Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri soittaa Arttu Takalon kaksoiskonserton kantaesityksen 5.12.

Facebook Twitter

Julkaistu 28.11.2019 klo 16:08

Kausikonsertissa myös Cecilia Damströmin Tundo!-teoksen Suomen ensiesitys

Itsenäisyyspäivän lähestyessä Kuopion kaupunginorkesteri sukeltaa kotimaisen musiikin moninaisuuteen. Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävän kausikonsertin torstaina 5.12. klo 19 avaa Cecilia Damströmin Tundo!, josta kuullaan Suomen ensiesitys. Tilausteoksena kuullaan Arttu Takalon harmonikalle ja vibrafonille kirjoitetun konserton kantaesitys solisteinaan Niko Kumpuvaara ja Takalo itse. Konsertin päättää ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla Jean Sibeliuksen kolmas sinfonia.

Kausikonsertin avaava Cecilia Damströmin Tundo! kommentoi vuoden 2015 pakolaiskriisiä. Latinan verbi tundere viittaa koputtamiseen, jyskyttämiseen ja hakkaamiseen, mutta teoksensa esipuheessa Damström ei käsittele aihetta vain repivän väkivallan kautta. Pakolaiset kolkuttavat Euroopan oville, ja todellisuuteen kuuluvat niin pakomatkalla kohdattu kauneus, suru menetyksestä kuin hallinnon kylmyyskin. ”Puhumme usein vain pakolaiskiintiöistä ja numeroista, emme ihmisistä ja hädästä”, Damström sanoo.

Illan kantaesityksen säveltäjä Arttu Takalo on tullut tunnetuksi erityisesti jazz- ja populaarimusiikin kentällä. Säveltämistään konsertoista Takalo kertoo näin: ”Aiemmat olen säveltänyt muille, mutta kaksoiskonsertto lähti halusta päästä taas itse orkesterin eteen”. Kaksoiskonserton toisena solistina toimii Niko Kumpuvaara, jonka haitarismi versoilee niin ikään moneen suuntaan. Säveltäjänä Takalo kuvailee itseään yltiöromanttiseksi ja lyyriseksi. ”Kaikki genret, joita teen, ovat osa minua. Haluan siirtää tunnetilani johonkin, ja musiikki on osoittautunut helpoimmaksi tavaksi suhtautua ympäröivään maailmaan.”

Konsertin päättää ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla Jean Sibeliuksen Sinfonia nro 3, joka edustaa käännekohtaa säveltäjän tyylissä. Se on edeltävien sinfonioiden romanttisen palon ja Tšaikovski-vaikutteiden sijaan keskittyneempi. Teemat rakentuvat läpi teoksen niukoille melodisille ja rytmisille motiiveille, ja orkestraatio on kirkkaan hillittyä. Tunnelma on ennen kaikkea aurinkoinen.

Saman päivän 5.12. avoimessa harjoituksessa klo 12 voi seurata kaupunginorkesterin työskentelyä ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla. Alle tunnin kestävään avoimeen harjoitukseen on vapaa pääsy. Harjoituksen yhteydessä voi nauttia Ravintola Oodin lounaasta Valohallissa joko ennen matineaa tai sen jälkeen klo 11-14 välillä. Lounasmenu: Salaatti- & leipäbuffet – Haudutettua nyhtöpossua & riisiä – Kasvispihvit & basilikamajoneesia – Reilun kaupan luomukahvia & haudutettua teetä – Pientä makeaa. Lounaan hinta: 10 €.

Ennen konserttia järjestetään Valohallissa ennakkotiedoista poiketen jo klo 18.00 kaikille avoin ohjelmainfo kaupunginorkesterin kevään 2020 konserteista sekä klo 18.30 kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa avataan illan konsertin taustoja.

Liput Rajojen yli -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Kuopion kaupunginorkesterin kevään 2020 kausikorttimyynti 25.11.2019-10.1.2020. Syksyn 2019 kausikorttiasiakkaiden etuosto-oikeus vakiopaikoilleen 13.12. saakka. Hinnat: 220 € perushinta / 179 € eläkeläiset / 73 € lapset alle 16v, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 h ennen esitystä, pe klo 12-19 ja la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm/mvm). Kuopio Info kauppakeskus Apaja, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: