Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Taianomaiset elokuvat herättävät eloon orkesterimusiikin mestariteosten tarinat 4.5.

Facebook Twitter

Julkaistu 21.04.2022 klo 15:56

Kuopion kaupunginorkesterin ja Jyväskylä Sinfonian Symphonic Cinema -yhteiskonsertti koetaan ensi kertaa Suomessa

Keskiviikkona 4.5. klo 19 koetaan ensi kertaa Suomessa moniaistinen Symphonic Cinema -konsertti, jossa klassisen musiikin mestariteosten taustatarinat nähdään sadunomaisten draamaelokuvien muodossa. Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalin estradille nousee kapellimestari Ville Matvejeffin johtama, Kuopion kaupunginorkesterin ja Jyväskylä Sinfonian muodostama suurkokoonpano sekä elokuvaohjaaja Lucas van Woerkum, joka editoi elokuvakohtaukset musiikkiin livenä. Ohjelmassa ovat Sergei Rahmaninovin tunteikas Kuoleman saari ja impressionismin suurteos, Maurice Ravelin Daphnis ja Chloé -balettisarja.

Symphonic Cinema -konsertissa 4.5. yleisö pääsee kokemaan täysmittaisen sinfoniaorkesterin valtavan soinnin, kun estradille nousevat Kuopion kaupunginorkesteri ja Jyväskylä Sinfonia kapellimestari Ville Matvejeffin johdolla. Myös konsertin ohjelmisto, Maurice Ravelin Daphnis ja Chloé -balettisarja ja Sergei Rahmaninovin Kuoleman saari ovat harvinaista herkkua, jonka esittäminen vaatii suuren orkesterikoneiston.

Esityksessä musiikki muuttuu ainutlaatuisella tavalla näkyväksi tarinallisen elokuvan kautta. Perinteisestä elokuvakonsertista poiketen elokuvan lähtökohtana on itse musiikki. ”Partituuri analysoidaan jokaista yksityiskohtaa myöten, jotta elokuva korostaisi musiikin rakennetta ja auttaisi siten myös yleisöä ymmärtämään musiikkia syvemmällä tasolla”, kertoo Symphonic Cineman isä, hollantilainen elokuvaohjaaja Lucas van Woerkum.

Konsertissa van Woerkum on lavalla orkesterin keskellä ja luo elokuvan livenä esityksen edetessä. ”Valitsen elokuvan kohtaukset kosketusnäytöltäni ja voin myös halutessani hidastaa tai nopeuttaa liikkuvaa kuvaa voidakseni olla täydellisessä synkassa orkesterin kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen esitys on erilainen, sillä elokuva luodaan siinä hetkessä.” Elokuvat edustavat tyyliltään maagista realismia. ”Tarinoiden henkilöhahmot ovat samaistuttavia, mutta sijoitan heidät abstrakteihin ympäristöihin ja surrealistisiin tilanteisiin”, van Woerkum kuvailee.

Maurice Ravelin Daphnis & Chloén musiikki perustuu antiikin ajan kreikkalaisen kirjailijan, Longoksen romaaniin. Kyseessä on rakkaustarina kahdesta nuoresta, jotka kamppailevat löytääkseen aidon rakkauden. Sävellyksessä on 13 osaa, joissa on selkeä tarina. ”Halusin tuoda teoksen tarinat nykypäivään myöskin 13 kohtauksen kautta: niissä käsitellään mm. haavoittuvaisuutta ja itsetuntemusta, jotka ovat olennaisia aidon rakkauden kokemisessa. Elokuvassani Chloé kadottaa itsensä mahtailuun ja narsismiin menettäen Daphnisin rakkauden”, van Woerkum valottaa.

Symphonic Cinemaa suositellaan yli 12-vuotiaille. Konsertti toteutetaan myös 6.5. Jyväskylän Paviljongissa. Lisäksi Symphonic Cinemasta pääsevät nauttimaan 8-luokkalaiset Taidetestaajat omissa konserteissaan Kuopiossa ja Jyväskylässä.

Liput Symphonic Cinema -konserttiin 4.5.: 35 € / 30 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € opiskelijat ja alle 16v / 10 € kausikorttiasiakkaat (max. 2 etulippua / kausikortti). Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: