Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Pohjoinen luonto lumoaa Sinfoniasarjassa

Facebook Twitter

Julkaistu 27.11.2017 klo 11:56

Kuopion kaupunginorkesterin solistina pianisti Marianna Shirinyan

Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarja VII –konsertissa torstaina 30.11. klo 19 loistaa luonnon raikastava voima. Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävässä konsertissa kuullaan kahta luontoromantikkoa, Jean Sibeliusta ja Edvard Griegiä. Griegin pianokonsertossa luonnon kanssa vuoropuhelua käy pianisti Marianna Shirinyan, ja orkesteria johtaa kapellimestari Johannes Gustavsson.

Sinfoniasarjan konsertin avauksena kuullaan kaksi ensimmäistä osaa Jean Sibeliuksen säveltämästä musiikista näytelmään Kuningas Kristian II. Musiikista löytyy sekä salaperäistä iloa että surumielistä laveutta. Seuraavaksi kuultavassa Edvard Griegin pianokonsertossa luonnon raikastava ja armoton voima loistavat heti ensi tahdeista lähtien. Konsertto tuntuu kertovan vuoropuhelusta pohjoisen luonnon ja herkän ihmisen välillä. Teoksen finaalissa maailmat tulevat yhdeksi; piano, solistinaan armenialaissyntyinen Marianne Shirinyan, laulaa teemansa ja orkesteri vastaa luonnon jylinällä.

Väliajan jälkeen kuullaan kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla Jean Sibeliuksen viides sinfonia, joka on ehkä säveltäjän yllätyksekkäin. Tutut sibeliaaniset sävyt karjalaista luontoa uhkuvine harmonioineen ovat läsnä, mutta pinnan alla sykkii yhä modernimpi sydän.

Saman päivän avoimessa harjoituksessa klo 12 valmistetaan Sibeliuksen sinfoniaa esityskuntoon Johannes Gustavssonin johdolla. Alle tunnin kestävän päivämatinean yhteydessä voi nauttia matinealounaasta Valohallissa joko ennen matineaa tai sen jälkeen klo 11-14 välillä. Lounaan yhteydessä klo 13 on luvassa taiteilijahaastattelu, jossa taiteilijat avaavat illan teoksia. Matinealounaan menu: Salaatti- & leipäbuffet – Naudanliha Stroganoff – Omena-kaurapaistosta – Reilun kaupan luomukahvia & haudutettua teetä.

Armeniassa syntynyt pianisti Marianne Shirinyan aloitti soitonopintonsa kotikaupungissaan Jerevanissa ja jatkoi opintoja kaupungin konservatoriossa ja Lyypekin musiikkikorkeakoulussa. Hän on esiintynyt mm. Tanskan kansallisorkesterin, Oslon ja Kööpenhaminan filharmonioiden, Münchenin sinfonia- sekä kamariorkesterin, Armenian filharmonian ja Milanon I Pomeriggi Musicali –orkesterin solistina. Hän on kysytty vieras useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Shirinyan on toiminut kamarimusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana Tanskassa Fejøssa ja tulevana vuonna myös Oremansgaardissa. Vuodesta 2015 hän on toiminut Oslon musiikkiakatemian professorina ja opettanut mm. Lyypekin musiikkikorkeakoulussa. Shirinyan sai Tanskan musiikkikriitikoiden palkinnon vuonna 2009 ja Tanskan radion kunniapalkinnon vuonna 2010. Hän on soittanut useammilla levytyksillä.

Kapellimestari Johannes Gustavsson on opiskellut Norjan musiikkiakatemiassa ja tehnyt jatko-opintoja mm. professori Jorma Panulan opissa. Hän on saanut mm. Ruotsin kapellimestaripalkinnon ja voittanut sekä Soltin kapellimestarikilpailun Frankfurtissa että Toscanini-kilpailun Parmassa. Gustavsson on toiminut Wermlandin oopperan ylikapellimestarina, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Västerås Sinfonietan sekä Nordic Chamber Orchestran kapellimestarina ja vuodesta 2012 Oulu Sinfonian ylikapellimestarina. Hän on johtanut kaikkia merkittäviä orkestereita kotimaassaan Ruotsissa ja Norjassa mm. Oslon filharmoniaa ja Norjan radio-orkesteria. Hän on vieraillut johtamassa usein myös Suomessa ja tekee lähiaikoina vierailuja myös Tanskan orkestereihin. Gustavsson on johtanut useita levytyksiä ja kantaesittänyt yli 50 pohjoismaisten säveltäjien teosta.

Liput Sinfoniasarja VII -konserttiin: 31 / 26 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Liput Päivämatinea III –konserttiin: 7 €. Matinea paketti 17 € (sis. lounas ja pääsylippu).

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23), palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm), lippukassa avoinna 30.11. klo 10.30-19. Myynti myös Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), palvelunumero: 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm) ma-la klo 9-19. Lisäksi Sokos Kuopio, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: