Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kuopion kaupunginorkesteri juhlistaa 110 vuoden ikää kausikonsertissa 10.10.

Facebook Twitter

Julkaistu 03.10.2019 klo 16:05

Sellosolistina kuopiolaistaustainen Kalle-Pekka Koponen

Torstaina 10.10. klo 19 Kuopion kaupunginorkesteri juhlii 110-vuotista taivaltaan Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävässä kausikonsertissa. Ohjelmassa kuullaan videoesityksen tukemana musiikillinen historiikki 110 vuoden ajalta, Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmat sekä Atso Almilan kolmas sinfonia. Almila myös johtaa konsertin. Sen solistiksi saapuu sellisti Kalle-Pekka Koponen.

Kuopion kaupunginorkesterin 10.10. kausikonsertissa päästään orkesterin 110-vuotisjuhlahumuun konsertin aloituspuoliskolla. Kuopiolaisorkesterin kehitys ja kasvu ruumiillistuvat lavalla – monipuolisten musiikkinäytteiden lisäksi kuullaan historiakatsaus ja nähdään kuva- sekä videomateriaalia menneisyydestä. ”On erityistä juhlia orkesteria, jonka kanssa tein ensimmäiset keikat jo 1970-luvulla”, sanoo konsertin kapellimestari ja säveltäjä Atso Almila.

Väliajan jälkeen kuultavissa Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmissa (1877) tehdään kunniaa 1700-luvun musiikille, ja teoksessa käytetään myös tuon aikakauden orkesterikokoonpanoa. Muunnelmat vaihtelevat reippaasta melankoliseen ja valssista polkkaan. Solistilla ei ole juuri lepotaukoja, ja materiaali on kadensseja myöten virtuoottista. ”Rokokoo-muunnelmat osoittavat sen, mikä Tšaikovskista tahdotaan unohtaa: sokeroinnin ja muhkeuttamisen sijaan tarvittaisiin tarkkuutta ja keveyttäkin. Mahtavaa, että mukana on oman kylän menestynyt solisti!”, hehkuttaa Almila. Orkesterin eteen nouseva, Turun sellokilpailuissa palkittu Kalle-Pekka Koponen opiskelee Sibelius-Akatemiassa Marko Ylösen luokalla, ja hänet valittiin keväällä 2019 Tampere Filharmonian varaäänenjohtajaksi.

Konsertin päättävän Atso Almilan Kolmannen sinfonian (2008) erityispiirre on soittajien tuottama ei-soittimellinen ääni, muun muassa mumina, vihellys, taputukset sekä sormien napsutus. ”Lähden sinfonia-sanan alkuperäisestä merkityksestä: asiat soivat yhtä aikaa, ja orkesterin sointimaailmaa tutkitaan”, Almila toteaa. ”Kolmannessa sinfoniassa ihmisäänen käytössä on kyse värimaailman laajentamisesta, ja mikäli mukana on hiukan huumoriakin, se ei minua vanhana teatterimuusikkona yhtään haittaa.”

Ennen konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa avataan illan konsertin taustoja ja muistellaan orkesterin 110-vuotista historiaa.

Kausikonsertin musiikillinen historiikki esitetään myös kaupunginorkesterin vanhusten päiväkonsertissa perjantaina 11.10. klo 10 Kuopion Musiikkikeskuksessa.

Liput Kuopion kaupunginorkesteri 110 vuotta! -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Liput Vanhusten päiväkonserttiin: 7 € / Saattajat 2 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 h ennen esitystä, pe klo 12-19 ja la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm/mvm). Kuopio Info kauppakeskus Apaja, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi.

 

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: