Kuopion Musiikkikeskus

 
 
Somekuva

LEONARD BERNSTEIN: CANDIDE-OPERETTI

Perjantai 06.01.2023 klo 19 Konserttisali

Osta liputVaraa tarjoilu
Facebook Twitter

Osku Heiskanen, ohjaus ja koreografia (alkuperäisohjaus Tuomas Parkkinen)
Jonas Rannila, kapellimestari
Kuopion kaupunginorkesteri
Candide-kuoro
Solistit Kaisa Ranta, Tero Harjunniemi, Heikki Kilpeläinen, Eleriin Müüripeal, Heikki Halinen, Juuso Koski ja Heli Immonen

Candide Scottish Opera staged version | Music by Leonard Bernstein | Book by Hugh Wheeler after Voltaire | Lyrics by Richard Wilbur | Additional lyrics by Stephen Sondheim, John La Touche, Lillian Hellman, Dorothy Parker and Leonard Bernstein | Orchestrations by Leonard Bernstein and Hershy Kay | Musical continuity and additional orchestrations by John Mauceri | Finnish translation of dialogue and lyrics by Auli Särkiö-Pitkänen | The performances of Candide are given by permission of Boosey & Hawkes Music Publishers Limited. 

Esityskieli suomi.
Kesto noin 2h 30 min, sisältää väliajan.

Katso video

KLO 17 Valohalli
RAVINTOLA OODIN BUFFET
Menu (klikkaa menuun, pdf avautuu uuteen ikkunaan)

Satiirinen operetti, koominen musikaali vai ironinen ooppera?

Kaikkea ja paljon muuta! Candide on hilpeä herkkukori tarttuvien melodioiden ja älykkään huumorin ystäville.

”Eittämättä Bernsteinin paras teos, todellinen helmi.” – Tuomas Parkkinen

Leonard Bernsteinin Candide-operetti esitettiin Bernsteinin juhlavuonna ja ensimmäistä kertaa 40 vuoteen Helsingissä syksyllä 2018. Savoy-teatterin lavalla nähty, kevyesti lavastettu tuotanto keräsi kiitosta yleisöltä ja kriitikoilta.

Leonard Bernsteinin musiikkikomedia Candide väistelee lokerointia. West Side Storylla maailmanmaineeseen pongahtanut säveltäjä on luonut yltäkylläisen, korvia hivelevän paletin, jossa eurooppalaiset gavotit ja valssit lyövät lystikkäästi kättä grande oopperan bel canto -aarioiden, amerikkalaisen music hall -rallien ja juutalaisen klezmerin kanssa.

Candiden juoni perustuu Voltairen tunnettuun romaaniin. Operettiversiossa on veitsenterävä libretto ja sen huumori ja kohtaukset soveltuvat myös nykyaikaan. Ohjaaja Tuomas Parkkinen on tehnyt viihdyttävän ja hurmaavan dramatisoidun ohjauksen. Teos sopii niin oopperan, operetin kuin musikaalin ystäville.

Tarina kertoo sinisilmäisestä nuorukaisesta, Candidesta, joka uskoo elävänsä parhaassa mahdollisessa maailmassa, kaikki ihmiset ovat hyviä ja että kaikilla tapahtumilla on tarkoituksensa. Kun äpäräpoika Candiden suhde aatelisneito Cunegondeen paljastuu ja Candide potkaistaan maantielle, hänen optimisminsa joutuu koetukselle. Candiden matka maailman ympäri Bulgariasta Lissaboniin ja Montevideosta Venetsiaan pursuaa mitä oudoimpia hahmoja ja uskomattomimpia juonenkäänteitä. Candide kohtaa jatkuvaa epäonnistumista, huonoa onnea ja väärinkäytöksiä, hiuksia nostattavaa julmuutta ja luonnonkatastrofeja, sotaa, prostituutiota, orjuutta ja maanjäristyksiä. Kuitenkaan mikään ei saa vilpitöntä nuorukaista luopumaan uskostaan hyvään ja rakkaudestaan ihanaa Cunegondea kohtaan.

Ranskalaisen valistusfilosofi Voltairen vuonna 1759 kirjoittama kertomus nauraa ihmisten hyväuskoisuudelle, tekopyhyydelle, fanaattisuudelle ja maailman brutaalille pahuudelle rokokoomaisen kevyesti ja leikkisästi. Musikaali Candiden ikivihreitä helmiä ovat mm. loistelias alkusoitto, koloratuurisopraanon taiturimainen jalokiviaaria (Glitter and Be Gay), piikikäs hirttäjäiskuoro (Auto-da-fé) ja mahtipontinen finaali puutarhanhoidon merkityksellisyydestä (Make Our Garden Grow).

Kapellimestari Jonas Rannilan tarkka ja villi musiikinjohto sekä Tuomas Parkkisen nerokas ja ilkikurinen ohjaus tavoittavat täydellisesti Voltairen ja Bernsteinin hengen. Ilottelun päärooleissa kimaltavat sopraano Kaisa Ranta ja tenori Tero Harjunniemi. Esityksen ainutlaatuinen maailma ja huima energia vievät mennessään ja takaavat viihdyttävän illan.

Yhteistyössä HI Music Productions Oy

Järj. Kuopion kaupunginorkesteri
Liput: 40 € / 30 € Kuopion kaupunginorkesterin kausikorttiasiakkaat / 20 € opiskelijat ja lapset alle 16v
Buffetpaketti (sis. buffa ja konsertti): 78 € / 68 € Kuopion kaupunginorkesterin kausikorttiasiakkaat / 58 € opiskelijat / 39 € lapset alle 16v
Buffetpaketti myynnissä 1.1.2023 asti.

Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

SAMANTYYLISIÄ TAPAHTUMIA

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: