Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Ooppera palaa Kuopioon

Facebook Twitter

Julkaistu 21.11.2020 klo 08:00

Savo-oopperan ensi-ilta on omistettu Minna Canthin sanomalle

Savo-ooppera ry tuottaa uutuusoopperan kärkenään Minna Canth. Ensi-ilta on Kuopion Musiikkikeskuksessa 6.1.2022 ja muut esitykset 7.1., 8.1. ja 9.1.2022. Tämän jälkeen produktio tähtää kiertueelle. Minna Canthin roolissa esiintyy valovoimainen sopraano Marjukka Tepponen ja pukusuunnittelussa nähdään mm. Katri Niskasen kädenjälkeä. Komediallinen ooppera on merkittävä historiallisesti ja taiteellisesti. Roolihahmojen ympärille kietoutuva tieto on osa kansakuntamme tarinaa, joka ansaitsee merkittävämmän huomion myös taiteen keskuudessa.

Minnan taivas -ooppera pohjautuu Minna Canthin sekä muiden Pohjois-Savossa vaikuttaneiden merkkihenkilöiden (mm. Johan Vilhelm Snellman, Juhani Aho, Venny Soldan-Brofeldt) elämäntyön kunnioittamiseen. Teos pohjautuu henkilöhistorialtaan faktatietoon ja sitä ryydittää vahva humoristinen ote ja mukaansatempaava musiikki. Elämänkerrallisuuden sijaan teos ennemminkin peilaa Canthin arvoja ja oppeja käyden komediallista dialogia niiden toteutumisesta nykypäivänä.

Oopperan käsikirjoittaa ja ohjaa dramaturgi Veera Airas ja säveltää Jukka Linkola; päärooleja esittävät oopperalaulajat Marjukka Tepponen, Esa Ruuttunen, Marjatta Airas ja Jukka Romu. Lisäksi oopperassa esiintyy laulutrio sekä Kuopion kaupunginorkesteri. Oopperan johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen ja sen tuottaa Savo-ooppera ry.

Savo-ooppera ry:n puheenjohtaja, oopperatuotannon vireille laittanut kapellimestari Rauno Tikkanen odottaa uutuusteoksen valmistumista innolla: ”Kyseessä on merkittävä teos niin historiallisesti kuin taiteellisestikin. Roolihahmojen ympärille kietoutuva tieto on osa kansakuntamme tarinaa, joka ansaitsee merkittävämmän huomion myös taiteen keskuudessa. Hahmot on valikoitu elämäntyönsä perusteella, mutta heitä yhdistää myös vahva savolaistausta, kuten monia oopperan toteuttajiakin. Kotiseutu- ja kansallistunteen vahvistaminen onkin yksi oopperan keskeisistä tavoitteista.”

”On suuri kunnia, että Alfred Kordelinin säätiö ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto ovat nähneet hankkeen merkityksellisyyden, ja pystymme heidän sekä paikallisten yhteistyökumppanien tuella valmistamaan teoksen laajalle kuulijakunnalle.”

Oopperatuotanto pyrkii huomioimaan produktiossa myös nuoria, jotta teos olisi myös heidän näkökulmastaan helposti lähestyttävä. Nuorten mielipiteitä onkin kuultu jo teoksen käsikirjoitusvaiheessa, kun Vesannon yläkoulun oppilaat antoivat palautetta libreton  kiinnostavuudesta ja opettavaisuudesta. Samankaltaisia ooppera tutuksi -työpajoja jatketaan tuotannon edetessä huipentuen siihen, että koululaisryhmiä kutsutaan seuraamaan oopperan valmistavia harjoituksia.

Savo-ooppera ry:n tausta

Savo-ooppera ry on perustettu vuonna 2019, mutta jo sitä ennen yhdistyksen puheenjohtajan, kapellimestari Rauno Tikkasen takaraivossa oli muhinut ajatus siitä, että savolaisten jos kenen olisi tehtävä ooppera Minna Canthista. Kuopiolaiset oopperatuotannot ovat eläneet hiljaiseloa jo pitkän tovin, vaikka maakunnasta löytyisi taitavia tekijöitä vaikka millä mitalla. Yhdistyksen perustamisen jälkeen uutuusooppera onkin kerännyt nopeasti innokkaan työryhmän taakseen, ja tavoitteena on, että yhdistyksen toiminta tulee näkymään myös eri puolilla Suomea kiertävien oopperaproduktioiden muodossa.

Minna-oopperan toteuttajat

MUSIIKKI Jukka Linkola
MUSIIKINJOHTO Rauno Tikkanen
KÄSIKIRJOITUS JA OHJAUS Veera Airas
ORKESTERI Kuopion kaupunginorkesteri
KOREOGRAFIA Sirpa Möksy
PUKUSUUNNITTELU Katri Niskanen
VIDEOLAVASTE Taustamarkkinat BGMT
TUOTTAJAT Marjo Suhonen ja Rauno Tikkanen
TUOTANTO Savo-ooppera ry

MINNA CANTH Marjukka Tepponen
JOHAN VILHELM SNELLMAN Esa Ruuttunen
VENNY SOLDAN-BROFELDT Marjatta Airas
JUHANI AHO Jukka Romu
LAULUTRIO / PIENROOLIT Johanna Takalo, Ossi Jauhiainen, Olli-Tapio Tikkanen

Lisätietoja:

Marjo Suhonen, tiedottaja / Savo-ooppera ry
+358 40 758 6877
savo.ooppera(at)gmail.com

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: