Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kaupunginorkesterin keväässä elokuvasävelmiä, tango nuevoa, tunteellisia ooppera-aarioita, mielikuvituspassio, nuoria ääniä

Facebook Twitter

Julkaistu 22.12.2022 klo 12:51

Lipunmyynti Kuopion kaupunginorkesterin kevään konsertteihin alkaa 21.12.

Kuopion kaupunginorkesterin kevätkaudella 2023 nautitaan herkullisesta kattauksesta monipuolista orkesterimusiikkia. Keväällä mm. arvaillaan elokuvasävelmiä Mikä leffa? -konsertissa Kuopion Musiikkikeskuksen Avoimien ovien päivänä, kuljetaan Piazzollan tango nuevon pyörteissä, yhdistellään perinteistä barokkimusiikkia ja elektroakustista improvisaatiota elokuvateatteri Kuvakukossa sekä antaudutaan suurten tunteiden valtaan ooppera-aarioita sisältävässä Love Story -konsertissa. Nuoret äänet pääsevät esiin valtakunnalliset musiikkilukiopäivät huipentavassa konsertissa, Piilometsän kevät vie lapset mukaan karhun ja hiiren seikkailuihin ja muusikoiden luovan viikon päättävä konsertti esittelee itse luotua musiikkia.

Kaupunginorkesterin kevätkausi 2023 alkaa Leonard Bernsteinin hilpeällä Candide-operetilla, joka esitettiin ensimmäistä kertaa 40 vuoteen Helsingin Savoy-teatterissa syksyllä 2018. Kiitosta yleisöltä ja kriitikoilta saanut, kevyesti lavastettu versio nähdään Kuopiossa loppiaisena 6.1. Candiden juoni perustuu Voltairen tunnettuun romaaniin, mutta operettiversion veitsenterävä libretto, sen huumori ja kohtaukset soveltuvat myös nykyaikaan. Kuopion kaupunginorkesterin kapellimestarina toimii Jonas Rannila, ja produktiota varten koottu Candide-kuoro. Solisteina nähdään Kaisa Ranta, Tero Harjunniemi, Heikki Kilpeläinen, Elleriin Muuripeal, Heikki Halinen, Juuso Koski ja Heli Immonen.

Lauantain 14.1. Yhdessä äänessä -konsertissa nautitaan kaupunginorkesterin luovan viikon tuloksista improvisaatioguru ja sellisti Matthew Barleyn johdolla. Viikon aikana muusikoiden työstettävänä on Terry Rileyn minimalistinen In C -teos, joka antaa muusikoilleen sekä sääntöjä että vapauksia. Sen voi soittaa pieni tai suuri kokoonpano, joka voi sisältää mitä tahansa soittimia. Rileyn kappaleesta on tullut hyvin suosittu ja sitä esitetään jatkuvasti orkesterimuusikoiden ja populaarimusiikin edustajien toimesta ympäri maailmaa. Klassikkoteoksen rinnalla kuullaan myös kaupunginorkesterin muusikoiden viikon aikana itse työstämää musiikkia.

Mikä leffa? -konsertti torstaina 16.2. tarjoaa elokuvien ja elokuvamusiikin ystäville antoisan ja aivonystyröitä mukavasti kutittelevan illan. Yleisö pääsee testaamaan omaa tietämystään elokuvamusiikin klassikoista ja uudemmista sävelmistä, sillä kappaleista pidetään konsertissa tietovisa. Musiikkia kuullaan mm. elokuvista Supermarsu 2, Metsän ja Järven tarina sekä Robin Hood, Mission Impossible ja Austin Powers.  Konsertti tarjoaa upean kokonaisuuden sisältäen tunnettuja teemoja, koskettavia melodioita, järisyttäviä sointuja, vahvaa tulkintaa ja piristävää musiikillista ilottelua kapellimestari Marjo Riihimäen johdolla.

16.2. iltakonsertti on osa Kuopion Musiikkikeskuksen toimijoiden yhteistä Avoimien ovien päivää, jonka järjestävät Kuopion kaupunginorkesteri ja Kuopion Musiikkikeskus, Kuopion konservatorio, Savonia-ammattikorkeakoulun Musiikin ja tanssin yksikkö, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikkö sekä Ravintola Oodi. Päivän aikana klo 11-15 kävijät pääsevät tutustumaan talon toimijoihin ja kurkistamaan Musiikkikeskuksen kulissien taakse. Tarjolla on mm. musiikkiesityksiä, talokierroksia, kaupunginorkesterin avoin harjoitus ja Ravintola Oodin lounas. Lisäksi osallistujien kesken arvotaan huikeita palkintoja. Tarkempi ohjelma julkaistaan lähempänä tapahtumapäivää.

Perjantain 3.3. Enkeleitä ja demoneja -konsertti on omistettu tango nuevolle ja Astor Piazzollalle, jonka mukaan meissä kaikissa asuu enkeli ja demoni. Bandoneontaituri Henrik Sandåsin ja tanssitaiteilija Minna Tervamäen seurassa ilta huipentuu Sandåsin kokoamaan ja sovittamaan sarjaan Enkelit ja demonit, jonka tanssisolistina loistaa koreografian teokseen tehnyt Tervamäki, Suomen Kansallisbaletin rakastettu tähtitanssija. Alussa kuultava Osvaldo Goljiovin Last round on kuvitteellinen mahdollisuus Piazzollan hengelle taistella vielä viimeisen kerran. Konsertissa soi myös Piazzollan Aconcagua-konsertto bandoneonille ja orkesterille. Konsertin johtaa orkesterin uusi ylikapellimestari Eugene Tzigane.

Lapsia ja perheitä hemmotellaan torstaina 30.3. klo 18 Piilometsän kevät -konsertissa, jossa kaupunginorkesterin esittämä klassinen musiikki vie kuulijat mukanaan keskelle keväisen metsän tunnelmia. Orkesterimusiikin erilaiset tunnelmat tanssittavat vikkeläjalkaista hiirtä, mutta miten käy talviuniltaan heräävän kömpelön karhun? Orkesteria johtaa Timo Koponen, karhuna nähdään musiikkipedagogi Hanna-Leena Tammiruusu ja hiirenä tanssipedagogi Katja Haapakoski. Musiikki koostuu Antonín Dvořákin 5. sinfonian ja Vítězslava Kaprálován Miniatyyrien osista, ja yhteistyökumppanina toimii Musiikki- ja kulttuurikeskus VERSO ry. Samana päivänä klo 10 on myös päiväesitys päiväkoti- ja koululaisryhmille sekä kehitysvammaisille ja erityistukea tarvitseville.

Keskiviikkona 5.4. kaupunginorkesteri jalkautuu Kino Kuvakukkoon Mielikuvituspassion myötä kertoen pääsiäisen ajan musiikillisen tarinan uudella tavalla. Konsertti kunnioittaa vakavaa, perinteistä ja voimakasta aihetta, mutta sisältää myös kepeämpiä sävyjä, spontaania otetta ja jopa ripauksen vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Illan aikana kuullaan toisiinsa nivoutuvia musiikkinumeroita: orkesteriosuuksia, elektroakustista improvisaatiota, laulua, nykyajan klassikoita sekä renessanssi- ja barokkimusiikkia myös periodisoittimin esitettynä. Esiintyjinä ovat konseptin tätä konserttia varten suunnitelleen cembalisti Matias Häkkisen johdolla Kuopion kaupunginorkesterin jouset ja elektroniikkayhtye Tölölab yhteistyössä Ensemble Nylandian kanssa.

Valtakunnallisia musiikkilukiopäiviä vietetään Kuopiossa 25.-26.4.2023 tapahtumapaikkanaan Kuopion kaupunginorkesterin kummikoulu, upouusi ja upea taidelukio Lumit elokuussa 2022 valmistuneine tiloineen. Tapahtuman huipentaa keskiviikkona 26.4. lukiolaisten riemukas Nuoret äänet -yhteiskonsertti Atso Almilan johtaman kaupunginorkesterin kanssa. Sen alkupuolella esittäytyvät eri lukioiden kuorot omilla numeroillaan. Illan pääteoksena soi Jussi Chydeniuksen Eino Leinon runoihin säveltämä Kesäkantaatti orkesterin ja eri lukioiden laulajista koostuvan suurkuoron voimin. Lisäksi kuullaan Jean Sibeliuksen ja Jukka Kuoppamäen sinivalkoisia säveliä. Musiikkilukiolaisia nähdään myös soittamassa orkesterin riveissä.

Perjantaina 5.5. Love Story -konsertissa soi rakkaus. Luvassa on suurten tunteiden ja väkevän draaman ilta, jonka tunnelmat vaihtuvat epätoivosta riemuun. Solisteina nähdään oikean elämän aviopari, jonka omakin rakkaus on syntynyt oopperalavalla: Marjukka Tepponen ja Kevin Greenlaw. Kuopiolaislähtöinen Marjukka Tepponen on yksi tämän hetken menestyvimpiä laulajiamme – hän debytoi syksyllä Metropolitan Operassa, New Yorkissa ja tekee vahvaa uraa kansainvälisillä ooppera-areenoilla. Baritoni Kevin Greenlaw on esittänyt laajaa repertuaaria monissa maailman huipputaloissa. Alberto Hold-Garridon johdolla kuullaan mm. Verdin, Puccinin ja Lehárin ooppera- ja operettiaarioiden säveliä. Juontajana toimii aina tyylikäs ja asiantunteva Aarno Cronvall.

Kaupunginorkesterin kevätkauden 2023 konserttien lipunmyynti alkaa keskiviikkona 21.12. klo 12. Lisäksi orkesterin kevään kausikortit 8 kausikonsertin sarjaan ovat myynnissä 2.1.2023 saakka nopean Early Bird -etuhintaan – kausikorttien myynti jatkuu normaalihinnoin 3.1.-2.2.2023. Myös kausikonserttien yksittäisliput ovat jo myynnissä.

Kausikorttien myynti: Kuopion Musiikkikeskus, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan ja Lippupisteen verkkokauppa.

Kertalippujen myynti: eLiput Lippupisteen verkkokaupasta. Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm), Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp), Sokos Kuopio ym. Lippupisteen myyntipisteet kautta maan.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI / KUOPION MUSIIKKIKESKUS
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: