Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Jaakko Kuusisto Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi

Facebook Twitter

Julkaistu 15.09.2017 klo 08:34

Kuopion kaupunginorkesteri kiinnittää uudeksi ylikapellimestarikseen Jaakko Kuusiston 1.8.2018 alkaen. Orkesterin nykyisen pääkapellimestarin, Alberto Hold-Garridon sopimus päättyy heinäkuun 2018 loppuun. Kuusisto on laaja-alaisesti arvostettu toimija ja vaikuttaja suomalaisessa sekä kansainvälisessä musiikkielämässä. Kapellimestariuransa lisäksi hänet tunnetaan myös säveltäjänä ja viulistina.

Kuopion kaupunginorkesteri palaa kotisaliinsa Kuopion Musiikkikeskukseen sen remontin jälkeen elokuussa 2018, jolloin Kuusisto aloittaa kautensa. ”Olen erittäin iloinen ja otettu tilaisuudesta.  Kuopion kaupunginorkesterilla on erinomaiset kehitysnäkymät ja poikkeuksellisen hyvä kotisali, joten odotan innolla mahdollisuutta päästä suunnittelemaan ohjelmistoja pitkäjänteisesti yhdessä orkesterin kanssa”, Kuusisto kommentoi kiinnitystään. Ylikapellimestari toimii kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana, ja johtaa orkesteria vuoden aikana noin kahdeksan viikkoa. Kuusiston kanssa on solmittu kolmivuotinen sopimus, jonka jälkeen sopimuksen jatkamisesta voidaan neuvotella. Uudet tuulet puhaltavat vuoden 2018 aikana monella tapaa, kun keväällä työnsä aloittaa myös Kuopion Musiikkikeskuksen uusi johtaja.

Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi viulistina 1990-luvulla useiden kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Kuopion Musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri ovat tuttuja Kuusistolle vuosikymmenien ajalta. ”Kyseessä ei ole minulle mikä tahansa orkesteri. Olen soittanut heidän solistinaan ensi kertaa jo vuonna 1988 ja varsinaisen ammatillisen urani alku tapahtui orkesterin myötävaikutuksesta Kuopion viulukilpailussa vuonna 1989”, hän kertoo. Kuusisto osallistui viulusolistina Kuopion kaupunginorkesterin Japanin-kiertueelle vuonna 1997 ja sen jälkeen hän on vieraillut kapellimestarina sekä sinfoniakonserteissa että crossover -konserteissa mm. lauluyhtye Rajattoman kanssa. Hänen sävellyksiään on myös esitetty Kuopiossa useissa konserteissa.

Kuusisto on yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja. Hän on esiintynyt laajalti solistina sekä kamarimuusikkona, ja toimenkuvaan on kuulunut myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla. Tällä hetkellä hän toimii Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuoteen 2020 ulottuvalla sopimuksella. Kuusistolla on merkittävä näköalapaikka suomalaisen kulttuurielämän kehittämiseen, sillä hän toimii opetus- ja kulttuuriministerin asettaman VOS-työryhmän puheenjohtajana ja Taiteen edistämiskeskuksen Taideneuvoston jäsenenä.

Kapellimestarina Kuusiston laaja ohjelmisto kattaa teoksia barokista aina aikamme musiikkiin, musiikinlajista riippumatta. Hän on työskennellyt mm. Minnesotan orkesterin, Sydneyn, Adelaiden ja Melbournen orkestereiden, Hannoverin NDR-orkesterin, Belgian kuninkaallisen filharmonian, Lausannen ja Tallinnan kamariorkestereiden, sekä Suomessa mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Turun Filharmonisen Orkesterin, Tampere Filharmonian sekä kamariorkesteri Avantin johtajana. Kuusisto on toiminut Sinfonia Lahden konserttimestarina 1998-2012 sekä Oulu Sinfonian päävierailijana 2005-2009. Oopperakapellimestarina Kuusisto on toiminut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään lähes 40 opusta: kamari- ja laulumusiikkia, orkesteriteoksia ja konserttoja, elokuvamusiikkia sekä oopperoita. Sävellystuotannosta mainittakoon Kuopiossakin viime keväänä esitetty koko perheen ooppera Koirien Kalevala, sekä kansainväliseksi menestykseksi noussut viulukonsertto.

Kuopion kaupunginorkesterin pääkapellimestarina toimii Alberto Hold-Garrido, 2. kapellimestarina Atso Almila ja kunniakapellimestarina Jorma Panula. Orkesterin aiempina kapellimestareina ovat toimineet Sascha Goetzel 2007-2013, Vello Pähn 2003-2006, Shuntaro Sato 2000-2003, Atso Almila 1995-2000 ja 2007 alkaen, Robert Black 1992-1993, Pertti Pekkanen 1998-1991, Nicholas Smith 1982-1989 ja Lauri Siimes 1962-1980.

KUOPION MUSIIKKIKESKUS / KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Michael Claussen, johtaja puh. 044 7182 361, Elina Prepula, tiedottaja puh. 044 7182 364

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: