Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Merellinen mielikuvitusmatka 21.2. konsertissa

Facebook Twitter

Julkaistu 13.02.2019 klo 16:20

Kuopion kaupunginorkesterin solistina ja taiteilijatapaamisessa mezzosopraano Lilli Paasikivi

Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa torstaina 21.2. klo 19 tehdään merellinen mielikuvitusmatka kolmen meriteemaisen teoksen myötä säveltäjäniminään Carl Nielsen, Edward Elgar ja Anton Rubinstein. Orkesteria johtaa Kuopion Musiikkikeskuksessa kapellimestari Florian Ludwig, ja odotetulle vierailulle orkesterin eteen saapuu mezzosopraano Lilli Paasikivi, joka on myös haastateltavana taiteilijatapaamisessa ennen konserttia.

Kuopion kaupunginorkesterin Merellä-konserttiin 21.2. on valittu meriteemaisia teoksia. ”Tämä ohjelma ei ole musiikkia merestä, vaan sisäisestä maailmankaikkeudestamme. Tunteista, unelmista, epätoivosta ja mielikuvista”, sanoo konsertin kapellimestari Florian Ludwig. Konsertin alkusoittona kuullaan Carl Nielsenin Mielikuvitusmatka Färsaarille, joka sai ensiesityksensä vuonna 1927. Nielsen kertoi teoksesta haastattelussa vähän ennen ensiesitystä: ”Aloitan kuvailemalla merta sellaisena kuin sen ylittävä kokee – yksitoikkoinen, valtava meri. Juuri silloin, kun meri on tyyni, tajuaa sen järkyttävän syvyyden ja loputtomuuden. Äkkiä kuulemme linnun huudon, ja arvelemme lähestyvämme maata…”.

Illan solistiteoksena soi Edward Elgarin Merikuvia op. 37, jonka tekstit tulevat eri runoilijoilta, ja meri esiintyy teksteissä etupäässä vertauskuvana. ”Edward Elgarin Merikuvat on upea teos. Tekstit ovat valtavan hienot, ja suurten aaltojen mahtavuus tuntuu olevan läsnä. Mutta teoksen voi tulkita myös toisin: Elgarin Merikuvien vedet ovat ihmissielun peili. Niiden kuohunta, vuorovedet, matalikot ja syvänteet ovat kuva sisäisestä maailmastamme”, kertoo Florian Ludwig. Merikuvia tulkitsee mezzosopraano Lilli Paasikivi. Hän kuului Kansallisoopperan solistikuntaan vuodesta 1998 vuoteen 2013, jolloin hän aloitti työnsä talon taiteellisena johtajana. Oopperakiinnitysten ohella Paasikivi on kansainvälisesti kysytty konserttisolisti.

Konsertin päättää Franz Lisztille omistettu Anton Rubinsteinin Sinfonia nro 2 op. 42 ”Meri”, joka valmistui vuonna 1851. Säveltäjän mukaan meri on kuvattu teoksen tempovaihteluissa, lyyrisessä toisessa osassa ja neljännen osan lopun sankarillisessa koraalissa, jossa ihmisen henki voittaa meren voimat. ”Jos teoksen lisänimeä ei tietäisi, siinä saattaisi kuulla myrskyn ääniä, mutta minulle meri tässä teoksessa voi aivan yhtä hyvin olla sisäinen ja kuvata omia tunteitamme, jotka ovat joskus myrskyisiä, joskus tyyniä tai iloisia ja täynnä naurua,” Florian Ludwig avaa.

Ennen konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa haastateltavana on illan solisti Lilli Paasikivi.

Kevään muut Sinfoniasarja-konsertit:

28.02. Sinfonia concertante | Johannes Gustavsson | Guro Kleven Hagen, viulu | Eivind Ringstad, alttoviulu

14.03. Gipps, suuri englantilainen | Eugene Tzigane | Lucian Dăncescu, fagotti

21.3. Flamenco! | Jutta Seppinen | Kaari Martin, tanssi (taiteilijatapaaminen klo 18.30)

11.04. Elina palaa Kuopioon | Jaakko Kuusisto | Elina Vähälä, viulu (taiteilijatapaaminen klo 18.30)

16.05. Pohjoismaiset suosikit | Jaakko Kuusisto | Heini Kärkkäinen, piano (taiteilijatapaaminen klo 18.30)

Konsertit torstaisin klo 19 Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa.

Liput Merellä-konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: