Kuopion Musiikkikeskus

 
 

Atso Almilan Sodan soutumies soi Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterien esittämänä marraskuussa

Facebook Twitter

Julkaistu 05.06.2023 klo 10:52

Sinfonisen runon baritonisolistina Ville Rusanen

Ensi marraskuussa, Kuopion kaupungin juhlaviikolla nautitaan Kuopion Musiikkikeskuksen Konserttisalissa erityisestä Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkesterien yhteiskonsertista, jossa soi Kuopion kaupunginorkesterin 2. kapellimestarin Atso Almilan teos Sodan soutumies vuodelta 2020. Teos kertoo tarinan Ruotsinsalmen taistelusta yksittäisen soutumiehen, Antin näkökulmasta. Torstaina 16.11. klo 18 järjestettävän konsertin baritonisolistina toimii Ville Rusanen, ja orkesterikokoonpanoa johtaa 70 vuotta kesäkuussa täyttävä Atso Almila. Konsertin alkupuolella kuullaan Franz Berwaldin alkusoitto oopperasta Goncoldan kuningatar sekä satoa nuorten säveltäjien Klami-kilpailusta viime vuodelta. Lipunmyynti konserttiin alkaa 5.6.

To 16.11. konsertissa kuultava Atso Almilan sinfoninen runo Sodan soutumies on syntynyt tilausteoksena Kymi Sinfoniettalle ja baritonisolistille Kymijoen Lohisoittoon ja Ruotsinsalmen taistelun 230-vuotistapahtumaan, johon myös Suomen Merimuseo ja Kymenlaakson museo Kotkassa avasivat uponnutta venäläisalusta St. Nikolaita koskevan näyttelyn. Almila on itse kirjoittanut teoksen libreton mm. sotahistorioitsija, professori Jussi T. Lappalaisen avustuksella.

Almila halusi kuvata sotaa yksittäisen sodan soutumiehen, Antin, näkökulmasta; miten hän näkee St. Nikolain uppoavan 400 miestä mukanaan, koska 24-vuotias brittikapteeni Marshall ei suostunut antautumaan. Myös Antin oma laiva Starkotter saa osuman ja Antti hukkuu, laulaen nyt haamuna menneisyydestä tarinansa sodan järjettömyydestä ja yli kymmenestätuhannesta vainajasta Ruotsinsalmen pohjassa. Kuopion esitystä 16.11. varten Almila halusi laajentaa orkesterikokoonpanon sinfonietasta Kuopion kaupunginorkesterin mittoihin sekä lisätä dramaattista materiaalia sotakohtauksiin.

Kesäkuussa 70 vuotta täyttävä Almila toteaa omien vuosiensa lisääntyessä mielellään nostavansa esiin teoksia Franz Berwaldilta, Pohjoismaiden merkittävimmältä sinfonikolta ennen Sibeliusta. Almilan uran kaari on pitkä myös pedagogiikan sarjalla, minkä vuoksi hän on halunnut myös tuoda esiin nuoria säveltäjiä: ”Olen useamman kerran ollut tuomarina nuorten säveltäjien Klami-kilpailussa, ja nostan nyt viime vuoden marraskuun finaalista esiin kaksi vanhempien sarjan voittajateosta”. Konsertissa kuullaan Sofia Kiviniemen from -21 to +35  sekä Gabriel Kivivuori SerenonLa pájara.

Esitys toteutetaan myös pe 17.11. konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa, Mikkelissä. Lisätietoja Mikaelin www-sivuilta ja Mikkelin kaupunginorkesterin www-sivuilta.

Liput: 33 € / 27 € eläkeläiset ja ryhmät väh. 20 hlöä / 11 € lapset alle 16v ja opiskelijat. Hinnat sisältävät Kuopion Musiikkikeskuksen palvelumaksun 2 €/lippu. Palvelumaksut vaihtelevat ostopaikasta riippuen.

Myynti: Kuopion Musiikkikeskus, puh. 0600 96 100 (1,98 €/ min + pvm). Lipunmyynti avoinna kesäkaudella seuraavasti:
ti 13.6. asti ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun saakka, viikonloppuisin tuntia ennen esitystä
ke 14.6. – la 17.6. klo 12-18
su 20.6. klo 12-16
ma 19.6. – ti 20.6. klo 12-18
ke 21.6. – su 6.8. suljettu
ma 7.8. alkaen ma-pe klo 15-17 tai esityksen alkuun saakka, viikonloppuisin tuntia ennen esitystä

Myynti myös Sokos Kuopio ja Lippupisteen myyntipisteet. eLiput Lippupisteen verkkokaupasta. Lisäksi Kuopion kaupunginteatteri (ks. aukioloajat kaupunginteatterin www-sivuilta).

KUOPION KAUPUNGINORKESTERI
Tuottaja-tiedottaja Elina Prepula, puh. 044 718 2364, elina.prepula(at)kuopio.fi
www.kuopionkaupunginorkesteri.fi | Facebook: Kuopionkaupunginorkesteri | Instagram: kuopionkaupunginorkesteri

 

YHTEISTYÖKUMPPANIMME
OP Kuopio

Tilaa Kuopion Musiikkikeskuksen uutiskirje niin saat tietoa tulevista tapahtumista: