Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Kaikuja idästä -konsertissa korealaisen pianokonserton Euroopan ensiesitys

Facebook Twitter

Julkaistu 05.10.2018 klo 16:24

Kuopion kaupunginorkesterin solistina Maj Lind -kilpailun voittaja Mackenzie Melemed

Kuopion kaupunginorkesterin Kaikuja idästä –konsertissa torstaina 11.10. klo 19 soivat rinnakkain kaksi korealaista teosta ja Beethoven-klassikko. Illan pääteoksena kuullaan korealaissäveltäjä Jeajoon Ryun (1970-) pianokonserton Euroopan ensiesitys, jonka tulkitsee viimeisimmän Maj Lind –pianokilpailun voittanut Mackenzie Melemed. Konsertin aloittaa Kyu Yung Chinin kappale From the Orient alttoviululle ja jousiorkesterille – teoksen soolo-osuudet soittaa orkesterin alttoviulun uusi äänenjohtaja Marjukka Myyrä. Illan päättää Ludwig van Beethovenin kahdeksas sinfonia kapellimestari Ralf Gothónin johdolla.

Illan kapellimestari Ralf Gothóni on yksi eniten Aasiassa esiintyneistä ja opettaneista suomalaisista, ja Aasian maista Korea on tullut hänelle tutuimmaksi. Koreassa Gothónia kiehtoo ikivanha olemisen viisaus ja hänen mukaansa Korean musiikkielämä on poikkeuksellisen rikasta. Korealainen nykymusiikki perustuu usein syvään molempien kulttuurien tuntemukseen, oman ja länsimaisen. ”Kun kahden syvällisen ja erilaisen tradition kohtaaminen tapahtuu, tuloksena on parhaimmillaan voimakas oksa musiikkikulttuurin puuhun”, sanoo Gothóni, joka tuo Kuopioon kaksi korealaista teosta.

Vieraileva taiturisolisti, vasta 23-vuotias yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed tuli suomalaisille tutuksi voitettuaan edellisen Maj Lind –pianokilpailun, jonka tuomariston puheenjohtajana Ralf Gothóni toimi. Myös yleisön suosikiksi soittanut huippupianisti tulkitsee Kuopiossa korealaissäveltäjä Jeajoon Ryun pianokonserton Euroopan ensiesityksen. Ryun musiikki nojaa länsimaiseen perintöön, mutta siinä on vahvasti läsnä säveltäjän oma tausta ja kulttuuri. Alun perin hän halusi kirjoittaa konserton ystävänsä Ralf Gothónin itsensä esitettäväksi pianistin ja kapellimestarin roolissa, mutta nähtyään nuotit Gothóni ymmärsi, ettei teosta voi soittaa ja johtaa samanaikaisesti. Kuopion kaupunginorkesteri päätyi kuitenkin tilaamaan teoksen, jonka esitystä säveltäjä Ryu saapuu kuulemaan Kuopioon. Kuopion kaupunginorkesterin ja Ralf Gothónin lisäksi teoksen toteutumiseen on antanut tukensa Soulin kansainvälinen musiikkifestivaali.

Kaupunginorkesterin Sinfoniasarjaan kuuluvan konsertin alkusoittona kuullaan niin ikään korealaisen Kuy Jung Chinin teos alttoviululle ja jousille. Chin on Korean menestyneimpiä säveltäjiä ja musiikissaan hän yhdistää länsimaisen musiikin soittimiston ja teorian korealaiseen mielenlaatuun ja kansansävelmiin. Väliajan jälkeen konsertissa kuullaan Beethovenin kahdeksas sinfonia. ”Beethoven sopii kaikkeen kulttuuriin koska hänen musiikkinsa edustaa inhimillisiä arkkityyppejä, kosketuskohtia ja kokemusmahdollisuuksia kollektiiviseen tietoisuuteemme, joka ei ole sidoksissa maantieteelliseen sijaintiin”, kertoo Gothóni.

Kuopion kaupunginorkesteri kutsuu kuopiolaiset ikäihmiset Vanhusten viikolla Kaikuja idästä -konserttiin erikoistarjoushintaan. Eläkeläiskorttia näyttämällä konserttiin voi lunastaa lipun 7 € hintaan (max. 2 etuhintaista lippua / hlö) Kuopion Musiikkikeskuksen lippukassalta tai Kuopio Infosta.

Ennen konserttia klo 18.30 järjestetään Valohallissa kaikille avoin taiteilijatapaaminen, jossa illan taiteilijat avaavat konsertissa kuultavan musiikin taustoja.

Liput Kaikuja idästä -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: