Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Jaakko Kuusisto in memoriam

Facebook Twitter

Julkaistu 24.02.2022 klo 10:17

Jaakko Kuusisto in memoriam

Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana vuodesta 2018 toiminut Jaakko Kuusisto menehtyi vaikeaan sairauteen Oulussa 23.2.2022.

Jaakko Kuusistolla oli erityisen pitkä ja lämmin suhde Kuopion kaupunginorkesterin kanssa. Kuusisto soitti Kuopion kaupunginorkesterin solistina ensi kertaa vuonna 1988 ja jo vuotta myöhemmin hän voitti Kuopion viulukilpailun vain 15-vuotiaana. Vuonna 1997 Kuusisto toimi Kuopion kaupunginorkesterin viulusolistina Japanin-kiertueella ja levytti orkesterin kanssa 1999. Sen jälkeen hän vieraili säännöllisesti kapellimestarina sekä sinfoniakonserteissa että viihdekonserteissa mm. lauluyhtye Rajattoman kanssa. Hänen sävellyksiään on esitetty Kuopiossa useissa konserteissa ja vuonna 2017 Kuopion kaupunginteatterissa nähtiin Kuusiston lastenooppera Koirien Kalevala.

Jaakko Kuusisto kiinnitettiin Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi elokuussa 2018. Ylikapellimestarikaudellaan Kuusisto kehitti orkesteria kokonaisvaltaisesti niin soinnillisesti kuin työskentelytapojen osalta. Yhteistyö koettiin molemmin puolin niin antoisana, että sitä päätettiin jatkaa kesän 2023 loppuun saakka. Jaakko toi orkesterin repertuaariin uutta musiikkia, ennakkoluulottomia ohjelmistovalintoja ja yllättäviä solisteja kunnioittaen kuitenkin myös traditiota. Kuusiston kaudella Kuopion kaupunginorkesterin kuulijat ovat saaneet uusia näkökulmia orkesterimusiikin maailmaan ja mahdollisuuksia kokea ainutkertaisia, taidolla ja tunteella rakennettuja musiikkielämyksiä.

Kuusisto oli pidetty ja arvostettu rooleissaan taiteellisena johtajana ja kapellimestarina sekä myös säveltäjänä, viulutaiteilijana ja kollegana osana taiteellista työyhteisöä. Hänen pistämätön huumorintajunsa, laaja-alainen älykkyytensä sekä ystävällinen tapansa keskustella tekivät hänestä loistavan seuramiehen ja vertaansa vailla olevan keulakuvan Kuopion kaupunginorkesterille.

Kuopiossa Jaakko nähtiin viimeisen kerran marraskuussa 2021 Pohjoisen kutsu -ilmaiskonsertin tiimoilta, jonka yhteydessä orkesterin kevään 2022 ohjelma julkistettiin toiveikkain mielin. Kukaan ei olisi tuolloin voinut uskoa, että kyseinen konsertti jäisi viimeiseksi yhteiseksi elämykseksi Kuopiossa. Suru-uutisten myötä yhteinen matka jäi lohduttomalla tavalla kesken. Kattavan taiteellisen tuotantonsa myötä Jaakko Kuusisto jätti kuitenkin ansiokkaan perinnön kansainväliselle musiikkikentälle.

Kuopion kaupunginorkesterin 24.2.2022 konsertti omistetaan Jaakko Kuusiston muistolle.

Kuopion kaupunginorkesteri muistaa Jaakkoa kaipauksella ja toivottaa omaisille voimia suuressa surussa.

 

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: