Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Harvinaista herkkua: Mahlerin mestarillinen 9. sinfonia soi Kuopiossa 19.4.

Facebook Twitter

Julkaistu 17.04.2024 klo 15:48

Kuopion kaupunginorkesterin ja Jyväskylä Sinfonian suurkokoonpanoa johtaa ylikapellimestari Eugene Tzigane

Perjantaina 19.4. klo 18 Kuopion kaupunginorkesterin Mahlerin jäähyväiset -kausikonsertissa nautitaan Kuopiossa harvoin kuullusta mestariteoksesta, Gustav Mahlerin 9. sinfoniasta. Kuopion kaupunginorkesterin kanssa Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalin estradille nousee Jyväskylä Sinfonia. Massiivista kokoonpanoa johtaa Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari Eugene Tzigane. Ennen konserttia, klo 17 Valohallissa julkistetaan kaupunginorkesterin ensi syyskauden ohjelma.

Mahlerin 9. sinfonia ei niinkään ole hyvästijättö elämälle ja maailmalle, vaan katarttinen teos, jossa säveltäjä oppii hyväksymään tapahtuneen ja siten vapauttaa itsensä häntä vuonna 1907 kohdanneiden lukuisten katastrofaalisten tapahtumien tuskasta ja kärsimyksestä. Mahlerilla diagnosoitiin hänen vanhimman tyttärensä kuoleman jälkeen vaarallinen sydänsairaus. Pian sen jälkeen hän sai tietää vaimonsa Alman uskottomuudesta. Lopullinen isku tuli, kun hän joutui luopumaan Wienin valtionoopperan Generalmusikdirektorin virasta.

Sen sijaan, että olisi antanut vastoinkäymisten nujertaa itsensä, Mahler löysi lohtua säveltämällä yhdeksännen sinfoniansa. ”Hän loi kärsimyksestään merkitystä muuttamalla sen alkemistin tavoin musiikiksi, joka ilmaisee inhimillisen kokemuksen koko kirjon. Yhdeksännen sinfonian kokeminen voi olla kuulijalle pelottava ja riipaiseva kokemus. Kohtaamme oman kuolevaisuutemme ja elämän haurauden, nuoruuden ja rakkauden ohikiitävät ilot, suurkaupunkien kakofonian ja mielettömyyden sekä yhteiskuntien ja sairauksien epäoikeudenmukaisuuden. Tuloksena syntynyt musiikillinen matka voi olla työläs, mutta matkan varrella saatamme kokea omakohtaisen katarsiksen”, kuvailee Eugene Tzigane.

Konsertti toteutetaan myös to 18.4. klo 18 Jyväskylän Paviljongissa.

Ennen konserttia, klo 17 Valohallissa julkistetaan kaupunginorkesterin syyskauden 2024 ohjelmisto. Ilta jatkuu klo 17.30 kaikille avoimilla Konserttietkoilla.

Liput: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat / 4 € konserttipäivän etulippu opiskelijat ja alle 20v. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus ma-pe klo 13-17 tai esityksen alkuun, viikonloppuisin 1 h ennen esitystä, puh. 0600 96 100 (1,98 €/min + pvm). Kuopion kaupunginteatteri (Niiralankatu 2, ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta), puh. 0600 41 31 43 (1,98 €/min + pvm + pmp). Lippupisteen myyntipisteet kautta maan sekä R-kioskit (vain lunastus varausnumerolla). eLiput Lippupisteen verkkokaupasta.

Kuopion kaupunginorkesterin seuraavat konsertit:
To 25.4. Valon ja varjon puutarhassa -kausikonsertti
Ke 1.5. Vappu @ Musiikkikeskus

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: