Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Harvoin esitetyt teokset soivat Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa

Facebook Twitter

Julkaistu 08.03.2019 klo 13:19

Solistina orkesterin oma fagotin äänenjohtaja Lucian Dăncescu

Kuopion kaupunginorkesterin konsertissa torstaina 14.3. klo 19 päästään harvinaisten herkkujen äärelle, kun orkesteri esittää englantilaisen Ruth Gippsin toisen sinfonian, ranskalaisen Andre Jolivet’n fagottikonserton ja myös Maurice Ravelin ja Claude Debussyn musiikkia. Konserton solistina taituroi Kuopion Musiikkikeskuksessa orkesterin oma fagotin äänenjohtaja Lucian Dăncescu. Orkesteria saapuu johtamaan kapellimestari Eugene Tzigane.

Illan konserttiohjelman lähtökohtana on toiminut Andre Jolivet’n fagottikonsertto. ”Etsin teoksia, jotka sekä täydentäisivät konserttoa että loisivat siihen sopivaa kontrastia. Jolivet’n edeltäjät Ravel ja Debussy olivat luonteva valinta. Gipps puolestaan tuo vastakohtaisuutta. Mitä suurimmassa määrin englantilaisen Gippsin orkesteriväreissä on myös selvää ranskalaista vaikutusta”, sanoo ympäri maailmaa orkestereita johtava, yhdysvaltalainen kapellimestari Eugene Tzigane, joka nousi kansainväliseen tietoisuuteen vuoden 2008 Solti-kapellimestarikilpailussa. Konsertin aloittaa Maurice Ravelin eri satuihin pohjautuva Hanhiemo-sarja orkesterille, jonka Ravel sävelsi ensin nelikätiseksi pianosarjaksi.

Ennen väliaikaa kuultava Jolivet’n fagottikonsertto valmistui vuonna 1954. Se on vain vartin mittainen, mutta sitä pidetään kaikista fagottikappaleista vaikeimpana. Sen musiikissa on vaikutteita uusklassismista ja jazzista. Laulava melodinen tyyli istuu fagotille kauniisti ja käyttää soittimen koko laajan rekisterin hyödykseen. ”Teosta esitetään melko harvoin, koska se on todella vaikea. Se on hyvin kirjoitettu, mutta teknisesti haastava. Se on ollut myös mm. arvostetun saksalaisen ARD-kilpailun pakollinen kappale. Kaikki fagotistit haluavat sen ohjelmistoonsa”, konsertin solisti Lucian Dăncescu kertoo.

Ennen konsertin sinfoniaa kuullaan Claude Debussyn alun perin pianolle nelikätisesti kirjoitettu Pieni sarja, joka valmistui 1889. Sarjan neljä tunnelmapalaa ovat huoletonta ja kaunista musiikkia. Illan sinfonian säveltäjä Ruth Gipps on Suomessa tuntematon säveltäjä, jonka asema kotimaassaan Isossa-Britanniassa ei ollut helppo. Kun Gipps joutui luopumaan solistiurasta käsivamman takia ja ryhtyi kapellimestariksi ja aiempaa aktiivisemmin säveltäjäksi, hän joutui naisena kohtaamaan vähättelyä ja vaikeuksia. Gippsin musiikki on melodista, soinniltaan värikästä, usein tunnelmoivaa ja harmonialtaan vain aavistuksen riitasointiin vinksallaan. Vuonna 1945 valmistuneen toisen sinfonian tauotta etenevä kokonaisuus sisältää laajan ja loppua kohti mahtipontisenkin ensimmäinen osan, marssitahtisen scherzon, hyvin hitaan adagio-osan ja laajan finaalin, joka kokoaa kaiken yhteen.

Saman päivän 14.3. avoimessa harjoituksessa klo 12 voi seurata kaupunginorkesterin työskentelyä kapellimestari Eugene Tziganen johdolla. Alle tunnin kestävään avoimeen harjoitukseen on vapaa pääsy. Harjoituksen yhteydessä voi nauttia Ravintola Oodin lounaasta Valohallissa joko ennen matineaa tai sen jälkeen klo 11-14 välillä. Lounasmenu: Salaatti-&leipäbuffet – Ylikypsää possua & lohkoperunoita – Linssi-porkkanapaistosta & tsatsikia – Reilun kaupan luomukahvia & haudutettua teetä – Pientä makeaa. Lounaan hinta: 10 €.

Liput Gipps, suuri englantilainen -konserttiin: 33 / 27 / 11 €. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/ lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, ma-pe klo 12-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Myynti myös Kuopio Info, Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput: www.lippu.fi. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2) 2 tuntia ennen esitystä, la klo 12-18, puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/ min + pvm + mpm).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI

Tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi

www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: