Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kevät herää Kuopion kaupunginorkesterin sävelin

Facebook Twitter

Julkaistu 21.02.2019 klo 16:08

Solisteina norjalaistähdet Guro Kleven Hagen ja Eivind Ringstad

Kuopion kaupunginorkesterin konsertti torstaina 28.2. klo 19 enteilee valon ja lämmön paluuta Schumannin Kevät-sinfonian myötä. Konsertin solistiteoksen, Mozartin Sinfonia Concertanten tulkkeina toimivat viulisti Guro Kleven Hagen sekä alttoviulisti Eivind Ringstad. Kaupunginorkesteria johtaa Kuopion Musiikkikeskuksessa kapellimestari Johannes Gustavsson. Samana päivänä klo 12 kaupunginorkesteria voi kuulla avoimessa harjoituksessa, johon on vapaa pääsy.

Kuopion kaupunginorkesterin konsertin 28.2. avaa ruotsalaisen Kurt Atterbergin (1887–1974) Sarja viululle, alttoviululle ja jousille op. 19. Atterberg käytti musiikissaan ruotsalaisia kansansävelmiä ja noudatti klassismin selkeitä rakenteita. Herkän kaunis sarja on vuodelta 1917 ja muokattu musiikista Maetterlinckin näytelmään Sisar Beatrice. Tämä selittää osien erikoiset nimet: Preludin jälkeen kuullaan Pantomiimi ja Näky.

Illan solistien päänumero, W.A. Mozartin (1756–1791) Sinfonia Concertante Es-duuri KV 364 viululle ja alttoviululle on ensimmäisiä Mozartin suuria mestariteoksia. Siinä hän osoittaa poikkeuksellisen draamantajunsa, ja siten se enteilee 1780-luvun oopperaklassikoita Figaron häät ja Don Giovanni. Konserton yleistunnelma on poikkeuksellinen, sillä iloisen tanssillisuuden, monenlaisen taituruuden ja kauniiden melodioiden alla möyrii jokin vaikeasti sanoiksi puettava syvä tragiikka. Konserton tulkitsevat norjalainen viulisti, pohjoismaisissa orkestereissa kysytty solisti Guro Kleven Hagen sekä niin ikään norjalainen, Eurovision nuorten muusikoiden kilpailuvoitolla vuonna 2012 uransa käyntiin polkaissut alttoviulisti Eivind Ringstad.

Konsertin päättää Robert Schumannin (1810–1856) Sinfonia nro 1 B-duuri “Kevät” op. 38. Teos on syntynyt säveltäjän kukkeimmassa elämänvaiheessa vuonna 1841. Vuotta aiemmin hän oli mennyt naimisiin elämänsä rakkauden, nuoren taituripianisti Clara Wieckin kanssa. Sinfonia syntyi valtavassa inspiraatiossa ja onnellisen rakkauden synnyttämässä euforiassa keskellä talvea, tammi-helmikuussa vain neljässä viikossa. Kevät-sinfonian osille hän kirjoitti alun perin kullekin oman otsikon, mutta poisti ne myöhemmin syistä, joita ei tiedetä. Nämä otsikot olivat: Kevään herääminen, Ilta, Iloiset leikkijät ja Kevät täydessä kukassaan.

Saman päivän avoimessa harjoituksessa klo 12 voi seurata kaupunginorkesterin työskentelyä kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla. Alle tunnin kestävään avoimeen harjoitukseen on vapaa pääsy. Harjoituksen yhteydessä voi nauttia Ravintola Oodin lounaasta Valohallissa joko ennen matineaa tai sen jälkeen klo 11-14 välillä. Lounasmenu: Salaatti-&leipäbuffet – Kukkoa viinissä & paistettua riisiä – Kikhernecurrya – Reilun kaupan luomukahvia & haudutettua teetä – Pientä makeaa. Lounaan hinta: 10 €.

Kevään muut Sinfoniasarja-konsertit:

14.03. Gipps, suuri englantilainen | Eugene Tzigane | Lucian Dăncescu, fagotti

21.3. Flamenco! | Jutta Seppinen | Kaari Martin, tanssi (taiteilijatapaaminen klo 18.30)

11.04. Elina palaa Kuopioon | Jaakko Kuusisto | Elina Vähälä, viulu (taiteilijatapaaminen klo 18.30)

16.05. Pohjoismaiset suosikit | Jaakko Kuusisto | Heini Kärkkäinen, piano (taiteilijatapaaminen klo 18.30)

Konsertit torstaisin klo 19 Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa.

Liput Sinfonia Concertante -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: