Kuopion Musiikkikeskus

 
 
Somekuva

LIVESTREAM: HYVÄN MIELEN SÄVELKIOSKI

Torstai 07.05.2020 19 Orkesterin YouTube-kanava

Facebook Twitter

Klikkaa tästä to 7.5. klo 19 LiveStream-konserttiin Kuopion kaupunginorkesterin YouTube-kanavalle


Kuopion kaupunginorkesterin muusikot:
Sho Kubota, lyömäsoittimet
Kiira Siikavirta, kontrabasso

Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä:
Virpi Rautsiala, tarinankerronta

Ohjelma:

Momoko Noguchi: [ N°9 ] kontrabassolle ja lyömäsoittimille (2007)
Sho Kubota, lyömäsoittimet
Kiira Siikavirta, kontrabasso

Michio Kitazume: Side by Side lyömäsoittajalle (1989)
Sho Kubota, lyömäsoittimet

Rakugo-esitys japanilaisen perinteen mukaan, sovitettuna nykyhetkeen ja suomalaiseen tyyliin
Virpi Rautsiala, tarinankerronta
Sho Kubota, musiikki

Konsertin kesto on noin 40 minuuttia.

Ensimmäisenä kuullaan japanilaisen Momoko Noguchin teos [ N°9 ] kontrabassolle ja lyömäsoittimille vuodelta 2007, jolloin teos valmistui Sho Kubotan ja kontrabasisti Eiji Inagawan tilauksesta. Numero 9 on läsnä teoksessa monella tasolla: mm. rytmissä, nuottien määrässä, intervalleissa ja rakenteessa. Joidenkin mukaan numero 9 symboloi ihmistä itseään. Noguchi toimii monialaisena taiteilijana, joka säveltämisen lisäksi työskentelee mm. audio-visuaalisten installaatioiden ja pianoimprovisaatioiden parissa. Hänen teoksensa perustuvat usein filosofisiin, numeraalisiin tai moniaistillisiin kokemuksiin.

Japanilaisen Michio Kitazumen teoksessa Side by Side lyömäsoittajalle vuodelta 1989, lyömäsoittaja kutoo eri lyömäsoittimilla tuottamiensa iskujen sykkeen polyrytmiseksi verkoksi. Alun perin teos on sävelletty lyömäsoittajalle ja orkesterille ja sovitettu lyömäsoittajalle sooloteokseksi. Teos antaa soittajalleen vapauksia mm. kappaleessa olevien toistojen ja tempojen suhteen.

Konsertin huipentaa japanilaisen Rakugo-perinteen mukainen, mutta nykyhetkeen ja suomalaiseen tyyliin päivitetty esitys. Se yhdistelee mielenkiintoisella tavalla traditionaalista tarinankerrontaa, stand up -komiikkaa ja musiikkia Sho Kubotan ja näyttelijä Virpi Rautsialan voimin. ”Kerrontatapa poikkeaa totutusta, olemme ottaneet tiettyjä taiteellisia vapauksia ja lisänneet Shon toiveesta ’suomitvistiä’ toteutukseen. Ja jotta tilanne olisi mahdollisimman haastava ja kontakti viritetty äärimmilleen, jätämme myös improvisaatiolle mahdollisuuden”, Virpi Rautsiala avaa. ”Idean jalostaminen, taustatyö ja harjoitteleminen on tapahtunut hyvin nopeasti. Työskentelykieliä on ollut neljä: japani, englanti, suomi ja musiikki. Japania en osaa, mutta kielen rytmin tutkiminen ja Rakugon esittämistapaan perehtyminen on ollut keskiössä ja sitä on lähdetty yhdessä muovaamaan… Musiikkia ja tunnelmia on ideoitu yhdessä, mutta Sho on ollut musiikillinen veturi.”

Kuopion kaupunginorkesteri haluaa tuoda hyvää mieltä ja musiikin iloa koteihin poikkeusolojen aikana livestriimaamalla orkesterin pienyhtyeiden konsertteja. Hyvän mielen sävelkioskin konsertit soitetaan ohjelmaravintola Maximin lavalta tuttuna konserttipäivänä torstaisin ilman yleisöä huomioiden henkilömäärien rajoitukset, henkilöiden väliset turvavälit sekä hygieniaohjeet. Uusi Hyvän mielen sävelkioskin konsertti livestriimataan joka torstai aina 14.5. saakka, mikäli olosuhteet sen sallivat. Konserttien esiintyjistä ja ohjelmista tiedotetaan jokaisen konserttiviikon alussa.

Livestriimaukset toteutetaan yhteistyössä ohjelmaravintola Maximin, Pukki Visuals Oy:n ja Dreamferno Oy:n kanssa.

Järj. Kuopion kaupunginorkesteri
Vapaa pääsy

SAMANTYYLISIÄ TAPAHTUMIA

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: