Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Suosikkien illassa soivat orkesterimusiikin kuolemattomat sävelet

Facebook Twitter

Julkaistu 15.11.2018 klo 18:00

Kuopion kaupunginorkesterin solistina taituroi norjalaisviulisti Henning Kraggerud

Suosikkien ilta –konsertissa torstaina 22.11. klo 19 Kuopion kaupunginorkesteri esittää 100 vuotta sitten kantaesityksensä saaneet Jean Sibeliuksen Humoreskit solistinaan viulisti Henning Kraggerud. Ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla Kuopion Musiikkikeskuksessa kuljetaan Ludwig van Beethovenin romanssien kautta W.A. Mozartin 40. sinfoniaan, joka sisältää yhden orkesterikirjallisuuden tunnetuimmista teemoista.

Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarjaan kuuluvan konsertin aloittaa Joseph Haydnin Sinfonia nro 94, lisänimeltään Yllätyssinfonia, jota seuraa Jean Sibeliuksen kuusi humoreskia viululle ja orkesterille. Humoreskit julkaistiin kahtena eri opuksena, mutta se oli kustantajan virhe. Sibelius tarkoitti kaikki kuusi soitettavaksi peräkkäin, jolloin ne muodostavat ”suuren formaatin”, kuten säveltäjä asian muotoili. Sävellyksen nimenä humoreski viittaa 1800-luvun pianokappaleisiin, ja alun perin se liittyi satuihin ja fantasiaan. Sibeliuksen humoreskeissa on kuultavissa häivähdys menneen vuosisadan salonkeja, jotain huoletonta ja arvoituksellista. Illan solisti Henning Kraggerud on soittanut paljon Sibeliuksen viulukonserttoa ja pitää humoreskeja sen sukulaisteoksina. ”Ne kumpuavat selvästi samasta lähteestä, niissä on samaa pinnanalaista tuskaa, myös iloisissa ja kepeissä jaksoissa.”

Kraggerud soittaa myös väliajan jälkeen kuultavien Ludwig van Beethovenin romanssien solistina. Hän viihtyy kaiken musiikin keskellä, improvisoi, soittaa folkia ja jazzia sekä säveltää. Kraggerud kantaa huolta lasten perehdyttämisestä klassiseen musiikkiin ja on kirjoittanut musiikkikasvatuksesta monissa yhteyksissä. Beethovenin kaksi romanssia viululle ja orkesterille ovat 1700-luvun lopulta. Teosten alkuperäinen nimi Romance viittaa Ranskaan, jossa säveltäjät olivat luoneet perinteen kauniisti laulavasta viulukappaleesta. Konsertin päättää W.A. Mozartin tunnettu 40. sinfonia. ”Mozartin teeman takana on hieno teos, jota soitetaan itse asiassa hyvin harvoin”, ylikapellimestari Jaakko Kuusisto kertoo.

Ennen konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa illan taiteilijat avaavat konsertissa kuultavan musiikin taustoja.

Liput Suosikkien ilta -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: