Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Flamencotanssi ja orkesterimusiikki yhdistyvät Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa

Facebook Twitter

Julkaistu 15.03.2019 klo 15:30

Solistina palkittu tanssija Kaari Martin

Kuopion kaupunginorkesterin Flamenco!-konsertissa torstaina 21.3. klo 19 tanssi yhdistyy orkesterimusiikkiin ainutlaatuisella tavalla. Solistin paikalla nähdään kansainvälisesti palkittu flamencotanssija Kaari Martin, ja kaupunginorkesteria johtaa Kuopion Musiikkikeskuksessa kapellimestari Jutta Seppinen. Yleisön kiehtovalle musiikkimatkalle vievät mm. Väinö Raition harvoin esitetyt teokset sekä Maurice Ravelin ja Manuel de Fallan sävelet.

Kuopion kaupunginorkesterin konsertin 21.3. alussa kuullaan Väinö Raition (1891-1945) kolme kappaletta: Tango baletista Vesipatsas, Scherzo Felis Domestica ja Dance Grotesque oopperasta Prinsessa Cecilia. ”Raitio tuli Ravelin ja de Fallan rinnalle aika lailla intuitiivisesti. Olin miettinyt ohjelmaa, kun satuin kuulemaan hänen musiikkiaan radiosta ja innostuin. Löysin Raition tuotannosta aivan loistavia kappaleita, jotka sopivat sekä tähän kokonaisuuteen että tanssijalle”, kertoo kapellimestari Jutta Seppinen konsertin ohjelmasta.

Uuno Klamin ja Sibeliuksen musiikkia olen tanssinut, Raitioon tutustuin tämän konsertin yhteydessä”, tanssija Kaari Martin kertoo. ”Raitiollahan on temperamenttia. Siihen nähden de Falla on suorastaan maalailevaa”, Martin nauraa. Kaari Martin tanssii mielellään suomalaista musiikkia ja on kiinnostunut myös nykymusiikkiteoksista. ”Vaikka tanssitaustani on flamencossa, näkökulman ei tarvitse olla espanjalainen. En myöskään varsinaisesti ’kuvita’ musiikkia. Flamenco on yksi tanssin instrumenteista ja liikekielessäni on paljon muutakin.” Kaari Martin palkittiin tämän vuoden Etnogaalassa Vuoden Tanssitekijä –palkinnolla.

Ennen väliaikaa kuultava, kuusiosainen sarja Le Tombeau de Couperin on omistettu säveltäjä Maurice Ravelin (1875-1937) sodassa kuolleille ystäville. Alun perin pianolle sävelletty sarja kunnioittaa lisäksi 1700-luvun suurinta ranskalaista kosketinmusiikin säveltäjää, François Couperiniä. Barokista tulee myös teoksen rakenne, joka on ranskalaisen sarjan tapaan kokoelma hovitansseja. Väliajan jälkeen konsertti jatkuu jälleen Raition kaihoisan kauniilla Serenadilla.

Konsertin päättää Manuel de Fallan (1876-1946) Noiduttu rakkaus. Teos kääntyi vuonna 1924 kahden aiemman version kautta baletiksi, joka on myös useimmiten konserteissa soitettu versio. Tarina kertoo andalusialaisesta romaninaisesta nimeltä Candela. Hän rakastaa Carmeloa, mutta hänet on jo nuorena tyttönä luvattu toisen miehen vaimoksi. Lopulta Candelan petollinen ja ikävä mies kuolee, mutta ei päästä vaimoa otteestaan, vaan jatkaa tämän vainoamista kummittelemalla. Candelaa pidetään hulluna, koska hän tanssii miehensä karkottamiseksi joka ilta tanssin. Lopulta eri vaiheiden kautta kuolleen miehen sielu tyyntyy, ja Candela ja Carmelo ovat vapaita ja onnellisia.

Ennen konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa haastateltavana on tanssija Kaari Martin.

Liput Flamenco!-konserttiin: 33 / 27 / 11 €. OP Pohjois-Savon omistaja-asiakkaat 28 € permanto / 25 € parvet. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: