läheisille ja klassisen musiikin sävelet rauhoittavat Pyhän Markuksen kappelissa Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa. Barokkispesialisti Matias Häkkinen on suunnitellut tunnelmallisen konserttiohjelman, joka sisältää musiikkia useammalta vuosikymmeneltä ja heijastelee vainajien muistopäivän, kaikkien pyhimysten juhlan sekä reformaation muistopäivän elementtejä.

Vainajien muistopäivään liittyvät mm. Henry Purcellin 1600-luvun lopussa säveltämä Kuningatar Marian hautajaismusiikki sekä W.A. Mozartin Requiemistä Lacrimosa-osa sovitettuna jousiorkesterille. Ihmisten omaa kuolevaisuutta pohtivat mm. 1300-luvulla eläneen Guillaume de Machautin teos Loppuni on alkuni sekä barokkisäveltäjä Dietrich Buxtehuden Sydämeni on valmis –kantaatin sovitus. ”Kaikkien pyhien juhla ei liity tähän ihan niin suoraviivaisesti. Näkisin kuitenkin kuolleiden säveltäjien musiikin esittämisessä eräänlaista menneiden suurten ja tavallaan pyhien muistelemista, joka muistuttaa kaikkien pyhien juhlan ajatusta”, Häkkinen valottaa. Reformaation muistopäivästä yleisö muistuttaa konsertissa J.S. Bachin Jumala ompi linnamme –koraali. ”Se ilmaisee äärimmäistä luottamusta korkeampaan voimaan ja taistelutahtoa kohdata sekä hengelliset että maailmalliset viholliset ja vaikeudet pystypäin. Katoavaisuus ja yksilön pienuus ovat myös läsnä teoksessa”, Häkkinen toteaa. Konserttiohjelman muita säveltäjänimiä ovat Jean Gilles, Georg Muffat ja Arvo Pärt.

Orkesteria konsertissa liidaava Matias Häkkinen on cembalisti, mutta soittaa myös urkuja, pianoa, klavikordia ja joskus myös sähköisiä soittimia. Hän on konsertoinut ympäri Suomea sekä laajasti eri puolilla Eurooppaa mm. sooloresitaaleissa, kamarimuusikkona, lied-pianistina, orkesterin solistina ja musiikin johtajana. Hän on tunnettu vaikuttaja vanhan musiikin ja yleisemminkin klassisen musiikin kentällä myös kirjoittajana, pedagogina ja luennoitsijana. ”Vanhan musiikin toimintaan liittyvät toiminta- ja ajattelutavat sekä käytännöt seuraavat varmasti mukana. Näitä voitaisiin ajatella olevan jokaisen musiikin näkeminen omista lähtökohdistaan arvokkaaksi. Toisaalta vanhan musiikin rakenteisiin ja ajatteluun liittyvä rytminen, harmoninen ja kontrapunktinen selkeys ja luontevuus auttavat mielestäni enemmän tai vähemmän kaikkien musiikkien hahmottamista ja välittämistä lavalta yleisölle”, Häkkinen kertoo.

Konsertin järjestää Kuopion kaupunginorkesterin yhteistyössä BarokkiKuopion ja Ensemble Nylandian kanssa.

Liput: 20 € / 15 € eläkeläiset / 11 € lapset alle 16v, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät. Hinnat sisältävät Kuopion kaupunginorkesterin palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 h ennen esitystä, pe klo 12-19 ja la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm/mvm). Kuopio Info kauppakeskus Apaja, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi ovimyynti konserttipaikassa 1 tunti ennen esitystä.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: