Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kevään viimeisessä sinfoniakonsertissa soivat Sibeliuksen ja Griegin suosituimmat sävelet

Facebook Twitter

Julkaistu 10.05.2019 klo 13:17

Kuopion kaupunginorkesterin solistina pianisti Heini Kärkkäinen

Sinfoninen kevätkausi huipentuu torstaina 16.5. klo 19 Kuopion kaupunginorkesterin Pohjoismaiset suosikit –konserttiin Kuopion Musiikkikeskuksessa. Kesän valoisaan tunnelmaan yleisön vievät Jean Sibeliuksen toinen sinfonia sekä Edvard Griegin pianokonsertto, jonka saapuu tulkitsemaan intensiteetistään ja sävykkyydestään tunnettu Heini Kärkkäinen. Orkesteria johtaa ylikapellimestari Jaakko Kuusisto.

Kuopion kaupunginorkesterin konsertin 16.5. alussa illan solisti Heini Kärkkäinen yllättää yleisön soolonumerolla, joka paljastuu konsertissa. Soolonumeron jälkeen kuullaan Edvard Griegin Pianokonsertti op. 16 a-molli, joka on säveltäjän laajin teos ja ainoa perinteiseen, suuren muodon tyyliin sävelletty. Teos on 25-vuotiaan säveltäjän näyte siitä, miten kotimaan melodiat ja tanssirytmit solahtavat tyylikkäästi romanttiseen konserttoon. Jokin vastustamaton raikkaus valaisee koko teosta, verrattakoon sitä sitten tunturipuron veteen tai lumivuorien häikäisevään siluettiin.

”Grieg on minulle säveltäjänä hyvin läheinen”, sanoo useita palkintoja saanut Heini Kärkkäinen, ja viittaa juuri konserton tanssillisuuteen ja rytmeihin, mutta myös syvään tunnepitoisuuteen ja energiaan. ”Tätä konserttoa olen soittanut pikkutytöstä asti. Se on pianolle todella hyvin kirjoitettu. Griegillä, samoin kuin Sibeliuksella, on selvästi tunnistettava oma ääni.”

Väliajan jälkeen kuultavan Jean Sibeliuksen toisen sinfonian syntyvaiheeseen liittyy erilaisia tarinoita. Hänen tiedetään improvisoineen erästä sen teemoista Akseli Gallen-Kallelan pojan ristiäisissä kesällä 1899. Toisaalta kustantaja Karl Fredrik Wasenius on muistellut, että Sibelius olisi juuri hänen työhuoneessaan saanut ideoita sinfonian aiheisiin. Varmaa on kuitenkin, että teos on omistettu Sibeliuksen läheiselle ystävälle ja mesenaatille Axel Carpelanille, ja että sen pääaiheet syntyivät Italian Rapallossa vuoristohuvilalla. Tyylillisesti sinfonia esittelee ensimmäisen kerran Sibeliuksen tavaramerkin, tavan esitellä oikeastaan ensin vain vihjeitä jostakin, joka matkan varrella kirkastuu loogiseksi ajatukseksi.

Ennen konserttia, klo 18 järjestetään Valohallissa kaikille syksyn kausikonserteista kiinnostuneille tilaisuus, jossa kaupunginorkesterin ylikapellimestari Jaakko Kuusisto sekä Kuopion Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin johtaja Katariina Kummala kertovat ensi syyskauden ohjelmasta. Tilaisuus jatkuu klo 18.30 kaikille avoimella taiteilijatapaamisella.

Saman päivän 16.5. avoimessa harjoituksessa klo 12 voi seurata kaupunginorkesterin työskentelyä ylikapellimestari Jaakko Kuusiston johdolla. Alle tunnin kestävään avoimeen harjoitukseen on vapaa pääsy. Harjoituksen yhteydessä voi nauttia Ravintola Oodin lounaasta Valohallissa joko ennen matineaa tai sen jälkeen klo 11-14 välillä. Lounasmenu: Salaatti-&leipäbuffet – Koskenlaskijan lohta & tilliperunaa – Juurespihvit & persilja-aiolia – Reilun kaupan luomukahvia & haudutettua teetä – Pientä makeaa. Lounaan hinta: 10 €.

Liput Pohjoismaiset suosikit -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Syksyn kausikorttien myynti on alkanut ja päättyy 31.8. Kertalippujen myynti 10.6. alkaen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: