Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kärsimys ja toivo heijastuvat 1.4. verkkokonsertin sävelistä

Facebook Twitter

Julkaistu 31.03.2021 klo 11:36

Kuopion kaupunginorkesteri esittää hiljaisen viikon musiikkia renessanssin ajalta 1900-luvulle

Kuopion kaupunginorkesterin hiljaisen viikon Kärsimyksen ja toivon tiellä –verkkokonsertissa torstaina 1.4. klo 19 soi musiikki renessanssin ajalta 1900-luvulle saakka säveltäjäniminä mm. Giovanni Pierluigi da Palestrina, J.S. Bach ja Arvo Pärt. Pääsiäisen kärsimysnäytelmän tunnelmia peilaavan ohjelman on suunnitellut Matias Häkkinen, joka myös liidaa orkesteria cembalon äärestä. Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalista livestriimattu konsertti toteutetaan yhteistyössä BarokkiKuopion ja Ensemble Nylandian kanssa.

Kuopion kaupunginorkesterin hiljaisen viikon konsertin teemana on pääsiäisen kärsimysnäytelmän tuntemukset: suru, ahdistus ja niiden jälkeinen seesteisyys ja toivo. Musiikkia kuullaan renessanssin ajalta alkaen 1900-luvulle saakka. Orkesterisoitinten rinnalla soivat nokkahuilut ja ukulele, joiden ilmaisuvoima myös vakavan musiikin instrumentteina tulee esiin.

Konsertin ohjelma kuvaa Jeesuksen kärsimystä ja heijastelee lohduttomuuden tunteita myös jokaisen henkilökohtaisessa elämässä. Kärsimystielle johdattelevat mm. Margareeta Itävaltalaisen (1480–1530) Se je souspire et plaingz (Näin minä huokaan ja valitan), Giovanni Pierluigi da Palestrinan (1525-1594) Io son’ ferito (Olen haavoittunut) ja Joseph Haydnin (1732-1809) alkusoitto teoksesta Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä. Pitkää odotusta ja toisaalta luottamusta tulevaan peilaavat Johann Sebastian Bachin (1685-1750) Adagio Pääsisäisoratoriosta sekä loppukoraali Johannes-passiosta. Surun ja lohdutuksen teemoihin vievät Arvo Pärtin (1935-) Cantus in memoriam Benjamin Britten ja Da pacem Domine.

Osa konsertin teoksista on alun perin laulumusiikkia. Katso teoksiin liittyvät laulutekstit kaupunginorkesterin www-sivuilta.

Konsertin ohjelman on suunnitellut ja suuren osan sen orkesterimateriaalista toimittanut orkesteria cembalon äärestä liidaava Matias Häkkinen. Vierailevina muusikkoina konsertissa nähdään nokkahuiluja soittava Sini Vahervuo sekä luuttua ja muita näppäilysoittimia soittava Jarmo Julkunen. Yhteistyössä: Ensemble Nylandia ja BarokkiKuopio.

To 1.4. klo 19 LiveStream-konsertti Kuopion kaupunginorkesterin YouTube-kanavalla

Kärsimyksen ja toivon tiellä -verkkokonsertti julkaistaan kaupunginorkesterin YouTube-kanavalla sekä kaupunginorkesterin www-sivuilla.  Ennen konserttia, klo 18.45 nähdään videoitu keskustelu, jossa konsertin liidaava Matias Häkkinen sekä Kuopion tuomiokirkkoseurakunnan urkuri Anu Pulkkinen pohtivat, millainen merkitys musiikilla on osana pääsiäisen sanomaa. Tämä verkkokonsertti sekä muut alkuvuoden 2021 maksuttomat livestriimit tai konserttitallenteet ovat katsottavissa orkesterin YouTube-kanavalla konsertin jälkeen kevätkauden loppuun saakka. 1.4. konsertin taltiointi toteutetaan yhteistyössä Taustamarkkinat BGMT Oy:n kanssa.

Kuopion kaupunginorkesteri julkaisee kevätkauden 2021 konsertteja sitä mukaa, kun korona-ajan yleisörajoitukset selviävät. Verkkokonserteista ja erilaisista tempauksista tiedotetaan tilannekohtaisesti.

Koronatilanteen aiheuttamasta epävarmuudesta johtuen Kuopion Musiikkikeskuksen vuoden 2020 lopussa vanheneviksi merkittyjen tai kesäkuun 2021 loppuun mennessä vanhenevien lahjakorttien voimassaoloaikaa on jatkettu vuoden 2021 loppuun saakka.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: