Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Elämän syke ja kaiken katoavaisuus läsnä ensimmäisessä Sinfoniasarjassa

Facebook Twitter

Julkaistu 02.01.2018 klo 16:53

Kuopion kaupunginorkesterin kevät käynnistyy Kuopion kaupunginteatterissa

Kuopion kaupunginorkesterin jännittävä kevätkausi alkaa torstaina 11.1. klo 19 Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämöllä, jossa orkesteri soittaa Kuopion Musiikkikeskuksen remonttiaikana seitsemän sinfoniakonserttia. Sinfoniasarja I -konsertissa Arvo Pärtin, Benjamin Brittenin ja Dmitri Šoštakovitšin musiikki tekee matkan kohti ääretöntä. Konsertin solisteiksi nousevat skottilainen tenori Mark Wilde ja orkesterin oma käyrätorven äänenjohtaja Seppo Parkkinen. Orkesteria johtaa pääkapellimestari Alberto Hold-Garrido.

Konsertin aloittaa Arvo Pärtin Cantus Benjamin Brittenin muistolle, jonka sävelkieli on salakavalan yksinkertaista: toistuvia melodisia linjoja ja yksinäisen kellon hiljaisia kalahduksia. Nämä elementit kasvavat loppua kohden väriseväksi valon kentäksi, joka häikäisee liikkeen näkymättömäksi ja sulkee kuulijat syleilyynsä.

Illan solistikappaleena kuullaan Benjamin Brittenin kahdeksanosainen laulusarja, Serenadi käyrätorvelle, tenorille ja orkesterille. Toisen maailmansodan aikaan kirjoitettu teos saa tekstinsä Iso-Britannian suurilta runoilijoilta. Tenori Mark Wilden laulamina runot kertovat yöstä paitsi kauhistuttavana, myös hellänä ja lohduttavana tilana. Britten käyttää teoksessaan ainoastaan käyrätorven luonnollisia harmonioita, joita tulkitsee kaupunginorkesterin käyrätorven äänenjohtaja Seppo Parkkinen.

Konsertti päättyy Alberto Hold-Garridon johdolla ja Dmitri Šostakovitšin ensimmäisen sinfonian myötä nuoruuden voimaa uhkuvissa tunnelmissa. Šostakovitš sävelsi teoksen lopputyöksi Leningradin konservatorioon ollessaan 18-vuotias, ja sinfonia nosti hänet välittömästi Neuvosto-Venäjän eturivin säveltäjien joukkoon. Sinfonian kontrastit valoisan ilottelun ja pimeän tragedian välillä ovat valtavia ja yhtäkkisiä, mutta Šostakovitš saa käänteensä vaikuttamaan sekä yllättäviltä että itsestään selviltä.

Skotlannissa syntynyt tenori Mark Wilde on opiskellut Itä-Anglian yliopistossa ja Lontoon kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa. Oopperan saralla hänellä on läheinen suhde Englannin kiertävään oopperaan, ja hän on esiintynyt myös mm. Alankomaiden oopperassa ja Englannin kansallisoopperassa. Hän laulaa säännöllisesti konserteissa ja on esiintynyt mm. Birminghamin sinfoniaorkesterin, Lontoo Sinfonian, Odensen sinfoniaorkesterin, Kuninkaallisen Filharmonian, Venäjän kansallisorkesterin, Tokion sinfoniaorkesterin, Uralin filharmonian, Helsingin Barokkiorkesterin ja Sinfonia Lahden kanssa. Hänen viimeaikaisiin esiintymisiinsä kuuluu mm. Matteus-passio Irlannin kansallisen sinfoniaorkesterin kanssa. Hän on tehnyt eri levymerkeille useampia levytyksiä, mm. Brittenin kaikki skottilaiset laulut.

Liput Sinfoniasarja I -konserttiin: 30 / 25 / 8 €. Hinnat sisältävät Kuopion kaupunginorkesterin palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Sinfonia- ja Supersarjan kevään kausikorttien myynti 4.1. saakka, konserttikohtaisten lippujen myynti 8.1. alkaen. Kuopion kaupunginorkesterin lipunmyynti Linnanpellon koululla (Linnanpellonkatu 25) 3.1. alkaen ma-pe klo 11-15, palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), avoinna esityspäivinä 2h ennen esitystä ja la klo 12-18, palvelunumero ma-la klo 9-19: 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm). Lisäksi Sokos Kuopio, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi kevään konsertti-iltoina ovimyynti kussakin konserttipaikassa 1 tunti ennen esitystä.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: