Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Lumotun puutarhan mielikuvituslinnut laulavat Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertissa 25.4.

Facebook Twitter

Julkaistu 19.04.2024 klo 12:12

Kalevi Ahon konserton solistina nokkahuiluguru Eero Saunamäki

Torstaina 25.4. klo 18 nautitaan mielikuvituslintujen liverryksestä musiikillisessa puutarhassa, kun Suomen tunnetuin nokkahuilutaiteilija Eero Saunamäki tulkitsee 75-vuotisjuhlavuottaan viettävän Kalevi Ahon nokkahuilukonserton Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa. Kuopion kaupunginorkesterin Valon ja varjon puutarhassa -kausikonsertissa soi myös Louise Farrencin jylhä alkusoitto sekä Leevi Madetojan valoisa 3. sinfonia. Orkesteria johtaa kapellimestari Sasha Mäkilä.

Vuonna 2024 75-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kalevi Aho on aikamme merkittävimpiä nykysäveltäjiä. Ahon laajaan sävellystuotantoon kuuluu mm. konsertot kaikille orkesterisoittimille sekä useammalle sellaiselle soittimelle, jotka eivät orkesterikokoonpanossa yleensä esiinny. Tällainen erikoiskonsertto on konsertto nokkahuilulle ja kamariorkesterille vuodelta 2020. Se on sävelletty nokkahuilutaiteilija Eero Saunamäelle, joka esittää konserton Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertissa 25.4. Kalevi Ahon musiikin tuomaa tunnelmaa on mm. kuvattu kuin astuisi sisälle luontoon; nokkahuilukonsertto onkin kuin lumottu puutarha, joka täyttyy mielikuvituslintujen laulusta. Saunamäki hämmästyttää soittamalla peräti viittä erilaista nokkahuilua; hän kujertaa, livertää, tööttää ja piipittää.

Konsertin aloittava Louise Farrencin Alkusoitto nro 1 vuodelta 1834 on jylhää musiikkia, jonka raskaista alkusoinnuista kasvaa ripeästi etenevä orkesteri-ilottelu. Farrenc oli elinaikanaan tunnettu taidehenkilö, mutta vaipui unohduksiin muualla kuin kotimaassaan Ranskassa. Viime vuosina Farrencin orkesterimusiikki on löydetty uudelleen ja etenkin hänen alkusoittonsa ovat usein esitettyä ohjelmistoa.

Leevi Madetoja aloitti kolmannen sinfoniansa sävellystyön Ranskassa 1925 – tietty ranskalainen henkevyys onkin aistittavissa teoksen ensiosissa. Madetojan musiikkia kuvataan usein suomalaisen syvämietteisyyden ja ranskalaisen tyylin kuulauden ja hienostuneisuuden yhdistelmänä. Konsertin johtava kapellimestari Sasha Mäkilä tunnetaan myös Madetojan teosten tutkijana. Mäkilä on perehtynyt säveltäjän persoonaan ja elämään syvällisesti, sekä tutkinut teosten käsikirjoituksia ja valmistanut niistä korjattuja tarkastettuja nuottieditioita. Kapellimestaritöiden lisäksi Mäkilä on kysytty pedagogi ja vierailee säännöllisesti opettamassa Manchesterin musiikkikorkeakoulussa sekä järjestää suosittuja orkesterinjohdon mestarikursseja Suomessa, Virossa ja USA:ssa.

Samana päivänä 25.4. klo 12 voi nauttia Kuopion kaupunginorkesterin avoimesta harjoituksesta, jossa orkesteri soittaa musiikillisen makupalan illan konsertista Sasha Mäkilän johdolla. Avoimeen harjoitukseen on vapaa pääsy. Musiikin lisäksi tarjolla on Ravintola Oodin lounas, josta voi nauttia Valohallissa klo 11-14. Lounaan hinta on 11 €.

Ennen konserttia, klo 17.30 Valohallissa järjestetään kaikille avoimet Konserttietkot, joilla tavataan illan taiteilijoita.

Konserttipäivänä tulee myyntiin Kalevi Ahon kirja Maailma on musiikissa hintaan 20 € Kuopion Musiikkikeskuksen lippukassalla. Ahon kouluaikaisen ystävän Hannu Lahtosen kirjoittama teos tutustuttaa lukijat Ahon tinkimättömään musiikilliseen ajatteluun ja tähänastisen elämän vaiheisiin.

Liput: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 13-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Lippupisteen myyntipisteet kautta maan sekä R-kioskit (vain lunastus varausnumerolla). eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

Kuopion kaupunginorkesterin seuraavat konsertit:
Pe 19.4. Mahlerin jäähyväiset -kausikonsertti
To 25.4. Valon ja varjon puutarhassa -kausikonsertti
Ke 1.5. Vappu @ Musiikkikeskus

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: