Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Sinfoninen orkesterisointi ja nykykansanmusiikki yhdistyvät kausikonsertissa 31.10.

Facebook Twitter

Julkaistu 24.10.2019 klo 17:34

Kuopion kaupunginorkesterin solisteina Johanna Iivanainen ja Kalevi Louhivuori

Torstaina 31.10. klo 19 Kuopion Musiikkikeskuksessa kuullaan säveltäjä-pelimanni Ville Ojasen perinnettä, nykykansamusiikkia, jazzia ja sinfonista sointia yhdistelevä teos sekä niin ikään eri perinteitä ja kulttuureja yhdistelevä Antonín Dvořákin sinfonia Uudesta maailmasta. Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertin solisteina loistavat laulaja Johanna Iivanainen ja trumpetisti Kalevi Louhivuori. Orkesteria johtaa ylikapellimestari Jaakko Kuusisto.

Antonín Dvořák sävelsi kausikonsertin 31.10. alkupuolella kuultavan yhdeksännen sinfoniansa Uudesta maailmasta Yhdysvalloissa oleskelunsa 1892-1895 aikana. Sinfonian amerikkalaisuudesta on kiistelty paljon. Dvořákin katsotaan hyödyntäneen sinfoniassaan alkuperäiskansojen ja afroamerikkalaisten musiikkiperinteitä, mikä tuo mieleen myös keskustelun kulttuurisesta omimisesta. Böömiläissäveltäjä oli kuitenkin vilpittömän kiinnostunut amerikkalaisista traditioista. Dvořákin amerikkalaisesta kansanmusiikista ammentamat piirteet, kuten pentatoniikka ja alennettu johtosävel, yhdistyvät sujuvasti myös böömiläisen ja eurooppalaisen romantiikan kielioppiin. Sinfonia hurmaakin alusta asti ehkä ennemmin yhtenäisellä, raikkaalla tyylillään kuin osoitetuilla eksoottisilla elementeillä.

Väliajan jälkeen konsertissa soi Ville Ojasen säveltämä, Suomen 100-vuotisjuhlavuotena kantaesitetty sinfoninen sarja Keskellä palaa rurja orkesterille, kansanmusiikkiyhtyeelle, naisäänelle ja trumpetille. ”Teoksessa kuullaan toisaalta karjalaista ja inkeriläistä musiikkia, toisaalta taas länsisuomalaista, ja sitten on läpisävellettyä nykykansanmusiikkia”, säveltäjä toteaa. Jazz kuuluu Ojasen vakituiseen tyylivalikoimaan, ja sinfoniseen sarjaan se astuu teoksen solistien kautta. ”Keskellä palaa rurja on äärimmäisen kiehtova, monisävyinen katsaus perimäämme, juuriimme. Oma kutkuttava haaste laulajana on juuri hypätä näihin eri maailmoihin ja jopa saada tutustua karjalaiseen sananparteen, josta onneksi sain äänitteen, jonka pohjalta opettelu helpottui”, Johanna Iivanainen paljastaa. ”Pääsen toteuttamaan suurinta intohimoani säveltämisen jälkeen eli improvisointia. Sinfoniaorkesterin kanssa pitää ottaa huomioon erilainen rytmin tulkinta sekä kapellimestarin tapa johtaa”, Kalevi Louhivuori kertoo.

Säveltäjä korostaa teoksen ja sen yhteissoinnin persoonallisuutta. ”Aika harvoin tällaista nykykansanmusiikkia on tehty orkesterin kanssa ja niin, että materiaalissa kuuluu juuri pohjoismainen 1800-luvun pelimannimusiikki.” Alun perin kreikkalaisen buzuki-kielisoittimen sekä mandoliinin läsnäolo kansanmusiikkiyhtyeessä kertoo nykykansanmusiikin yleiseurooppalaisuudesta. Erikoisin soitin on kuitenkin Louhivuoren käyttämä KAiKu-musahanska, jota hän hyödyntää elektronisten efektien tuottamisessa. ”Loppu on moderni pläjäys, jossa kuuluu progesävy. Siihen tekstin kirjoittanut Jarkko Martikainen totesi, että tässähän on Ismo Alangon tyyliä”, Ojanen kuvailee.

Ennen konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa avataan illan konsertin taustoja.

Ville Ojasen teoksesta pääsevät nauttimaan samana päivänä myös alueen 8-luokkalaiset valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen myötä, jossa Kuopion kaupunginorkesteri on mukana kolmatta vuotta.

Liput Vanhasta ja uudesta maailmasta -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 h ennen esitystä, pe klo 12-19 ja la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm/mvm). Kuopio Info kauppakeskus Apaja, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: