Kuopion Musiikkikeskus

 
 
Somekuva

KAUSIKONSERTTI 6: MAHLERIN JÄÄHYVÄISET

Perjantai 19.04.2024 klo 18 Konserttisali

Osta liput
Facebook Twitter

Klo 17 Valohalli
SYKSYN 2024 OHJELMISTON JULKISTAMINEN

Klo 17.30 Valohalli
KONSERTTIETKOT

Kuopion kaupunginorkesteri
Jyväskylä Sinfonia
Eugene Tzigane, kapellimestari

Gustav Mahler: Sinfonia nro 9

Mahlerin 9. sinfonia ei niinkään ole ’jäähyväiset elämälle ja maailmalle’, vaan katarttinen teos, jossa hän oppii hyväksymään tapahtuneen ja siten vapauttaa itsensä häntä vuonna 1907 kohdanneiden lukuisten katastrofaalisten tapahtumien tuskasta ja kärsimyksestä. Mahlerilla diagnosoitiin hänen vanhimman tyttärensä kuoleman jälkeen vaarallinen sydänsairaus. Pian sen jälkeen hän sai tietää vaimonsa Alman uskottomuudesta. Lopullinen isku tuli, kun hän joutui luopumaan Wienin valtionoopperan Generalmusikdirektorin virasta.

Sen sijaan, että olisi antanut vastoinkäymisten nujertaa itsensä, Mahler löysi lohtua säveltämällä yhdeksännen sinfoniansa. Hän loi kärsimyksestään merkitystä muuttamalla sen alkemistin tavoin musiikiksi, joka ilmaisee inhimillisen kokemuksen koko kirjon. Yhdeksännen sinfonian kokeminen voi olla kuulijalle pelottava ja riipaiseva kokemus. Kohtaamme oman kuolevaisuutemme ja elämän haurauden, nuoruuden ja rakkauden ohikiitävät ilot, suurkaupunkien kakofonian ja mielettömyyden sekä yhteiskuntien ja sairauksien epäoikeudenmukaisuuden. Mutta kuten Nietzsche kerran kirjoitti: ”taide; vain se voi taivuttaa nuo inhoajatukset tai täälläolon luotaantyöntävyydet ja absurdiudet mielteiksi, joiden varassa voi elää.” Mahler käsitteli taiteensa keinoin elämänsä vaikeimpia hetkiä. Tuloksena syntynyt musiikillinen matka voi olla työläs, mutta matkan varrella saatamme kokea omakohtaisen katarsiksen. (Eugene Tzigane)

Suureksi iloksemme ja myös yleisön nautinnoksi toteutamme konserti yhdessä kollegaorkesteri Jyväskylä Sinfonian kanssa, minkä ansiosta Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalin lavan täyttää massiivinen sinfoninen kokoonpano.

Järj. Kuopion kaupunginorkesteri
Liput: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat
4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v

Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

SAMANTYYLISIÄ TAPAHTUMIA

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: