Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Suomalaisen musiikin oikukkaita teoksia Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa

Facebook Twitter

Julkaistu 22.11.2018 klo 15:39

Don Juan Quijoten yölliset tanssit ilottelevat sellisti Samuli Peltosen käsittelyssä

Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa torstaina 29.11. klo 19 Kuopion Musiikkikeskuksessa esiin marssivat suomalaisen musiikin kujeilevat ja oikukkaat teokset. Oikkuja ja koukkuja –konsertin solistiteoksena kuullaan Aulis Sallisen Don Juan Quijoten yölliset tanssit solistinaan sellisti Samuli Peltonen. Muina säveltäjäniminä kapellimestari Erkki Lasonpalon johtamassa konsertissa ovat Leevi Madetoja, Jean Sibelius ja Lotta Wennäkoski, jota myös haastatellaan avoimessa taiteilijatapaamisessa ennen konserttia.

Kapellimestari Erkki Lasonpalo on koonnut kaupunginorkesterin Sinfoniasarjaan kuuluvaan konserttiin kiinnostavan, supisuomalaisen ohjelman, jossa ei ole lainkaan sinfoniaa. Konsertin aloittaa Leevi Madetojan Pohjalaisia-sarja, joka valmistui poikkeuksellisesti ennen Madetojan Pohjalaisia-oopperaa. Illan solistikappaleena soi Aulis Sallisen esitetyin orkesteriteos, sellokonsertto Don Juan Quijoten yölliset tanssit. Teos on hämmästyttävä tanssiseikkailu, jota eivät kahlehdi totisuus, mielikuvitus tai sellotekniset rajoitteet. Säveltäjä on kuvannut kokonaisuutta ”kevytmielisiksi tansseiksi vakavassa yöllisessä ympäristössä.” Samassa liemessä on kaksi espanjalaista miestä, naistensankari Don Juan ja seikkailija Don Quijote, joiden yöllisten tanssien joukossa on helppo tunnistaa tango, foxtrot ja mustalaismusiikki. Konserton solistiksi heittäytyy mm. Suomen kansallisoopperan soolosellistinä toimiva Samuli Peltonen.

Väliajan jälkeen kuultava Lotta Wennäkosken Verdigris on kunnianosoitus Sibeliuksen musiikille. Teoksessa kuljetaan oikukkaan sadun maailmaan Sibeliuksen Sadusta lainatun materiaalin avulla. Verdigris tarkoittaa patinaa, esimerkiksi pronssipatsaan pintaan syntyvää ohutta vihertävää kerrosta.  Wennäkoskella olikin mielessään kuvitteellinen Sibeliuksen patsas patinoineen, kun hän ryhtyi työhön: ”Säveltäjä kirjoittaa yhä uusia kerroksia musiikinhistorian nuottilehtipinoon. Yleensä suhde vanhaan on jokseenkin häivytetty, joskus, niin kuin tällä kertaa, lainaan suoraan ja kuultavasti. Toivoakseni tämä uusikin kerros kuitenkin viheriöi.” Konsertin kruunaa jo siteerattu Sibeliuksen sävelruno En Saga tai Satu. Teoksella on nimi mutta ei tarinaa. ”Satu on sieluntila”, sanoi Sibelius.

Ennen konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa haastateltavana on illan säveltäjä Lotta Wennäkoski.

Liput Oikkuja ja koukkuja -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: