Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Virtuoosinen klarinettitaiteilija Kari Kriikku Kuopion kaupunginorkesterin solistina 9.11. klo 18

Facebook Twitter

Julkaistu 03.11.2023 klo 09:48

Kriikku tulkitsee kausikonsertissa Jukka Tiensuun teoksen Puro

Torstaina 9.11. klo 18 Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertin solistivieraaksi saapuu Suomen kansainvälisesti tunnetuin klarinettitaiteilija Kari Kriikku, joka esittää Jukka Tiensuun teoksen Puro. Solistiteosta ympäröivät ukrainalais-kanadalaisen Larysa Kuzmenkon Fantasy on a Theme by Beethoven vuodelta 2020 sekä Franz Schmidtin 3. sinfonia, joka henkii Schubertin tyyliä. Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa järjestettävässä konsertissa orkesteria johtaa kapellimestari Daniel Raiskin.

Kauan Kuopioon odotettu solistivieras, klarinetisti ja uuden musiikin taikuri Kari Kriikku on joko kantaesittänyt valtaosan suomalaisista nykymusiikin klarinettiteoksista tai ne on sävelletty hänelle. Jukka Tiensuun teos Puro (myös ”puhdas” italian kielessä) vuodelta 1989 on niin ikään kirjoitettu Kriikulle. Tämä loistokas ja teknisesti vaativa teos on kestosuosikki muidenkin solistien kuin alkuperäisen esittäjänsä käsissä. Kriikun häikäisevät improvisaatiokyvyt saavat runsaasti tilaa konserton kadenssissa, joka on kuultu erilaisena kymmenissä esityksissä ympäri maailmaa.

Konsertin aloittava Larysa Kuzmenkon Fantasy on a Theme by Beethoven on Calgaryn filharmonisen orkesterin tilaus vuodelta 2020 Beethovenin 250-vuotisjuhlaan. Säveltäjä kertoo teoksestaan: ”Päätin kirjoittaa teeman ja muunnelmia, jotka perustuvat löyhästi sinfonian ensimmäisen osan pääteemaan. Teema käy läpi erilaisia muunnelmia, mutta pysyy tunnistettavana pitkälti muotonsa ja rytminsä vuoksi”. Säveltäjä ja pianisti Larysa Kuzmenko työskentelee tällä hetkellä Toronton yliopiston musiikkitieteellisessä tiedekunnassa. Orkesteriteosten lisäksi hänen teosluettelossaan on runsaasti kamari- ja vokaalimusiikkia sekä soololaulajille että kuoroille.

Konsertin päättää Franz Schmidtin 3. sinfonia. Teos on sävelletty vuonna 1928 levy-yhtiön kilpailuun, jossa etsittiin sinfoniaa ”Schubertin hengessä”. Tehtävä oli vähintään erikoinen, sillä kukaan ei taida tietää, mitä Schubertin henki sinfoniassa voisi tarkoittaa. Ehkäpä Schubertin henkeä voi nähdä siinä, että sinfonian osat ovat perinteiset, scherzossa on leikkisän tanssillinen teema ja finaali on ajoittain kepeä. Konsertin johtaa Kuopiossa jälleen vieraileva kapellimestari Daniel Raiskin.

Samana päivänä 9.11. klo 12 voi nauttia Kuopion kaupunginorkesterin avoimesta harjoituksesta, jossa orkesteri soittaa musiikillisen makupalan illan konsertista Daniel Raiskinin johdolla. Avoimeen harjoitukseen on vapaa pääsy. Musiikin lisäksi tarjolla on Ravintola Oodin lounas, josta voi nauttia Valohallissa klo 11-14. Lounaan hinta on 11 €.

Ennen konserttia, klo 17.30 Valohallissa järjestetään kaikille avoimet Konserttietkot, joilla tavataan illan solisti Kari Kriikku sekä orkesterin klarinetin äänenjohtaja Samuel Buron-Mousseau.

Liput Kriikku & Puro -konserttiin: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

Kuopion kaupunginorkesterin seuraavat konsertit:
To 16.11. klo 18 Sodan soutumies (klo 17 kevään 2024 ohjelmiston julkistus)
To 23.11. klo 18 Kausikonsertti: Viulun kameleontti

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: