Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Jaakko Kuusisto jatkaa Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina

Facebook Twitter

Julkaistu 04.03.2021 klo 17:58

Jatkosopimus ulottuu kesään 2023

Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina jatkaa syksystä 2021 alkaen Jaakko Kuusisto. Jatkosopimus ulottuu kesään 2023. Kuusisto aloitti orkesterin taiteellisena johtajana elokuussa 2018 kolmivuotisella sopimuksella. Kuusisto on laaja-alaisesti arvostettu toimija ja vaikuttaja suomalaisessa sekä kansainvälisessä musiikkielämässä. Kapellimestariuransa lisäksi hänet tunnetaan myös säveltäjänä ja viulistina.

Jaakko Kuusisto kiinnitettiin Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestariksi elokuusta 2018 alkaen kolmivuotisella sopimuksella sisältäen mahdollisuuden myös jatkosta. Ylikapellimestari toimii kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana, ja johtaa orkesteria vuoden aikana noin kahdeksan viikkoa. Kuopion Musiikkikeskus ja kaupunginorkesteri ovat tuttuja Kuusistolle vuosikymmenien ajalta jo ennen hänen ylikapellimestarin pestiään ja taiteellisena johtajana toimimisen myötä yhteistyö on vaan entisestään syventynyt. ”Kolme vuotta on mennyt nopeasti. Yhteistyö on ollut antoisaa, ja olen iloinen, että voimme sitä jatkaa. Meneillään oleva kausi on ollut erittäin vaikea monella tavalla, ja useat suunnitelmat odottavat edelleen toteutumistaan. Toivon, että tuleva konserttikausi on jo ehjempi, ja tapaamme jälleen yleisömme Musiikkikeskuksessa. Seuraavien vuosien ohjelmistolinjaukset ovat jo työn alla”, toteaa Kuusisto.

Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginorkesterin johtaja Katariina Kummala jatkaa: ”Tämä aika on ollut monin tavoin arvaamatonta, joten olen hyvin tyytyväinen, että voimme jatkaa Jaakon kanssa aloitettua työtä. Kolme vuotta on verrattain lyhyt aika orkesterin kehittämiskaaren näkökulmasta jo ilman pandemiaakin. Siksi on hienoa, että voimme jatkaa hyväksi havaitulla tiellä seuraavat pari vuotta ja näin luoda tähän muutosten värittämään aikaan jotain positiivista pysyvyyttäkin.”

Kapellimestari, säveltäjä ja viulisti Jaakko Kuusiston laaja-alainen ura musiikin parissa käynnistyi viulistina 1990-luvulla kansainvälisten kilpailumenestysten myötä. Kuusisto on yksi ahkerimmin levyttäneitä suomalaisia instrumentalisteja. Hän on esiintynyt laajalti solistina sekä kamarimuusikkona, ja toimenkuvaan on kuulunut myös taiteellisia suunnittelutehtäviä eri festivaaleilla; Kuusiston pitkäaikainen pesti Oulun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana päättyy tänä vuonna. Kuusisto on myös toiminut aktiivisesti suomalaisen kulttuurielämän kehittämisen puolesta mm. opetus- ja kulttuuriministerin asettaman VOS-työryhmän puheenjohtajana ja Taiteen edistämiskeskuksen Taideneuvoston jäsenenä.

Kapellimestarina Kuusiston laaja ohjelmisto kattaa teoksia barokista aina aikamme musiikkiin, genrestä riippumatta. Hän on työskennellyt mm. Minnesotan orkesterin, Sydneyn, Adelaiden ja Melbournen orkestereiden, Hannoverin NDR-orkesterin, Belgian kuninkaallisen filharmonian, Lausannen ja Tallinnan kamariorkestereiden, sekä Suomessa mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin, Turun Filharmonisen Orkesterin, Tampere Filharmonian sekä kamariorkesteri Avantin johtajana. Kuusisto on toiminut Sinfonia Lahden konserttimestarina 1998-2012 sekä Oulu Sinfonian päävierailijana 2005-2009. Oopperakapellimestarina Kuusisto on toiminut mm. Suomen Kansallisoopperassa, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Ilmajoen musiikkijuhlilla.

Kuusiston sävellystuotanto pitää sisällään lähes 40 opusta: kamari- ja laulumusiikkia, orkesteriteoksia ja konserttoja, elokuvamusiikkia sekä oopperoita. Tuotannosta mainittakoon mm. Kuopion kevätkauden 2021 aloittanut, Arto Norakselle sävelletty sellokonsertto, joka kantaesitettiin 2019 Naantalin musiikkijuhlilla, kansainväliseksi menestykseksi noussut viulukonsertto sekä koko perheen ooppera Koirien Kalevala.

Katso Jaakon videohaastattelu.

Kuopion kaupunginorkesterin 2. kapellimestari on Atso Almila ja kunniakapellimestari Jorma Panula. Orkesterin aiempina kapellimestareina ovat toimineet Alberto Hold-Garrido 2013-2018, Sascha Goetzel 2007-2013, Vello Pähn 2003-2006, Shuntaro Sato 2000-2003, Atso Almila 1995-2000 ja 2007 alkaen, Robert Black 1992-1993, Pertti Pekkanen 1998-1991, Nicholas Smith 1982-1989 ja Lauri Siimes 1962-1980.

Lisätietoja:
Katariina Kummala, Kuopion Musiikkikeskuksen ja Kuopion kaupunginorkesterin johtaja p. 044 7182 361, katariina.kummala(at)kuopio.fi

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Markkinointipäällikkö Sari Kauhanen, p. 044 718 2369, sari.kauhanen(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: