Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Laulu tulipunaisesta kukasta –elokuva nähdään Kuopion kaupunginorkesterin livesäestyksellä

Facebook Twitter

Julkaistu 28.03.2019 klo 17:22

Armas Järnefelt 150 –näyttely kertoo Järnefeltien elämästä Kuopiossa ja muualla

Torstaina 4.4. klo 19 Kuopion Musiikkikeskus muuttuu kaupungin suurimmaksi elokuvateatteriksi, kun Konserttisalissa nähdään harvinaislaatuinen esitys elokuvasta Laulu tulipunaisesta kukasta. Elokuvan restauroidun version säestää livenä Kuopion kaupunginorkesteri ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla. Musiikin mykkäelokuvaan on säveltänyt Armas Järnefelt, jonka syntymästä on kulunut 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Kuopion Musiikkikeskuksessa on esillä Armas Järnefelt 150 –näyttely 1.-14.4.

Laulu tulipunaisesta kukasta (Sången om den eldröda blomman, 1919) on suomalaislähtöisen ohjaaja Mauritz Stillerin mustavalkoinen mykkäelokuva – ensimmäinen filmatisointi Johannes Linnankosken teoksesta vuodelta 1905. Torstaina 4.4. tämä elokuvaharvinaisuus nähdään Kuopion Musiikkikeskuksessa ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johtaman Kuopion kaupunginorkesterin livesäestyksellä. Elokuvan musiikin on säveltänyt Armas Järnefelt, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta. Alkuperäiset negatiivit tuhoutuivat 1940-luvun alussa, ja elokuva restauroitiin nykyiseen muotoonsa vuonna 2001. Nyt nähtävään versioon Järnefeltin partituurin ovat täydentäneet ja restauroineet Jani Kyllönen ja Jaakko Kuusisto.

Ensiesityksensä 100 vuotta sitten Ruotsissa saanut elokuva kertoo Koskelan kartanon Olavista, jonka sydän sykkii seikkailuille. Jäätyään kiinni suhteesta piikaan hän pestautuu tukkilaisporukkaan. Visuaalisesti vaikuttavassa teoksessa on erityistä taikaa ja aistillisuutta, jota vahvistaa suomalaisen luonnon alkukantainen läsnäolo. Elokuva oli ohjaajan rakkaudenosoitus Suomelle, jota oli kohdannut veljessodan tragedia. Elokuvaesityksen kesto on 100 min (ei väliaikaa).

Armas Järnefeltin merkkivuotta juhlistetaan myös Kuopion kaupunginorkesterin ja Armas Järnefeltin seura ry:n järjestämällä näyttelyllä, joka on esillä Kuopion Musiikkikeskuksen Valohallissa 1.-14.4. Näyttelyssä kerrotaan Järnefeltin elämästä, johon Kuopio liittyy hyvin merkittävästi. Isänsä tultua nimitetyksi Kuopion läänin kuvernööriksi Järnefelt siirtyi Kuopion maineikkaan lyseon oppilaaksi. Armaan ja sisarensa Ainon (sittemmin Sibelius) välisestä kirjeenvaihdosta välittyy vanhoille päiville saakka molempien syvä kiintymys Kuopioon. Järnefelt myös sävelsi elämänsä aikana kolme teosta, jotka liittyvät Kuopioon.

Näyttelyn kuvakankailla kerronta alkaa perheen tarinasta ja Järnefeltin kouluvuosista Kuopiossa ja jatkuu Järnefeltin musiikillisen uran vaiheisiin. Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja se on avoinna talon aukioloaikoina.

Lisätietoja Armas Järnefelt 150 –näyttelystä: Armas Järnefeltin seura ry / Mikko Sajari, p. 045 1347397, mikko.sajari(at)welho.com

Lisätietoja Järnefeltistä ja juhlavuodesta sekä Armas Järnefeltin seura ry:n kuvagalleria: www.armasjarnefelt.fi

Liput Laulu tulipunaisesta kukasta -esitykseen: 35 € permanto / 30 € parvet ja ryhmät väh. 20 hlöä / 25 € kausikorttiasiakkaat / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat. S-Etukortilla 32 € permanto / 27 € parvet ja ryhmät väh. 20 hlöä. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: