Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Vuosi 2023 alkaa hilpeän Candide-operetin älykkäällä huumorilla

Facebook Twitter

Julkaistu 02.01.2023 klo 16:04

Leonard Bernsteinin musiikkikomedian säestää Kuopion kaupunginorkesteri

Perjantaina 6.1. klo 19 Kuopion Musiikkikeskuksessa on tarjolla herkkua tarttuvien melodioiden ja älykkään huumorin ystäville, kun Konserttisalissa koetaan Leonard Bernsteinin säveltämä, satiirinen operetti Candide. Suomenkielisen, kevyesti lavastetun esityksen solisteina laulavat mm. Tero Harjunniemi ja Kaisa Ranta, ja mukana on myös Candide-kuoro. Operetin orkesterina toimii Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestari Jonas Rannilan johdolla.

Vuoden 2023 alkajaisiksi, perjantaina 6.1. Kuopion Musiikkikeskuksessa nähdään Leonard Bernsteinin riemukas musiikkikomedia Candide. West Side Storylla maailmanmaineeseen pongahtanut säveltäjä on luonut operettiin yltäkylläisen, korvia hivelevän paletin, jossa eurooppalaiset gavotit ja valssit lyövät kättä grande oopperan bel canto -aarioiden, amerikkalaisten music hall -rallien ja juutalaisen klezmer-musiikin kanssa. Esitys oli tarkoitus toteuttaa syksyllä 2021, mutta koronatilanne siirsi esityksen tammikuulle 2023.

Candide esitettiin Bernsteinin juhlavuonna ja ensimmäistä kertaa 40 vuoteen Helsingissä syksyllä 2018. Savoy-teatterin lavalla nähty, kevyesti lavastettu tuotanto keräsi kiitosta yleisöltä ja kriitikoilta. Operetin päärooleissa kimaltavat sopraano Kaisa Ranta ja tenori Tero Harjunniemi. Muina solisteina nähdään Heikki Kilpeläinen, Eleriin Müüripeal, Heikki Halinen, Juuso Koski ja Heli Immonen. Solisteja ja Candide-kuoroa säestää Kuopion kaupunginorkesteri kapellimestari Jonas Rannilan johdolla. Operetin on ohjannut Tuomas Parkkinen; Kuopiossa ohjauksesta vastaa myös operetin koreografina toimiva Osku Heiskanen. Uudesta suomennoksesta vastaa Auli Särkiö-Pitkänen.

Tarina kertoo sinisilmäisestä nuorukaisesta, Candidesta, joka uskoo elävänsä parhaassa mahdollisessa maailmassa, jossa kaikki ihmiset ovat hyviä ja kaikilla tapahtumilla on tarkoituksensa. Kun Candiden suhde aatelisneito Cunegondeen paljastuu ja Candide potkaistaan maantielle, hänen optimisminsa joutuu koetukselle. Candiden matka maailman ympäri Bulgariasta Lissaboniin ja Montevideosta Venetsiaan pursuaa mitä oudoimpia hahmoja ja uskomattomimpia juonenkäänteitä. Candide kohtaa mm. huonoa onnea ja väärinkäytöksiä, hiuksia nostattavaa julmuutta ja luonnonkatastrofeja. Kuitenkaan mikään ei saa vilpitöntä nuorukaista luopumaan uskostaan ​​hyvään ja rakkaudestaan ihanaa Cunegondea kohtaan.

Ranskalaisen valistusfilosofi Voltairen vuonna 1759 kirjoittama kertomus nauraa ihmisten hyväuskoisuudelle, tekopyhyydelle, fanaattisuudelle ja maailman brutaalille pahuudelle rokokoomaisen kevyesti ja leikkisästi. Candiden ikivihreitä helmiä ovat mm. loistelias alkusoitto, koloratuurisopraanon taiturimainen jalokiviaaria (Glitter and Be Gay), piikikäs hirttäjäiskuoro (Auto-da-fé) ja mahtipontinen finaali puutarhanhoidon merkityksellisyydestä (Make Our Garden Grow).

Operetin esityskieli on suomi, ja sen kesto on noin 3 tuntia. Ennen esityksen alkua, klo 17 alkaen Valohallissa on tarjolla Ravintola Oodin maukas buffet. Buffet: tiedustelut ja varaukset ennakkoon ravintola Oodin myyntipalvelu ti 3.1. – to 5.1. klo 10-15 puh. 045 1874 060 tai ravintolapalvelutkuopio(at)kanresta.fi.

Candide Scottish Opera staged version | Music by Leonard Bernstein | Book by Hugh Wheeler after Voltaire | Lyrics by Richard Wilbur | Additional lyrics by Stephen Sondheim, John La Touche, Lillian Hellman, Dorothy Parker and Leonard Bernstein | Orchestrations by Leonard Bernstein and Hershy Kay | Musical continuity and additional orchestrations by John Mauceri | Finnish translation of dialogue and lyrics by Auli Särkiö-Pitkänen | The performances of Candide are given by permission of Boosey & Hawkes Music Publishers Limited. 

Liput Candide-operettiin: 40 € / 30 € Kuopion kaupunginorkesterin kausikorttiasiakkaat / 20 € opiskelijat ja lapset alle 16v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Ravintola Oodin buffet: tiedustelut ja varaukset ennakkoon Oodin myyntipalvelu ti 3.1. – to 5.1. klo 10-15 puh. 045 1874 060 tai ravintolapalvelutkuopio(at)kanresta.fi. Buffetpakettien (sis. pääsylippu ja buffet) myynti on päättynyt 1.1.2023.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm/mvm, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: