Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri kantaesittää Kalevi Ahon pikkoloklarinettikonserton 24.2.

Facebook Twitter

Julkaistu 17.02.2022 klo 15:04

Seikkailuntäyteisen teoksen solistina klarinettitaiteilija Fatima Boix Cantó

Kuopion kaupunginorkesterin kausikonsertissa torstaina 24.2. klo 19 koetaan harvinaiselle soittimelle sävelletty kantaesitys, kun klarinetisti Fatima Boix Cantó tulkitsee Kalevi Ahon uuden pikkoloklarinettikonserton Simplicius Simplicissimus. Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa järjestettävässä konsertissa kuullaan myös kaksi elämäniloa pursuavaa sinfoniaa, Prokofjevin ensimmäinen ja Beethovenin toinen. Orkesteria johtaa kapellimestari Leo McFall.

Kalevi Aho lukeutuu aikamme merkittävimpiin ja myös tuotteliaimpiin säveltäjiin; hänen tuotannostaan löytyy mm. konsertto lähes jokaiselle sinfoniaorkesterin soittimelle. Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa 24.2. on vuorossa solistisoittimena harvinaisempi pikkoloklarinetti, ja myös itse kantaesitettävä teos on säveltäjän mukaan epätavallinen. Konsertto pohjautuu H.J.C. von Grimmelshausenin veijariromaaniin Seikkailukas Simplicissimus, ja pikkoloklarinetilla on kirjan sankarin Simplicius Simplicissimuksen rooli.

Simplicius kokee mitä uskomattomampia seikkailuja, ja myös solisti joutuu muuttamaan tulkintaansa koko ajan näiden mukaan. Välillä solisti soittaa hurskaasti ja yksinkertaisesti, välillä taas kimeän räikeästi, välillä kiusoitellen ja ilkikurisesti ja välillä laajalla vibratolla ikään kuin suuren oopperadiivan eleitä parodisesti jäljitellen”, Aho kertoo. Teos on sävelletty illan solisti Fatima Boix Cantólle, joka mm. toimii RSO:n klarinetistina ja on kantaesittänyt useita nykysäveltäjien teoksia.

Konsertissa uutta teosta kehystää kaksi vauhdikasta sinfoniaa. Sergei Prokofjevin Klassinen sinfonia on säveltäjän ajatusleikki, jossa hän yrittää samaistua Joseph Haydniin ja miettiä, kuinka tämä olisi säveltänyt vuonna 1916. Lopputulos on Prokofjevia mutta vastakohta 1910-luvun avantgardistisille suuntauksille. Ludwig van Beethovenin toinen sinfonia on vedenjakaja säveltäjän tuotannossa ja länsimaisen musiikin historiassa. Klassiset vaikutteet kuuluvat vielä selvästi, mutta dramaattiset sävyt ja romantiikan aikakausi tekevät jo tuloaan.

Konsertin johtaa ennakkotiedoista poiketen Britanniassa syntynyt ja kansainvälistä uraa tekevä kapellimestari Leo McFall. Hän on myös käynyt Sibelius-Akatemian kapellimestariluokan ja palkittu useamman kerran.

Ennen illan konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa haastateltavana on kantaesityksen säveltäjä Kalevi Aho. Ravintola Oodi palvelee asiakkaita tuntia ennen konserttia sekä väliajalla.

Liput 24.2. Simplicius Simplicissimus -konserttiin: 33 € / 27 € / 11 € / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: