Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kantaesitys soi Japanin tsunamin uhreille

Facebook Twitter

Julkaistu 02.11.2017 klo 16:31

Solistina Kuopion kaupunginorkesterin lyömäsoitinten äänenjohtaja Sho Kubota

Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarja V –konsertissa torstaina 9.11. klo 19 Kuopion Musiikkikeskuksessa kuullaan uuden teoksen kantaesitys: Masahiro Ishijiman timpanikonsertto Ishinomakin kaupungissa tapahtuneen katastrofin uhreille. Konserton solistiksi nousee orkesterin oma lyömäsoitinten äänenjohtaja Sho Kubota, ja konsertin johtaa kapellimestari Ryusuke Numajiri.

Sinfoniasarjan konsertin aloittaa Georges Bizet’n Jeux d’enfants –sarja op. 22. Lyhyistä osista koostuva teos kuvaa lasten leikkejä. Illan solistiteoksena kuullaan ensimmäistä kertaa japanilaisen Masahiro Ishijiman Konsertto timpanille ja orkesterille. Ishijima syntyi Japanissa Ishinomakin pikkukaupungissa, jonne maanjäristyksen synnyttämät tsunamit iskivät vuonna 2011. Katastrofi jätti jälkeensä massiivista tuhoa, ja Ishijima kertoo kirjoittaneensa konserttonsa synnyinkaupunkinsa ja tragediassa menetettyjen lasten muistolle. Konsertto nostaa solistiseksi soittimekseen patarummut, joiden ääressä nähdään kaupunginorkesterin lyömäsoitinten äänenjohtaja Sho Kubota. Vahva rytmisyys onkin teoksen kantava voima. Konsertin viimeisenä kappaleena soi kapellimestari Ryusuke Numajirin johdolla Ludwig van Beethovenin Sinfonia nro 3 lisänimeltään Herooinen. Teoksessa on esillä Beethovenin taito tuoda rationaalinen ja tunteikas yhteen: sinfonian melodiat piirtävät selkeää linjaa, kunnes vaivihkaa kehittyvät harmoniat vetävät musiikin tunteiden myrskyaallokkoon.

Saman päivän avoimessa harjoituksessa klo 12 valmistetaan Beethovenin sinfoniaa esityskuntoon Ryusuke Numajirin johdolla. Alle tunnin kestävän päivämatinean yhteydessä voi nauttia matinealounaasta Valohallissa joko ennen matineaa tai sen jälkeen klo 11-14 välillä. Lounaan yhteydessä klo 13 on luvassa taiteilijahaastattelu, jossa illan taiteilijat avaavat tulevaa kantaesitystä. Matinealounaan menu: Salaatti- & leipäbuffet – Porsaan ulkofileetä & tummaa pippurikastiketta – Minimuffineja – Reilun kaupan luomukahvia & haudutettua teetä.

Japanilainen Sho Kubota on opiskellut lyömäsoitinten soittoa Tokiossa ja Luganossa, Sveitsissä valmistuen Tokiosta vuonna 2007 ja Luganosta vuonna 2012. Hän on esiintynyt molemmissa kaupungeissa solistina: Tokiossa resitaali- ja Luganossa soolokonsertilla. Kubota on toiminut useampien kotimaansa ja eurooppalaisten kamarimusiikkikokoonpanojen jäsenenä, mm. saksalaisessa Freiburg Percussion Ensemblessa. Hän on soittanut mm. Tokion filharmonisessa orkesterissa ja Luganon radion sinfoniaorkesterissa sekä esiintynyt konserteissa Suomen lisäksi mm. Italian Milanossa. Kubota on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin lyömäsoitinten äänenjohtajana syksystä 2012.

Japanilainen kapellimestari Ryusuke Numajiri toimii Saksassa Lyypekin teatterin musiikinjohtajana sekä Japanissa Tokio Mozart Player –kokoonpanon sekä Biwako–konserttitalon taiteellisena johtajana. Vuonna 1990 Numajiri voitti Ranskan Besançonissa nuorten kapellimestareiden kilpailun, minkä jälkeen hän on johtanut mm. Lontoon, Montrealin sekä Sydneyn sinfoniaorkestereita, Pariisin kamariorkesteria ja Kiinan filharmonista orkesteria. Viime vuosina hän on johtanut myös mm. Berliinin konserttitalon orkesteria, Ranskan radion filharmonista orkesteria ja Australian oopperan esityksiä. Numajiri on omistautunut nykymusiikin esittämiselle ja johtanut monia Japanin ensiesityksiä nykyteoksista. Hän on toiminut useampien oopperaproduktioiden kapellimestarina mm. Kölnissä ja Berliinissä. Hän on levyttänyt mm. Gubaidulinan ja Takemitsun musiikkia.

Liput Sinfoniasarja V -konserttiin: 31 / 26 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen. Liput Päivämatinea II –konserttiin: 7 €. Matineapaketti 17 € (sis. lounas ja pääsylippu).

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus (Kuopionlahdenkatu 23), palvelunumero: 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm), lippukassa avoinna 9.11. klo 10-19. Myynti myös Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2), palvelunumero: 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm) ma-la klo 9-19. Lisäksi Sokos Kuopio, Kuopio Info kauppakeskus Apajassa sekä Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: