Kuopion Musiikkikeskus

 
 
Somekuva

KAMARIKONSERTTI: UUSIA TUTTAVUUKSIA

Keskiviikko 09.10.2019 klo 19 Ohjelmaravintola Maxim

Osta liput
Facebook Twitter

Kuopion kaupunginorkesterin Joustava-kvartetti:
Lev Berkovskiy, viulu
Johan Höglind, alttoviulu
Peter Gospodinov, sello
Kiira Siikavirta, kontrabasso

Matthew Whiteside: Kvartetto viululle, alttoviululle, sellolle ja kontrabassolle
Robert Davidson: Jousitrio viululle, alttoviululle ja kontrabassolle
Kjell Mørk Karlsen: Divertimento op. 79 alttoviululle, sellolle ja kontrabassolle

”Matthew Whiteside (1988-) sävelsi esittämämme kvarteton alun perin Robinson Panoramic Quartetille vuonna 2013. Se kantaesitettiin irlantilaisten säveltäjien yhdistyksen (Irish Composers Collective) konserttisarjassa. Valitsimme kyseisen teoksen tähän konserttiin kokoonpanonsa vuoksi: tällaiselle jousinelikolle on sävelletty aika vähän, toisin kuin perinteisemmälle jousikvartetille (kaksi viulua, alttoviulu ja sello). Whiteside kertoikin teoksen lähtökohdan olleen juuri kontrabassolle kirjoitettu toistuva kulku, jonka päälle kaikki muu alkaa hiljalleen kappaleen edetessä rakentua.

Norjalaisen Kjell Mørk Karlsenin (1947-) Divertimento on Helsingin naisorkesterin tilausteos, ja se kantaesitettiin Helsingissä 1987. Teos on konsertin perinteisintä nykymusiikkia: siinä ei niinkään ole elokuva- tai kevyen musiikin vaikutteita, vaan se on ihan vain rehellisesti omituista. Teoksessa on kyllä selkeä draaman kaari, jonka vaiheet kuvataan osien nimissä: lämmittely, yksitoikkoinen kamppailu, loppu, ja välissä kontrabasso laskee lukua. Rocky -elokuva saisi ihan uudenlaisia ulottuvuuksia, jos sen soundtrackilla olisikin tämä teos Eye Of The Tigerin sijaan.

Australialainen Robert Davidson (1965-) on säveltäjä ja kontrabasisti. Hän halusi säveltää kappaleen nimenomaan viululle, alttoviululle ja kontrabassolle, jotta voisi ottaa kontrabasson laajasta sointialasta kaiken irti, ilman selloa kilpailemassa samasta tilasta. Tuloksena syntyi tämä jousitrio vuonna 1998. Teoksessa ei ole itsenäisiä osia, mutta se koostuu alkusoitosta, varsinaisesta kappaleesta ja loppusoitosta, jotka on kekseliäästi nimetty osioiksi I, II ja III. Whitesiden ja Mørk Karlsenin teoksissa on kuultavissa kauhua, draamaa, huumoria ja taidemusiikin virallisia tyylisuuntauksia menneiltä vuosikymmeniltä, mutta mielestäni Davidsonin teos sen sijaan on yksinkertaisesti kaunis ja meditatiivinen.” (Kiira Siikavirta / Joustava-kvartetti)

Järj. Kuopion kaupunginorkesteri
Liput: 20 € / 15 € eläkeläiset / 11 € opiskelijat, varusmiehet ja työttömät
Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu.
Palvelu- ja toimitusmaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.
Yhteistyössä: Ohjelmaravintola Maxim

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: