Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Helena Värri -yleisötyöpalkinto Kuopion kaupunginorkesterin Sävelsilta-toiminnalle

Facebook Twitter

Julkaistu 26.04.2024 klo 10:46

Orkesterien innovatiivista yleisötyötoimintaa huomioiva palkinto jaettiin Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n valtakunnallisilla orkesteripäivillä Oulussa 24.4.2024

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n hallituksen kutsuma asiantuntijaraati valitsi vuoden 2024 Helena Värri -yleisötyöpalkinnon voittajan kokouksessaan 12.3.2024. Raatiin kuuluivat Suomen Lastenkulttuurikeskusten liiton Taidetestaajat -ohjelman päällikkö Joonas Keskinen, yhteisötaiteilija ja ohjaaja Eveliina Heinonen, Suomen Jazzliiton viestintä- ja tuotantokoordinaattori Valtteri Pokela ja Konserttikeskuksen taiteellinen koordinaattori Reijo Karvonen.

Raati päätti myöntää 2 000 euron palkinnon Kuopion kaupunginorkesterin Sävelsilta-toiminnalle, joka sisältää osallisuutta ja inklusiivisuutta edistävää, musiikkia ja kuvataiteita yhdistävää taidekasvatusta kuopiolaisen Pirtin koulun kuvataiteen painotusopetuksen oppilaille. Toiminnassa on tuotu yhteen oppilaat ja heidän opettajansa sekä eri kansallisuuksia edustavat muusikot. Toiminta aloitettiin keväällä 2022 osana Savonia-ammattikorkeakoulun kansainvälistä ALIISA-hanketta ja se jatkui keväällä 2023 orkesterin toimintana. Sävelsilta-toiminta on vienyt Kuopion kaupunginorkesterin yleisötyötä vuorovaikutukselliseen ja eri taiteenaloja yhdistävään suuntaan ja sellaisten lasten pariin, jolle musiikin maailma tai orkesterin toiminta eivät ole ennestään tuttuja.

Innovatiivisessa ja vaikuttavassa Sävelsilta-toiminnassa itse prosessi on merkittävämmässä osassa kuin sen lopputulos. Toiminta on onnistunut saavutettavuuden lisäämisessä ja se on pedagogisesti hyvin suunniteltua ja toteutettua. Toteutus on monisuuntaista vaikuttaen paitsi kuulijoihin, myös muusikoihin ja heidän ammatilliseen kehitykseensä. Monikulttuurisuus ei ole toiminnassa erillinen teema, vaan luonnollinen osa yhteistyötä, jossa taide ja musiikki tuodaan osaksi lasten arkea. Verkostomaiseen yhteistyöhön pohjautuva toimintamalli kasvattaa ja monipuolistaa asiantuntijaresursseja sekä tarjoaa väyliä uusien kohderyhmien tavoittamiseksi.

Raadin kunniamaininnan tavoittavuudesta saa Kymi Sinfoniettan musiikkivideoiden välityksellä tapahtuva valtakunnallinen mielenterveysteemainen yleisötyö, joka on sosiaalisen median välityksellä tavoittanut erittäin laajasti eri ikä- ja katsojaryhmiä. Taidokkaasti ja laadukkaasti tehdyt videot ovat koskettavia ja tunteita herättäviä.

Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n entisen toiminnanjohtajan Helena Värrin (1960–2021) kesken jäänyttä työtä kunnioittava Helena Värri -palkinto myönnetään innovatiiviselle yleisötyötoiminnalle, joka on edistänyt orkesterin saavutettavuutta, tavoittanut uusia yleisöjä ja on sovellettavissa myös muissa orkestereissa. Vuosina 2023, 2024 ja 2025 myönnettävä palkinto on 2000 euron arvoinen rahapalkinto.

Seuraava Helena Värri -yleisötyöpalkinto jaetaan vuoden 2025 orkesteripäivillä. Kolmena vuonna jaettavaa palkintoa varten on saatu 6000 euron apuraha Kansan sivistysrahastosta.

Lue lisää:

Kuopion kaupunginorkesterin blogi: Vuorovaikutus syventää orkesterin yleisötyötä

Kymi Sinfonietta, Samu Haber ja yhteistyötahot mukana Maailman mielenterveyspäivässä 10.10.2023

Kymi Sinfoniettan YouTube-kanava

Suomen Sinfoniaorkesterit ry jakaa maaliskuussa ensimmäisen Helena Värri -yleisötyöpalkinnon (6.2.2023)

Lisätiedot:

Iiris Lehtonen, toiminnanjohtaja, Suomen Sinfoniaorkesterit ry, 040 511 6142, iiris.lehtonen[at]sinfoniaorkesterit.fi

Lisätiedot Kuopion kaupunginorkesterin Sävelsilta-toiminnasta:

Elina Prepula, tuottaja, Kuopion kaupunginorkesteri, 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: