Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Hyvän mielen sävelkioskissa japanilaissäveltäjien teoksia viime vuosikymmeniltä

Facebook Twitter

Julkaistu 04.05.2020 klo 14:07

Livestriimatun konsertin huipentaa teatteria ja musiikkia yhdistelevä Rakugo-esitys

Kuopion kaupunginorkesterin Hyvän mielen sävelkioski tarjoaa torstaina 7.5. klo 19 japanilaissäveltäjien teoksia viime vuosikymmeniltä. Estradille livestriimatussa konsertissa nousevat lyömäsoitinten äänenjohtaja Sho Kubota ja kontrabasson varaäänenjohtaja Kiira Siikavirta. Konsertin huipentaa traditionaalista tarinankerrontaa, stand up –komiikkaa ja musiikkia yhdistelevä, japanilaisen Rakugo-perinteen mukainen esitys, jonka rooleja esittää Kuopion kaupunginteatterin näyttelijä Virpi Rautsiala.

Kuopion kaupunginorkesterin Hyvän mielen sävelkioskin 7.5. ensimmäisenä kappaleena kuullaan japanilaisen Momoko Noguchin teos [ N°9 ] kontrabassolle ja lyömäsoittimille vuodelta 2007, jolloin teos valmistui Sho Kubotan ja kontrabasisti Eiji Inagawan tilauksesta. Numero 9 on läsnä teoksessa monella tasolla: mm. rytmissä, nuottien määrässä, intervalleissa ja rakenteessa. Joidenkin mukaan numero 9 symboloi ihmistä itseään. Noguchi toimii monialaisena taiteilijana, joka säveltämisen lisäksi työskentelee mm. audiovisuaalisten installaatioiden ja pianoimprovisaatioiden parissa. Hänen teoksensa perustuvat usein filosofisiin, numeraalisiin tai moniaistillisiin kokemuksiin.

Niin ikään japanilaisen Michio Kitazumen teoksessa Side by Side lyömäsoittajalle vuodelta 1989, lyömäsoittaja kutoo eri lyömäsoittimilla tuottamiensa iskujen sykkeen polyrytmiseksi verkoksi. Alun perin teos on sävelletty lyömäsoittajalle ja orkesterille ja sovitettu sitten lyömäsoittajalle sooloteokseksi. Teos antaa soittajalleen vapauksia mm. kappaleessa olevien toistojen ja tempojen suhteen.

Konsertin päättää japanilaisen Rakugo-perinteen mukainen, mutta nykyhetkeen ja suomalaiseen tyyliin päivitetty esitys Sho Kubotan ja näyttelijä Virpi Rautsialan voimin. ”Kerrontatapa poikkeaa totutusta, olemme ottaneet tiettyjä taiteellisia vapauksia ja lisänneet Shon toiveesta ’suomitvistiä’ toteutukseen. Ja jotta tilanne olisi mahdollisimman haastava ja kontakti viritetty äärimmilleen, jätämme myös improvisaatiolle mahdollisuuden”, Virpi Rautsiala avaa. ”Idean jalostaminen, taustatyö ja harjoitteleminen on tapahtunut hyvin nopeasti. Työskentelykieliä on ollut neljä: japani, englanti, suomi ja musiikki. Japania en osaa, mutta kielen rytmin tutkiminen ja Rakugon esittämistapaan perehtyminen on ollut keskiössä ja sitä on lähdetty yhdessä muovaamaan… Musiikkia ja tunnelmia on ideoitu yhdessä, mutta Sho on ollut musiikillinen veturi.”

Klikkaa tästä to 7.5. klo 19 LiveStream-konserttiin Kuopion kaupunginorkesterin YouTube-kanavalle

Hyvän mielen sävelkioskin verkkokonsertit julkaistaan Kuopion kaupunginorkesterin Youtube-kanavalla osoitteessa https://bit.ly/KuopionKaupunginorkesteri_verkkokonsertit ja Kuopion kaupunginorkesterin www-sivuilla osoitteessa www.kuopionkaupunginorkesteri.fi. Livestriimatut konsertit on katsottavissa näistä kanavista myös jälkikäteen.

Pienyhtyekonserttien livestriimauksilla Kuopion kaupunginorkesteri haluaa tuoda hyvää mieltä ja musiikin iloa koteihin poikkeusolojen aikana. Livestriimattavat konsertit soitetaan ilman yleisöä ja henkilömäärien rajoitukset, henkilöiden väliset turvavälit sekä hygieniaohjeet huomioiden.

Mikäli koronavirustilanteen aiheuttamat rajoitukset sallivat, pienyhtyekonserttien livestriimaukset jatkuvat 14.5. saakka ohjelmaravintola Maximin lavalta joka torstai. Konserttien esiintyjistä ja ohjelmista tiedotetaan jokaisen konserttiviikon alussa. Livestriimaukset toteutetaan yhteistyössä ohjelmaravintola Maximin, Pukki Visuals Oy:n ja Dreamferno Oy:n kanssa.

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: