Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Jonglööri Sakari Männistö Kuopion kaupunginorkesterin solistina 23.1.

Facebook Twitter

Julkaistu 16.01.2020 klo 14:07

Sirkusteemaa myös päiväesityksessä 24.1. ja Pikku Papun Musiikkisirkuksessa 25.1.

Kuopion kaupunginorkesterin Sirkushuveja-kausikonsertissa nähdään torstaina 23.1. klo 19 yllättävä solistivieras – jonglööri Sakari Männistö. Hän esittää orkesterin kanssa Lotta Wennäkosken suosion saaneen Jong-teoksen. Kuopion Musiikkikeskuksessa järjestettävän konsertin muina teoksina soivat Igor Stravinskin Dumbarton Oaks ja Wilhelm Stenhammarin Serenadi. Orkesteria johtaa korealais-kanadalainen kapellimestari Jackie Shin. Sirkusteema on esillä myös orkesterin päiväesityksessä 24.1. sekä Pikku Papun Orkesterin vierailulla 25.1.

Kausikonsertin 23.1. alussa kuultava Igor Stravinskin (1882-1971) Dumbarton Oaks –konsertto oli tilaus Harvardin yliopiston mesenaattiparin 30-vuotishääjuhlaa varten. Kantaesityksensä teos sai 1938 samannimisen kartanon musiikkisalissa. Barokin concerto grosso -lajityyppiä jäljittelevän teoksen esikuva oli Bachin Brandenburgilaiset konsertot. Raikkaaseen aloitukseen pelmahtavat pian stravinskilaisesti nytkähtelevät sellojen ja bassojen iskut, ja rytminen käsittely on virtuoottista.

Konsertin solistiteoksessa kohtaavat orkesteri ja jonglööri. ”On tärkeää näyttää, että nykymusiikki voi olla hauskaa”, säveltäjä Lotta Wennäkoski (s. 1970) kertoo Jong-teoksestaan (2012-2013). Humoristisen teoksen lopussa soivat puupuhaltajien ja viulistien mehupillioboet sekä puupuhaltajien kaikukopalla varustetut munaleikkurit ja halvat nokkahuilut. Sävellystyön ytimessä oli orkesterin ja jonglöörin välisen suhteen rakentaminen: ”Ajatus siitä, että mun musiikin pitää tulla jonglöörin luokse, oli hirveän vahva.” Niinpä orkesteri huikkaa kannustuksia ja kommentteja solistille. ”On aina ilo esittää Jong. Siinä kuuluu sisäänpäin kääntynyt viihdyttäjä, melankolinen humoristi ja järjestelmällinen sekoilija – jonglöörin mielenmaisema… Nykymusa on lähellä sydäntäni – taustaani peilaten jonglöörisolistin rooli oli luonteva”, luonnehtii teoksen jonglöörinä toimiva Sakari Männistö.

Illan päättää ruotsalaissäveltäjä Wilhelm Stenhammarin (1871-1927) Serenadi, jossa häikäisevät musiikin nopeat käänteet, värikäs orkestraatio ja antelias viihdyttävyys. Säveltäjä kuvaili teosta viinin ja hedelmällisyyden jumalan Dionysoksen keväiseksi ylistykseksi. Konsertin johtaa korealais-kanadalainen, Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalta valmistunut Jackie Shin, joka on johtanut useita suomalaisorkestereita.

Jonglöörin ja orkesterin Jong-teoksesta pääsevät nauttimaan myös alueen päiväkoti- ja alakouluryhmät kaupunginorkesterin päiväesityksessä perjantaina 24.1. klo 10.

Sirkusteema on esillä Kuopion Musiikkikeskuksessa myös Pikku Papun Orkesterin ja Blind Gut Companyn vierailuesityksessä lauantaina 25.1. klo 15. Sekä orkesterin konsertit että Pikku Papun Musiikkisirkus ovat osa Lasten ja nuorten Pakkaspäivien ohjelmatarjontaa.

Liput Sirkushuveja-kausikonserttiin: 33 / 27 / 11 €. Liput Sirkushuveja-päiväesitykseen: 6 € lapsi / ohjaajat veloituksetta. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 h ennen esitystä, pe klo 12-19 ja la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm/mvm). Kuopio Info kauppakeskus Apaja, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet kautta maan. eLiput: www.lippu.fi.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: