Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterit yhdistävät voimansa Sinfoniasarjassa

Facebook Twitter

Julkaistu 13.04.2018 klo 11:08

Jyrisevät tunteet kaikuvat Kuopion tuomiokirkossa 18.4.

Keskiviikkona 18.4. klo 19 yleisö pääsee nauttimaan suuren orkesterin soitosta, kun Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterit esiintyvät yhdessä Kuopion tuomiokirkossa Sinfoniasarja VII -konsertissa. Kirkon akustiikassa ilmoille kajahtavat keskeneräiset sinfoniat Franz Schubertilta ja Anton Brucknerilta. Kokoonpanoa johtaa viimeistä kertaa Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestarin roolissa Alberto Hold-Garrido.

Sinfoniasarja-konsertissa 18.4. yleisö voi nauttia Kuopiossa harvemmin tarjolla olevasta, suuren kokoonpanon soitosta. Samalla kaksi orkesteria pääsee musisoimaan yhdessä kollegoiden kanssa, kun suurteokset soivat Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterin yhteiskokoonpanon esittäminä 68 muusikon voimin. Sama ohjelma kuullaan Mikkelissä konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa torstaina 19.4. Kuopion kaupunginorkesteri on tehnyt viime vuosien aikana säännöllistä yhteistyötä kollegaorkestereiden, kuten Mikkelin ja Joensuun kaupunginorkesterien kanssa.

Sinfoniasarja VII -konsertin ensimmäisellä puoliajalla kuullaan Franz Schubertin Sinfonia h-molli lisänimeltään Keskeneräinen. Kaksiosaisena kesken jäänyt, kahdeksanneksi sinfoniaksi tarkoitettu teos ei kalpene Schubertin myöhäiskauden mestariteosten rinnalla. Ensimmäinen osa vuorottelee jyrisevien tunteenpurkausten ja tyynen hiljaisuuden välillä. Toinen osa perustuu hiljaisempaan kehittelyyn.

Lyhyen väliajan jälkeen siirrytään kuuntelemaan Anton Brucknerin yhdeksättä sinfoniaa. Kun Schubertin sinfonian kohdalla teoksen keskeneräisyys on jäänyt mysteeriksi, Brucknerin sinfonian kohdalla syyt ovat selvät. Bruckner kuoli kirjoittaessaan sinfonian finaalia, ja vain kolme valmista osaa selvisi paperille saakka. Säveltäessään teosta Bruckner tiesi olevansa kuoleman kynnyksellä, ja jäähyväisten tuntu läpäisee koko teoksen. Ensimmäinen osa kuljettaa kuulijaa läpi niin voimantunnon ja mahdin kuin varautuneisuuden ja epäilyksenkin. Kolmannen osan hellä loppu on kuin katkeransuloinen hetki haudan äärellä – hyvästit, joita ei ehtinyt lausua.

Kevään viimeinen Sinfoniasarja-konsertti kuullaan torstaina 17.5. klo 19 Kuopion kaupunginteatterissa. Kuopion kaupunginorkesteria johtaa kapellimestari Otis Klöber, ja solistina toimii viulisti Sayaka Kinoshiro.

Mikkelin kaupunginorkesteri on toiminut vuodesta 1903 lähtien. Kahdentoista jousisoittajan ammattiorkesterin koti on konsertti- ja kongressitalo Mikaelin Martti Talvela -sali. Suomen kolmanneksi vanhimmasta yhtäjaksoisesti toimineesta orkesterista on jalostunut kokoonpano, joka on taiteellisella tasollaan ja ennakkoluulottomalla ohjelmistosuunnittelullaan herättänyt kiinnostusta myös maan rajojen ulkopuolella. Ohjelmatarjonnan monipuolistamiseksi orkesteri tekee yhteistyötä niin paikallisten kuin kansainvälistenkin musiikkitoimijoiden ja ammattiorkesterien kanssa. Orkesteri esiintyy säännöllisesti Saimaa Sinfonietta -nimellä Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa. Vierailukonsertit, tilausesiintymiset ja yleisötyö ovat osa orkesterin toimintaa. Pieni jousisto on vaivaton liikuteltava ja kykenee täysipainoiseen konsertointiin myös ilman kapellimestaria.

Liput Sinfoniasarja VII -konserttiin: 30 / 25 / 8 €. Hinnat sisältävät Kuopion kaupunginorkesterin palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: www.lippu.fi, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa, Sokos Kuopio ja Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), palvelunumero ma-la klo 9-19: 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm) sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Myynti myös Kuopion kaupunginorkesterin palvelunumerossa ma-pe klo 11-15: 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Lisäksi kevään konsertti-iltoina ovimyynti kussakin konserttipaikassa 1 tunti ennen esit

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: