Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Maineikas Raschèr-saksofonikvartetti nousee Kuopion kaupunginorkesterin eteen 26.10. klo 18

Facebook Twitter

Julkaistu 18.10.2023 klo 12:48

Timanttipolku-konsertin johtaa Grammy-palkittu Karen Kamensek

Kuopion kaupunginorkesterin Timanttipolku-kausikonsertissa torstaina 26.10. klo 18 koetaan harvinaislaatuinen vierailu, kun orkesterin edessä soittaa kokonainen Raschèr-saksofonikvartetti. Yhtye esittää sille sävelletyn Philip Glassin konserton neljälle saksofonille. Orkesteria Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa johtaa Glass-tulkinnoista palkittu kapellimestari Karen Kamensek. Konsertin tunnelmaan johdattelee Suomen ensiesitys Camille Pepinin teoksesta Vajrayana (Timanttipolku), ja sen päättää Robert Schumannin synkkyydestä valoon kääntyvä 2. sinfonia.

Maailmalla laajalti mainetta niittänyt Raschèr-saksofonikvartetti tilasi amerikkalaisminimalisti Philip Glassilta konserton neljälle saksofonille. Ehtona oli, että teosta tulisi voida esittää sekä orkesterin kanssa että ilman. Niinpä Glass sävelsi teoksesta kaksi eri versiota, jotka Raschèr-kvartetti kantaesitti vuonna 1995. Kuopiossa teos esitetään 170. kerran, ja orkesteriversion johtaa säkenöivistä Glass-tulkinnoistaan Grammy-palkinnon voittanut ja mm. Hannoverin valtionoopperan musiikkijohtajana vuosina 2011–2016 toiminut Karen Kamensek. Konsertossa kuljetaan lempeistä ja jazzahtavista tunnelmista vaihtuvien tahtilajien ja motiivien vimmaan.

Raschèr-kvartetissa soittavat Christine Rall / sopraanosaksofoni, Elliot Riley / alttosaksofoni, Andreas van Zoelen / tenorisaksofoni ja Iria Garrido Meira / baritonisaksofoni. Yli 300 Raschér-kvartetille kirjoittanutta säveltäjää on saanut innoituksensa neljän muusikon ainutlaatuisen yhtenäisestä äänenlaadusta, virtuoosisuudesta sekä uuden ja vanhan musiikin dynaamisesta tulkinnasta. Myös Raschèr-kvartetin ja orkesterin yhdistelmä on kiehtonut lukuisia säveltäjiä, mikä on johtanut yli 40 uuteen teokseen tälle kokoonpanolle.

Konsertin aluksi tunnelmaan virittelee buddhalaiseen maailmankatsomukseen pohjaava, ranskalaissäveltäjä Camille Pepinin vuonna 2015 kirjoittama Vajrayana (suom. timanttipolku), joka esitetään nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. ”Voidaan sanoa, että tiibetiläisessä buddhalaisuudessa on viisi elementtiä (maa, vesi, tuli, tuuli ja avaruus), jotka määrittelevät itsensä olemassaolon perustaksi ja pyhiksi energioiksi ja esiintyvät ihmisen psyykkisessä ulottuvuudessa… Nämä kosmiset energiat ovat maallisten ja henkisten maailmojen olemassaolon alkuperä: Vajrayāna. Teos etenee hengellisen maailman eri vaiheiden läpi”, kertoo säveltäjä teoksestaan.

Väliajan jälkeen vuorossa on taattua laatua Robert Schumannilta, jonka toinen sinfonia sisältää viittauksia musiikinhistorian timantteihin, Bachiin ja Beethoveniin. Ennen sinfoniaan ryhtymistä Schumann opiskeli Bachin musiikkia. Tämä kuuluu mm. finaalin johdannossa, joka muistuttaa Bachin koraalien preludeja. Myös Beethoven on läsnä, erityisesti valoa kohti kääntyvässä finaalissa, jossa voi kuulla kaikuja yhdeksännen sinfonian Oodista ilolle.

Ennen konserttia, klo 17.30 Valohallissa järjestetään kaikille avoimet Konserttietkot, joilla tavataan illan kapellimestari Karen Kamensek sekä Raschèr-kvartetin jäsen.

Liput Timanttipolku-konserttiin: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

Kuopion kaupunginorkesterin seuraavat konsertit:
To 9.11. klo 18 Kausikonsertti 6: Kriikku & Puro
To 16.11. klo 18 Sodan soutumies

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: