Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Itä-Suomen yliopiston Snellmania-salissa maalataan musiikkia ja kuullaan kuvia

Facebook Twitter

Julkaistu 29.01.2018 klo 14:16

Kuopion kaupunginorkesterin ja 60-vuotiaan Ars Liberan yhteisessä konsertissa yleisö voi kokeilla musiikkimaalausta

Kuopion kaupunginorkesteri konsertoi Itä-Suomen yliopiston Snellmania-salissa kevään aikana kaksi kertaa. Ensimmäisessä, kapellimestari Mikk Murdveen johtamassa konsertissa keskiviikkona 7.2. klo 19 soivat ja näkyvät klassisen musiikin suositut kappaleet. Ars Liberan kuvataiteilija Marja Kolu loihtii yleisön edessä musiikkikappaleet näkyviksi, ja kuvataiteilija Markku-Jussi Komulainen opastaa yleisöä musiikkimaalauksen saloihin eli piirtämään tai maalaamaan musiikin mukana.

Kuopion kaupunginorkesterin Koe ite! –konsertissa 7.2. soivat suositut sävelet mm. Antonín Dvořákilta, Josef Straussilta ja Richard Wagnerilta. Illan aikana kuullaan myös mm. W.A. Mozartin alkusoitto oopperasta Taikahuilu sekä Jean Sibeliuksen Valse triste. Musiikin voi paitsi kuulla, myös nähdä, kun kuvataiteilija Marja Kolu maalaa musiikin mukana yleisön edessä. Kolun taideteoksille luonteenomaista on yhtäaikainen performatiivisuus ja visuaalisuus sekä dynaaminen luonne, joka on altis sattumalle, muutokselle ja vuorovaikutteiselle dialogille tekijöiden ja yleisön välillä. Samanaikaisesti se lähestyy taiteen ja elämän vuorovaikutteista kohtaamista.

Myös yleisöllä on halutessaan mahdollisuus kokeilla musiikin mukana piirtämistä tai maalaamista. Kuvataiteilija Markku-Jussi Komulainen ohjeistaa yleisön musiikkimaalauksen alkuun – tässä tilaisuudessa jokainen saa olla taiteilija, taidoista riippumatta. Yleisöllä on myös mahdollisuus jättää omat työnsä materiaaliksi uudelle kollaasiteokselle, jonka Komulainen työstää konsertissa syntyneistä materiaaleista. Paikalla on rajoitettu määrä paperia ja maalaustarvikkeita. Konsertin yleisöä pyydetään mahdollisuuksien mukaan ottamaan omia maalaus- tai piirustustarvikkeita mukaan. Konsertin järjestävät yhteistyössä kaupunginorkesteri ja 60-vuotisjuhlaansa viettävä Ars Libera.

Kaupunginorkesteri vierailee Mikk Murdveen johdolla samalla musiikilla tiistaina 27.2. klo 18 Karttulassa, Airakselan kylätalossa. Myös tässä väliajallisessa Koko kylän konsertissa yleisö voi kokeilla musiikin mukana maalaamista tai nauttia musiikista sellaisenaan. Paikalla on rajoitettu määrä paperia ja maalausalustoja.

Snellmanian pysäköintipaikat ovat maksuttomasti konserttiyleisön käytettävissä 7.2. klo 16 alkaen. Ks. yliopistolla pysähtyvät Kuopion seudun joukkoliikenteen bussit: http://vilkku.kuopio.fi/talviaikataulut-10.8.2017-3.6.2018 > Linjakartta

Kuvataiteilija Marja Kolu luo tapahtumaluonteista taidetta, joka on poistunut taidemaailman perinteisestä ympäristöstä ja törmäytyy yleisön kanssa. Piirtäjänä Kolun nopea croquis-tekniikka toteuttaa silmän ja käden nopeasti reagoivaa yhteistyötä. Materiaalina hän käyttää tussia, jonka notkeus soveltuu nopeatempoiseen työskentelyyn. Kolu on toteuttanut erilaisia julkisen tilan pysyviä ja tilapäisiä teoksia 1980-luvulta lähtien. Hän on taiteen monitoiminainen, joka oman taiteen tekemisen ohessa on kuratoinut näyttelyitä ja toiminut läänintaiteilijana sekä Keski-Suomessa että Pohjanmaalla sekä Kuopion ja Jyväskylän taiteilijaseurojen puheenjohtajana.

Kuvataiteilija Markku-Jussi Komulainen on 15 vuoden ajan tehnyt yhteisöllisiä taideteoksia, joissa lähtökohtana on ollut klassinen maalaus tai piirtäminen. Toiminnan keskeinen ajatus on ihmisen halu kommunikoida toisten kanssa. Myös taiteiden monimuotoisuus suhteessa toiminnan päämäärään, tarkoituksen samankaltaisuuteen on kiehtonut taiteilijaa. Useissa teoksissa – maalaukset kirjastossa, lähikaupassa tai rakennustyömaan suoja-aidassa – taiteilija on jättänyt teokselle kysymysmerkin roolin. Yhteistyö ihmisten kanssa on osa kokonaisprosessia, vaikkakin individualistinen taiteellinen työskentely on Komulaisen keskeisin voimavara.

Kapellimestari Mikk Murdvee aloitti musiikillisen uransa viulunsoiton opinnoilla. Hän on opiskellut orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemiassa valmistuen vuonna 2007. Murdvee toimii Helsingin Ylioppilaskunnan soittajien pääkapellimestarina ja on tehnyt orkesterin kanssa kiertueet mm. Saksassa ja Puolassa. Hän on johtanut useita oopperaproduktioita Viron Kansallisoopperassa sekä mm. Ilkka Kuusiston oopperan Taipaleenjoki Ilmajoen Musiikkijuhlilla 2010-12. Hän johtaa säännöllisesti Viron kansallista sinfoniaorkesteria ja Tallinnan kamariorkesteria, monia Suomen orkestereista sekä Lontoon kuninkaallisen musiikkikorkeakoulun sinfoniaorkesteria. Hän on tehnyt levytyksiä mm. Tallinnan kamariorkesterin kanssa. Kapellimestaritöiden lisäksi Murdvee toimii viulusolistina, kamarimuusikkona ja opettajana sekä Kaarinan Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana.

Liput Koe ite! -konserttiin: 25 € / 20 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 8 € lapset alle 16v, koululaiset, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät. Hinnat sisältävät Kuopion kaupunginorkesterin palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Liput Koko kylän konserttiin Airakselan kylätalossa: 20 € / 15 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 8 € lapset alle 16v, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät

Myynti: www.lippu.fi, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa, Sokos Kuopio ja Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), palvelunumero ma-la klo 9-19: 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm) sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. Myynti myös Kuopion kaupunginorkesterin lippukassalla Linnanpellon koululla (Linnanpellonkatu 25) ma-pe klo 11-15, palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Lisäksi kevään konsertti-iltoina ovimyynti kussakin konserttipaikassa 1 tunti ennen esitystä.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: