Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Suomalaisten säveltäjämestarien teokset soivat 7.12.

Facebook Twitter

Julkaistu 04.12.2023 klo 13:22

Einar Englundin pianokonserton tulkitsee ilmaisuvoimainen Mirka Viitala

Kuopion kaupunginorkesterin Suomen mestareita -kausikonsertissa torstaina 7.12. klo 18 nostetaan esiin kolmen harvemmin kuullun suomalaissäveltäjän teoksia . Konsertin aloittaa suuren sinfonikon, Leevi Madetojan 1. sinfonia, ja illan solistiteoksena kuullaan Einar Englundin energinen 1. pianokonsertto Mirka Viitalan tulkitsemana. Väliajan jälkeen soi Helvi Leiviskän myöhäisromanttinen 1. sinfonia ylikapellimestari Eugene Tziganen johdolla. Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa järjestettävä konsertti myös livestriimataan orkesterin YouTube-kanavalle.

Syksyn Kausikonsertti-sarjan päättävässä konsertissa 7.12. esitetään harvemmin kuultujen suomalaissäveltäjien teoksia, jotka ovat osa Suomen monikasvoista musiikillista identiteettiä. Sibeliusta seuranneen romantikkopolven merkittävimpiin säveltäjiin kuuluvan Leevi Madetojan sävelkuvassa yhdistyvät suomalaiskansallinen melankolia ja ranskalainen eleganssi – hänen esikoissinfoniansa syntyi samana vuonna kuin illan pianokonserton säveltänyt Einar Englund.

Taitavana konserttipianistina tunnetulla Englundilla oli pianomusiikin säveltäminen verissä. Ensimmäisen pianokonserttonsa hän sävelsi vuonna 1955 ja toimi itse ensiesityksen solistina. Konserton ensimmäinen osa on vahva ja iskevä, hitaassa osassa on soinnillista kirkkautta ja arvoituksellisia harmonioita ja energinen finaali päättää konserton vauhdikkaasti. Kuopiossa teoksen tulkitsee Mirka Viitala, joka viihtyy sekä solistissa tehtävissä että kamarimuusikkona. Hän on kantaesittänyt mm. useiden suomalaissäveltäjien pianoteoksia.

Lasikaton murtaneelle Helvi Leiviskälle musiikki oli merkittävä inhimillinen voimavara, jolla on voima muuttaa maailmaa: illan päättää hänen myöhäisromanttinen ensimmäinen sinfoniansa ylikapellimestari Eugene Tziganen johdolla. Sinfonia oli Leiviskälle luontaisin ilmaisun keino, ja hän sävelsi yhteensä neljä sinfoniaa. Orkesteria hän käytti monipuolisesti ja persoonallisesti, vältellen mahtipontisuutta ja keskittyen suuren soinnin sijaan värikkäisiin yksityiskohtiin.

Suomen mestareita -konsertti livestriimataan Kuopion kaupunginorkesterin YouTube-kanavalle, jossa se on nähtävissä myös jälkikäteen. Konsertin livestriimaus toteutetaan yhteistyössä Taustamarkkinat BGMT Oy:n kanssa.

Ennen konserttia, klo 17.30 Valohallissa järjestetään kaikille avoimet Konserttietkot, joilla tavataan illan solisti Mirka Viitala.

Konsertin yhteydessä järjestetään maksuton, 2-8-vuotiaille lapsille suunnattu lapsiparkki, joka on avoinna 7.12. klo 17 alkaen konsertin loppuun saakka Kuopion Musiikkikeskuksen Valokabinetissa. Lastenhoidosta vastaavat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piirin koulutetut hoitajat. Lapsiparkkiin on ennakkoilmoittautuminen viimeistään tänään 30.11. sähköisen ilmoittautumislomakkeen kautta.

Liput Suomen mestareita -konserttiin: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio (30.12.2023 asti minkä jälkeen myyntipiste lopettaa toimintansa) ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

Kuopion kaupunginorkesterin seuraavat konsertit:
To 7.12. Suomen mestareita -kausikonsertti
To 14.12. Kauneimmat joululaulut
Pe 5.1. Tangon paloa & wieniläiseleganssia

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: