Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion kaupunginorkesterin Enigma-konsertti sisältää suuren arvoituksen

Facebook Twitter

Julkaistu 16.10.2018 klo 11:33

Kuopiolaisille tuttu sopraano Marjukka Tepponen tulkitsee Brittenin mestariteoksen

Kuopion kaupunginorkesterin Enigma-konsertissa torstaina 25.10. klo 19 paluun kotiorkesterinsa eteen tekee kuopiolaisyleisölle tuttu sopraano Marjukka Tepponen. Hän tulkitsee ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla Benjamin Brittenin sykähdyttävän Les Illuminations –sarjan. Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävässä konsertissa kuullaan myös Edvard Elgarin arvoituksellinen Enigma-variaatiot ja hurmaava jousiserenadi.

Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarjaan kuuluvan konsertin aloittaa Edvard Elgarin vuonna 1892 julkaistu Serenadi jousiorkesterille, joka on yksi Elgarin varhaisimmista orkestereiden vakio-ohjelmistoon päätyneistä sävellyksistä. Se on myös ensimmäinen, jonka hän itse arvioi ammattimaiset mitat täyttäväksi teokseksi. Hurmaavaa nuoruuden charmia tiukkuva teos on hieno esimerkki ammattisäveltäjäksi tähtäävän säveltäjän kyvyistä.

Jousiserenadin jälkeen estradille nousee kansainvälistä uraa tekevä sopraano Marjukka Tepponen teoksena Benjamin Brittenin laulusarja Les Illuminations. Teos on jatkoa jousiorkesterisointia tutkivalle työlle, jonka Britten aloitti palkituissa Frank Bridge -muunnelmissaan. Hän aloitti laulusarjan säveltämisen kotonaan Suffolkissa ja viimeisteli sen Yhdysvalloissa. Britten sävelsi paljon lauluäänelle ja oli mestarillinen oopperasäveltäjä, joka osasi käyttää tekstiä, luoda dramatiikkaa ja psykologista syvyyttä. Oopperoiden lisäksi hän sävelsi useita laulusarjoja ja kuoroteoksia.

Tepponen toteaa Brittenin laulusarjan vaativan samoja prosesseja kuin oopperaroolikin, joskin ilman ohjaajaa. ”Teos on laulajalle tosi villi. Kaikki ilmaisukeinot, mitä reservistä löytyy, pääsevät täyteen käyttöön. Musiikki on uskomattoman hienoa, se vie rajuista tunnelmista aivan pakahduttavan kauniisiin melodioihin”, Tepponen kuvailee. Kuopiolaiselle yleisölle esiintymisen Tepponen kokee aivan erityisenä: ”Kuopio on kaikista kaupungeista tutuin. Juurille ja tuttujen ihmisten pariin palaaminen tuntuu aina yhtä hyvältä”.

Väliajan jälkeen kaupunginorkesteri esittää Elgarin mystisen teoksen, Enigma-variaatiot. Teoksen nimi, Enigma (Arvoitus) viittaa yhtäältä teokseen kätkettyihin henkilöihin ja toisaalta melodiaan, johon teos pohjautuu. Elgar viittasi puheissaan tuttuun sävelmään, jota ei kuitenkaan sellaisenaan ole sijoitettu teoksen osaksi, eikä hän koskaan paljastanut, mistä melodiasta oli kyse. Myöhemmät musiikintutkijat ovat viettäneet aikaa arvoituksen parissa ja veikanneet kätketyksi sävelmäksi useita eri vaihtoehtoja.

Teoksen 14 muunnelmaa on omistettu Elgarin ystäville, joita muunnelmat kuvaavat. Ensimmäinen osa on omistettu säveltäjän vaimolle ja viimeinen Elgarille itselleen. Osan numero 13 kohdalle on merkitty nimimerkin sijaan kolme asteriskia. Niiden on arveltu viittaavan joko Australiaan noihin aikoihin seilanneeseen paikalliseen aristokraattiin Lady Mary Lygoniin, tai Helen Weaveriin, jonka kanssa Elgar oli kihloissa kahdeksan kuukautta.

Liput Enigma-konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: